Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2021, 12:49
Čas čítania 7:07
Lukáš Čelka

Dovolenka pri mori? Ako to vidia cestovné kancelárie a s čím všetkým budeš musieť počítať

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Zisťovali sme, ako asi bude vyzerať dovolenka v roku 2021.

Ak rozmýšľaš nad tým, kam a za akých podmienok by si si v roku 2021 mohol ísť oddýchnuť na letnú dovolenku, máme pre teba zopár užitočných informácií. Majiteľka cestovnej kancelárie, Zuzana Porubanová nám prezradila, že jej klienti javia záujem o tradičné destinácie aj tento rok. Ich „priepustkou“ na dovolenku do zahraničia bude najpravdepodobnejšie práve očkovací preukaz alebo viacnásobné testovanie.

Pre všetky cestovky boli posledné mesiace náramne ťažké. Prežívali len z usporených peňazí a za rôznej finančnej pomoci, vrátane tej od štátu. Dúfajú, že očkovanie bude záchranou cestovného ruchu, pričom očakávajú, že za striktných podmienok a opatrení by sa pravá dovolenková sezóna mohla odštartovať už toto leto.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké výhody ponúkajú tento rok cestovné kancelárie svojim klientom, aby ich presvedčili zabookovať si dovolenku
  • Podľa čoho si Slováci vyberajú destinácie na dovolenku počas pandémie
  • Či sa nejako zmenili ceny zájazdov
  • Čo by pre cestovné kancelárie znamenalo, keby sa počas leta nedalo cestovať
  • Aké sú vyhliadky na leto 2021 v rámci cestovného ruchu
  • Čo pravdepodobne budeš musieť podstúpiť, ak chceš ísť v lete na dovolenku
  • Ako sa budú tento rok rozdeľovať krajiny z hľadiska bezpečnosti
  • Čo pomohlo cestovným kanceláriam získať poistky voči insolventnosti
Odporúčané
Veľa Slovákov sa sťažuje, ako sa má zle. Nadávame a pritom si žijeme ako prasce v žite, vraví dobrodruh Tomáš po výprave v Afrike Veľa Slovákov sa sťažuje, ako sa má zle. Nadávame a pritom si žijeme ako prasce v žite, vraví dobrodruh Tomáš po výprave v Afrike 8. januára 2021, 9:36

Klienti majú strach si bookovať letné dovolenky dopredu

Podľa slov majiteľky jednej z cestovných kancelárií, Zuzany Porubanovej, sú ľudia pri výbere letnej dovolenky opatrní. Nakoľko musia mať prevádzku zatvorenú, sú v kontakte s klientmi len cez telefón, e-mailom alebo pomocou sociálnych sietí. 

„Naši klienti sa väčšinou informujú, aké sú podmienky objednania, výšky záloh, podmienky vrátenia záloh, či majú tour operátori poistenie insolventnosti a podobne. Sú však aj klienti, ktorí dôverujú svojim cestovkám a v decembri urobili záväzné objednávky," prezradila nám Porubanová s tým, že ide väčšinou o stálych klientov. Ostatní čakájú na zadefinovanie konkrétnych podmienok, ako bude cestovanie v lete vyzerať.

Porubanová tvrdí, že ich klienti sa momentálne informujú najmä ohľadom leteckých zájazdov v Grécku, Španielsku, Turecku a v Bulharsku. Zaujímajú ich však aj bližšie destinácie, ako sú Chorvátsko, Taliansko, Česká republika alebo aj Slovensko. Väčšina ľudí sa však len informuje, zájazd si zarezervuje málokto. Nikto nevie, aká bude situácia a kedy dostanú možnosť dať sa zaoočkovať. 

„Trpezlivo vysvetľujeme podmienky rezervácie, ktoré sú tento rok veľmi klientsky orientované, napr. vratné zálohy, doplatok až pred odletom, vrátenie peňazí v prípade nepriaznivého vývoja situácie, podľa aktuálnych obchodných podmienok každého tour operátora," dodala majiteľka cestovky.

