Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2021, 14:30
Čas čítania 5:57
Lukáš Čelka

Majiteľ pohrebníctva: Dostaneme sa do situácie, aká bola v Taliansku (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Pohrebníctva riešia veľký problém, nie je totižto kam ukladať telá nebožtíkov.

Ján Molnár podniká v pohrebníctve už viac ako 25 rokov. S tým, čo sa deje v súčasnosti sa však doteraz nikdy nestretol. Tvrdí, že najväčším problémom je uskladňovanie tiel zomrelých. Pre veľký dopyt po kremáciách mu pec beží už druhý mesiac v kuse.

V rozhovore nám prezradil, kedy sa prekročí hranica, keď už podľa neho nebudú slovenské krematóriá stíhať, ako aj to, aký vplyv by to na pozostalých malo. Vysvetlil nám, prečo je problémom to, že pec beží v kuse a popísal aj súčasnú situáciu s ukladaním tiel v novozámockej nemocnici.

V tomto článku si prečítaš:
  • O koľko % sa zvýšil dopyt po jeho službách
  • Prečo je problémom, že kremačná pec beží nonstop
  • Kam sa chystá ukladať telá, ktoré neustále pribúdajú, keď sa prekročí kapacita jeho krematória
  • Koľko v priemere trvá spopolnenie jedného tela a koľko ich spopolní denne
  • Čo sa stane. ak nebudú stíhať spopolňovať telá zosnulých a čo to bude znamenať
  • Ako v realite vyzerajú pohreby počas pandémie
  • Či ceny pohrebných služieb, pre väčší dopyt zvýšil
Odporúčané
Nitra sa zmenila na nepoznanie, je úplne vyľudnená: Boli sme sa pozrieť, ako to vyzerá v najhoršie postihnutom okrese na Slovensku Nitra sa zmenila na nepoznanie, je úplne vyľudnená: Boli sme sa pozrieť, ako to vyzerá v najhoršie postihnutom okrese na Slovensku 6. januára 2021, 13:30

V odvetví kremácie podnikáte už dvadsaťpäť rokov. Stretli ste sa niekedy až s takýmto veľkým dopytom po vašich službách?

Nie, nikdy. Väčší dopyt bol aj pred desiatimi rokmi, vtedy bolo tiež veľa úmrtí, ale teraz je to skutočný extrém. Sedem pohrebov za jeden deň som doteraz ešte nikdy neorganizoval. Momentálne mávame v priemere aj sedemnásť pohrebov za týždeň a to je naozaj neskutočne veľa. 

Veľký nápor je vidieť aj na konkurencii, nakoľko tie menšie pohrebné služby, ktoré vznikli popri nás, mávali v priemere jeden pohreb za týždeň. V súčasnosti ich majú dva až tri. 

Ako zvládate toľko pohrebov za deň, keď ste doteraz na to neboli zvyknutí a ani pripravení? 

Organizovať viac pohrebov denne nie je nejaký veľký problém. Je dôležité si však premyslieť postup. Musím si riadne pripraviť a zabezpečiť všetky úkony, aby bol pohreb dôsledný. Od obliekania, až po miesto, kde bude nebožtík pochovaný. 

Predstavte si, že za víkend tam (v nemocnici) majú tridsať úmrtí, pričom len desať z tých tiel je vnútri v chladničke a zbytok leží v kvázi na podlahe.

Zabezpečujeme hrobové miesta, dbáme, aby sa susedné hrobové miesto neznečistilo, kontrolujeme zamestnancov pred pohrebom aj po pohrebe. Keď sa to riadne naplánuje a skontroluje po kolegoch, docielime slušný výsledok aj napriek tomu, že tých pohrebov máme momentálne viac.

Tvrdíte, že máte pohrebov podstatne viac. Zvládate ich organizáciu s pôvodným personálom?

