Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2021, 20:15
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

RTVS sa ospravedlnila za diel Pumpy s ministerkou Kolíkovou o Lučanskom

NEWS MÁRIA KOLÍKOVÁ RTVS
Uložiť Uložené

RTVS zverejnila stanovisko, v ktorom sa ospravedlňuje divákom, ktorých najnovší diel satirickej relácie pobúril.

Počas víkendu odvysielala RTVS najnovší diel satirického formátu Pumpa, kde si zahrala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Za obsah sa teraz verejnoprávna televízia ospravedlnila. 

Hlavnou témou bola smrť Milana Lučasnkého, ktorý sa pokúsil o samovraždu ešte tesne pred koncom roka a po necelom dni na následky zranení zomrel. 

Odvysielaný diel vyvolal medzi verejnosťou polarizované názory – niektorým sa spôsob podania informácií nezdal vhodný, druhí ho obhajovali ako istú formu politickej satiry. Šéfka rezortu spravodlivosti napríklad konštatovala, že Milan Lučasnký „nebol Kuciak ani Palach“ a opakovala niektoré známe argumenty, z ktorých vyplýva, ako približne si mal bývalý policajný prezident zranenia spôsobiť. 

„Relácia Pumpa sa, v rámci žánru politickej satiry, vždy venuje aktuálnym udalostiam a témam rezonujúcim v spoločnosti. Z hľadiska aktuálnosti sú do relácie pozývaní aj hostia z rôznych oblastí spoločenského života,“ vysvetľuje RTVS dôvod výberu témy aj hosťa s tým, že Mária Kolíková mala k dispozícii scenár.

Odporúčané
PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? 17. januára 2021, 19:57

„Humor je vždy vnímaný subjektívne a uvedomujeme si, že niektorých divákov mohli vyjadrenia na adresu pani ministerky pobúriť. RTVS nechcela v žiadnom prípade dehonestovať osobu ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej ani žiadnych iných osobností spomínaných v relácii,“ dodáva RTVS v ospravedlnení. 

Televízia argumentuje aj tým, že sa snažila v najnovšom pokračovaní série znázorniť názorovú pluralitu, keďže stále prebieha prešetrovanie okolností zranení. Téma bola podľa tvorcov hereckými protagonistami prezentovaná argumentačne vyvážene.

„Mrzí nás, že spracovanie tejto témy vnímajú niektorí diváci ako urážku jeho pamiatky alebo výsmech tragického úmrtia, čo v žiadnom prípade nebolo naším zámerom. Ospravedlňujeme sa divákom, ktorých sa spracovanie tejto témy v rámci relácie dotklo," vyjadril sa producent a režisér seriálu Pumpa Peter Begányi.

Domov
Zdieľať
Diskusia