Zuzana Porubanová v svojej cestovnej kancelárii.
Zuzana Porubanová v svojej cestovnej kancelárii. Zdroj: Facebook / Cestovná kancelária Motýľ

Okrem toho, že cestovky ponúkajú svojim klientom výhodné podmienky vrátenia peňazí, ceny zájazdov nezdražili. „Ceny sú v priemere zatiaľ na rovnakej úrovni ako v sezóne 2020. Ako to však bude, keď bude možné cestovať, uvidíme.“

Bezpečný návrat domov

Majiteľka cestovky zo skúseností z minulej sezóny poznamenala, že klienti si vyberajú dovolenkové destinácie väčšinou tak, aby sa kedykoľvek mohli vrátiť domov. „Uvidíme aká bude situácia v Českej republike, a aké budú podmienky hlavne na vstup do Chorvátska. Som presvedčená, že z leteckých zájazdov bude dopyt po Grécku, kde sme aj v sezóne 2020 mali klientov dokonca aj niekoľkokrát za sezónu. Klienti by sa veľmi chceli vrátiť do Bulharska a Turecka.“

Cestovná kancelária Zuzany Porubanovej je rodinná firma. Ťažké obdobie sa im podarilo prežiť za pomoci vlastných rezerv a poskytnutých financií od ďalších rodinných príslušníkov. 

„Zapájame sa aj do schém štátnej pomoci. Na peniaze od štátu sme síce čakali dlhých deväť mesiacov, ale už dorazili. Nejaký čas nám pomôžu prežiť," dodala majiteľka. 

Dopyt po dovolenkách je o 60% až 70% nižší, ako počas uplynulých rokov pred pandémiou.

Porubanová ráta s tým, že rok 2021 pre nich nebude ako rok 2019, ale dúfa, že sa minimálne od mája bude môcť začať cestovať vo väčšej miere, ako doteraz.

Ak by sa však nedalo cestovať ani toto leto, podľa Porubanovej by malo veľa cestoviek vážny problém. A to aj napriek tomu, že ľudia pracujúci v oblasti cestovného ruchu vedia byť veľmi flexibilní. „Nebol by to problém len náš, ale celej spoločnosti. Tu by musel štát pomôcť v oveľa väčšej miere, ako doteraz. Pevne dúfame, že k tomu nepríde a situácia sa ukľudní.“

Flickr.com / @Mihai Lucîț
Zdroj: Flickr.com / @Mihai Lucîț
Odporúčané
Dobrodruh Tomáš: Stopom som sa dostal zo Slovenska až do Afriky a takmer som sa tam zasnúbil Dobrodruh Tomáš: Stopom som sa dostal zo Slovenska až do Afriky a takmer som sa tam zasnúbil 3. decembra 2020, 14:31

Na sezónu sú pripravení

Podľa slov prezidenta Slovenskej Asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr, Romana Berkesa je ich aktuálna situácia nelichotivá. Tvrdí, že práve cestovné kancelárie sú najviac dotknuté z celého segmentu cestovného ruchu. „Od marca minulého roku sme mali markantné prepady zisku, niektoré cestovky od 90% až do 95%," tvrdí pre Refresher Berkes. Napriek tomu sa však cestovné kancelárie výhľadovo chystajú a robia všetko preto, aby boli na nastávajúcu sezónu plne pripravené.

Ponuky cestovných kancelárii postupne prichádzajú na trh, klienti však na ne podľa Berkesa nereagujú tak aktívne, ako po minulé roky. Tvrdí však, že aj napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorí si rezervujú dovolenky na leto už teraz. „Cestovky sa snažia výchadzať v ústrety klientom a vytvárajú im špeciálne podmienky v rámci zmluvy a to bez ohľadu na to, aký je zákon. Zmluvne klientom ponúkajú možnosť, že ak by im nemohli kvôli súčasnej stiuácii poskytnúť dané služby, im peniaze vrátia okamžite," dodal prezident asociácie.

Podľa jeho slov si niektorí klienti práve vďaka takýmto podmienkam rezerevujú dovolenky dopredu. „Na trhu sú hotely, ktoré budú s veľkou pravdepodobnosťou vypredané, a to aj napriek súčasnej pandemickej situácii. Aj keď o tieto hotely ľudia javia záujem, celkový dopyt po dovolenkách je o 60% až 70% nižší, ako počas uplynulých rokov pred pandémiou.“

Cestovný ruch môže zachrániť očkovanie

Všetko závisí od toho, ako sa bude vyvíjať pandemická situácia. Berkes vidí záchranu cestovného ruchu v očkovaní. „Komunikujeme s ministerstvom dopravy a čím ďalej viac sa začína rozprávať o medzinárodnom očkovacom preukaze. Plánujú sa dve možnosti.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93601 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo by pre cestovné kancelárie znamenal zákaz cestovania počas leta
  • Čo budeš musieť podstúpiť, ak chceš ísť v lete na dovolenku
  • Ako sa budú tento rok rozdeľovať krajiny z hľadiska bezpečnosti
  • Čo pomohlo cestovným kanceláriam získať poistky voči insolventnosti
  • Od čoho bude závisieť či sa tento rok dostaneš na dovolenku mimo Európy
Domov
Zdieľať
Diskusia