Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2021, 9:30
Čas čítania 7:16
Viktor Kniš

Za akých podmienok budú slovenské festivaly v 2021? Opýtali sme sa hlavných organizátorov Pohody, Grape, Uprisingu a Hip Hop Žije

NEWS UPRISING FESTIVAL
Uložiť Uložené

Dnes nie je vylúčené ale ani isté, či festivaly v roku 2021 budú. Opýtali sme sa tých najkompetentnejších – organizátorov 4 najväčších udalostí pod holým nebom na Slovensku.

V roku 2020 museli všetky letné festivaly zrušiť svoj program a znášať v niektorých prípadoch desať až stotisícové straty. To, či sa udalostí pod holým nebom dočkáme aj tento rok, je ešte stále vo hviezdach. Organizátori aj napriek tomu pracujú na najbližších ročníkoch tak, akoby pandémia vôbec nebola, pretože je to jediná možnosť, ako zabezpečiť v prípade konania 100-percentný komfort pre návštevníkov. 

Sú pripravení aj na alternatívu, že by bol vstup množný len s potvrdením, že návštevník vírus neprenáša. „Počítame aj s alternatívou, že budeme pri vstupe kontrolovať očkovací preukaz, rovnako si myslíme, že by mohol stačiť aj negatívny test, prípadne potvrdenie o prekonaní Covid-u a získanie protilátok,“ odpovedá Ján Trstenský za festival Grape.

Podobne to vidia aj ostatní organizátori. „Viem si predstaviť, že tí, ktorí sa nezaočkujú sa budú musieť testovať pri vstupe na podujatie, na viacdňových podujatiach každý deň,“ hovorí Michal Kaščák za Pohodu. 

Všetci organizátori sa zároveň zhodujú, že pomoc vlády pre kultúru je žalostne slabá. „Vládna pomoc, či už v kultúrno-kreatívnom priemysle, alebo v gastre, je objektívne veľmi slabá už len v porovnaní so štátmi V4 a o západnej Európe nehovoriac,“ konštatuje Marko Šebesta ako jeden zo zakladateľov festivalu Hip Hop Žije. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Či organizátori festivalov rátajú s tým, že sa budeš musieť pri vstupe preukázať očkovacím preukazom alebo negatívnym výsledkom testu
  • Ako sa najväčšie slovenské festivaly pripravujú na ročník 2021 a prečo si nepripúšťajú, že by mali poľaviť a zamýšľať sa nad tým, či vôbec kultúrne udalosti budú
  • Ako vláda zatiaľ nepomohla kultúre a aké dôsledky to bude v konečnom dôsledku mať
  • Čo organizátori chystajú na aktuálny ročník 
Odporúčané
Igor Matovič pre REFRESHER: Ak Sulíka odvolám, vraj rozbije Za ľudí a padne vláda  (Rozhovor) Igor Matovič pre REFRESHER: Ak Sulíka odvolám, vraj rozbije Za ľudí a padne vláda (Rozhovor) 19. januára 2021, 8:30

Otázky, na ktoré odpovedali Ján Trstenský z Grape festivalu, Marko Šebesta za Hip Hop Žije, Rastislav Pružinec za Uprising a Michal Kaščák za Pohodu:

1.  Ako pokračujú vaše prípravy na ročník 2021, plánujete všetko tak, aby bol festival v tradičnom dátume? 

2. Viete si predstaviť, že by sa veľkých kultúrnych akcií mohli zúčastňovať len ľudia s očkovacím preukazom? 

3. Ako ste (ne)pocítili pomoc od vlády?

4. Čím chcete zaujať v rámci ročníka 2021? 

HHŽ
Zdroj: Matúš Zeťák

1. Ako pokračujú vaše prípravy na ročník 2021, plánujete všetko tak, že festival bude v tradičnom dátume?

Grape – Ján Trstenský: Áno, samozrejme všetko prebieha podľa možností a nastavenia. Inak to ani nejde, musíme pracovať s tým, že festival bude, inak by sme ho v lete nedokázali zorganizovať. U nás je ale zatiaľ trošku brzdou to, že sa festival musí presťahovať z Piešťan na iné miesto, a to ešte nemáme potvrdené.

