Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. decembra 2020, 12:34
Čas čítania 0:28
Viktor Kniš

Prvý koncert v Notre-Dame od tragického požiaru: Členovia zboru spievali v prilbách a ochranných oblekoch

NEWS
Uložiť Uložené

Parížska katedrála Notre-Dame ožila počas Vianoc, verejnosť však do nej bude môcť vstúpiť pravdepodobne až o niekoľko rokov.

Katedrála Notre-Dame v Paríži počas tohtoročných Vianoc prvýkrát ožila vďaka koncertu zboru Maîtrise. Išlo o symbolické vystúpenie, v rámci ktorého sa v požiarom ochromenej katedrále predstavilo 20 zboristov a sólistka Julie Fuchsová v sprievode živých nástrojov.

Katedrálu Notre-Dame momentálne opravujú a pre verejnosť bude dostupná pravdepodobne až po roku 2024, speváci však stáli na bezpečných miestach a niektorí sa chránili oblekmi a prilbami.

Zároveň dodržiavali rozostupy, aby nemuseli mať tváre prekryté rúškami podľa aktuálnych protipandemických opatrení vo Francúzsku. Koncert odvysielali aj v miestnej televízii naživo, informuje CBC

Obrovský požiar v katedrále Notre-Dame vypukol ešte v apríli 2019. Zničil jednu z veží a strechu, aj vďaka pohotovému a obetavému zákroku hasičov sa však podarilo zachrániť väčšinu interiéru a všetky vzácne artefakty. 

Diecéza odkázala, že koncert bol najmä symbolom nádeje. 

 

Späť
Zdieľať
Diskusia