Musel som pribrať pár zamestnancov do plusu, ale dá sa povedať, že v celku áno. Ako hovorím, je dôležité si všetko naplánovať a uvážiť, čo, ako a kedy robíme. Do práce chodíme už o siedmej, čiže o niečo skôr, ako sme zvyknutí a veľakrát ostávame v práci aj dlhšie. Keď si to situácia vyžaduje, sme v práci aj do ôsmej hodiny večer, napriek tomu, že máme končiť o piatej.  Týka sa to celého kolektívu aj sekretárok.

Majiteľ pohrebníctva: Nie je kam ukladať telá nebožtíkov. V tejto dobe je kríza medzi pohrebnými službami.
Zdroj: Archív Molnár

Zvýšili ste pre väčší dopyt ceny vašich služieb?

Nie.

Tvrdíte, že máte personálnu stránku zvládnutú. Čo sa týka tej technickej, ako napríklad pec, nemáte s ňou problémy, nakoľko beží podstatne častejši, než za normálnych okolností?

Ani s pecou nie je problém, tento nápor by v pohode zvládala. Spopolňovanie tiel z nášho regiónu je bezproblémové. Problém je však v tom, že mám ešte jedného spoločníka, ktorému nestačilo to, čo má a nosí si telá na spopolnenie z Bratislavy a ešte si zobral aj Banskú Bystricu, kde vyhral konkurz. Nepremyslel si však následky, týkajúce sa opotrebovania pece a ukladania tiel. Nemá zabezpečené žiadne chladiarenské zariadenie, čo môže byť veľký problém.

Naše krematórium má spoločné priestory na uskladnenie dvadsiatich piatich tiel zosnulých. Tie si však delíme. Okrem toho, že nebude mať kam uskladniť telá, bude problém aj s pecou. Pec sa musí totiž vychladiť a nemôže byť v prevádzke dva až tri mesiace v jednom kuse. Bohužiaľ tento nápor, plus Banská Bystrica a okolie, bude veľký oriešok.

Odporúčané
V cele mal v deň smrti poschodovú posteľ, telefonáty manželke odmietli. Zverejnili dokumenty o väzbe a samovražde Lučanského V cele mal v deň smrti poschodovú posteľ, telefonáty manželke odmietli. Zverejnili dokumenty o väzbe a samovražde Lučanského 5. januára 2021, 8:24

Povedali ste, že máte v krematóriu dvadsaťpäť miest na telá nebožtíkov. Na koľko je momentálne táto kapacita zaplnená? 

Zaplnená je na maximum. Priebežne spopolňujeme, takže telá, ktoré sú na spopolnenie, posúvame podľa poradia von z chladiacich boxov. Na chodbe máme pripravené telá, ktoré idú do kremačnej pece. Tie, ktoré prídu do priestorov krematória ako nové po obrade, idú na miesto tých, ktoré sa už majú spopolniť do chladiaceho boxu. Takto sa to cirkuluje.

Majiteľ pohrebníctva: Nie je kam ukladať telá nebožtíkov. V tejto dobe je kríza medzi pohrebnými službami.
Zdroj: Archív Molnár

Ja konkrétne mám však zabezpečené ďalšie chladiarenské priestory na cintoríne v Nových Zámkoch. Nakoľko som predpokladal, čo nastane, som dal vyrobiť aj chladiarenský kontajner. Práve ním sa chystáme vypomôcť aj novozámockej nemocnici, nakoľko ma poprosili, aby sme im pomohli s uložením tiel. Aj taká veľká nemocnica má totižto vlastnú kapacitu len na desať tiel.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93263 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko v priemere trvá spopolnenie jedného tela a koľko ich spopolní denne
  • Čo sa stane. ak nebudú stíhať spopolňovať telá zosnulých a čo to bude znamenať
  • Ako v realite vyzerajú pohreby počas pandémie
  • Kde je tá hranica, kedy ako krematórium prestane stíhať s kremáciami
  • Koľko budú čakať ľudia na kremáciu, ak by krematória nestíhali
Domov
Zdieľať
Diskusia