Hip Hop Žije – Marko Šebesta: V aktuálnej fáze pripravujeme viacero variantov, ako by mohol festival prebehnúť. Keďže sme bytostne závislí od formy a rozsahu protipandemických opatrení, nevieme povedať nič bližšie, kým nebudeme mať reálnu predstavu o reštrikciách platných v lete. 

Uprising – Rastislav Pružinec: 13. ročník festivalu Uprising 2020 sme musel kvôli pandemii koronavírusu celý presunúť na 27.-28. augusta 2021. Keby sme sa na to pozreli veľmi optimisticky, dalo by sa povedať, že oproti minulému roku sme vo veľkom predstihu. Máme pripravený grafický dizajn, z veľkej časti hotový hudobný program a predanú takmer 1/3 vstupeniek. Väčšina interpretov súhlasila s prebookovaním a na naše obrovské šťastie nás podržali aj návštevníci Uprisingu, ktorí nežiadali refundáciu a svoju vstupenku si ponechali.


Aktuálne je však všetko veľmi pomalé a neisté. Okrem toho, že koncom a začiatkom roka sa všeobecne veľa nerobí, je tu aj tvrdý lockdown, čo veľmi komplikuje našu prácu. Najviac si všetci prajeme, aby sme koncom leta mohli priniesť Uprising vo svojom plnom rozsahu. Budeme však reflektovať aktuálnu pandemickú situáciu a jej prispôsobíme aj celú organizáciu. V lete 2020 sme priniesli v pôvodnom plánovanom dátume 3dňový mini festival s názvom Uprising Wakelake Edition, ktorý sa dal zorganizovať hlavne vďaka našim partnerom. Mal silný zahraničný program, ale počet návštevníkov sme museli zredukovať na 800. Nebrali sme to ako náhradu za veľký Uprising. Chceli sme hlavne poskytnúť dodávateľom, kapelám a partnerom priestor na realizáciu a priniesť návštevníkom aspoň kúsok z atmosféry Uprisingu.

Pohoda – Michal Kaščák: Myslím si, že každý by mal robiť najlepšie to, čo vie. V našom prípade je to tvorba festivalu. Pripravujeme jeho tradičnú verziu, verím, že bude môcť prebehnúť. Keďže chceme festival pripraviť v kvalite na akú sú ľudia zvyknutí, pracujeme ako v normálnych časoch, len žiaľ bez stretávania sa. Ak sa festival nebude môcť konať, pripravíme jeho inú verziu, tak ako v roku 2020, jej podobu nechávame nateraz otvorenú.

Odporúčané
Michal Kaščák: Český festival dostal od vlády skoro 10 miliónov korún, nás podržali návštevníci, ktorí nevrátili lístky (Rozhovor) Michal Kaščák: Český festival dostal od vlády skoro 10 miliónov korún, nás podržali návštevníci, ktorí nevrátili lístky (Rozhovor) 13. októbra 2020, 14:00
Uprising
Zdroj: Uprising

2. Viete si predstaviť, že by sa veľkých kultúrnych akcií mohli zúčastňovať len ľudia s očkovacím preukazom?

Grape – Ján Trstenský: Samozrejme, ak by o tom rozhodli kompetentní. Určite áno, je to v podstate momentálne jediná záchrana a nielen pre festivaly. Počítame teda aj s alternatívou, že budeme pri vstupe kontrolovať očkovací preukaz, rovnako si myslíme, že by mohol stačiť aj negatívny test, prípadne potvrdenie o prekonaní Covid-u a získanie protilátok.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93546 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako by mohli vyzerať festivaly v roku 2021, ak už niektorí návštevníci budú zaočkovaní a iní zas nie
  • Prečo môžu organizátori naraziť aj na právny problém
  • Ktoré festivaly sa dočkali len žalostnej podpory a ktoré nedostali žiadnu pomoc
  • Ako bude vyzerať program festivalov v roku 2021
  • Ako štát nepomohol festivalom a niektorým naopak situáciu ešte skomplikoval
Domov
Zdieľať
Diskusia