Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. decembra 2020, 14:37
Čas čítania 9:01
Viktor Kniš

Rytmus: Jediné, čo funguje v každej dobe, je pokora. Nemíňať viac, ako si môžeš dovoliť a nežiť v niečom, čo nie si (Rozhovor)

Rytmus: Jediné, čo funguje v každej dobe, je pokora. Nemíňať viac, ako si môžeš dovoliť a nežiť v niečom, čo nie si (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák
REFRESHER RYTMUS
Uložiť Uložené

S Rytmusom sme zhodnotili rok 2020. Pobavili sme sa o hudbe, ale aj zatýkaní politikov a reklamách, kvôli ktorým ho Slováci kritizovali, kým sa on zabával v bazéniku.

Rytmus je aj po troch dekádach v rape nakopnutý robiť stále nové projekty. „Vždy, keď som skúsil niečo pomimo, tak to z väčša nedopadlo podla mojich predstáv, takže som sa vždy vrátil k tomu, čo mi ide najlepšie. Cez to všetko na 2021 máme s mojím tímom plány, ktoré sú mimo hudby. Idem nonstop hladný a nespokojný,“ povedal Refresheru v predvianočnom rozhovore, ktorý sme tentokrát výnimočne robili každý zo svojej domácej bubliny.

Za fotky z natáčaní tohtoročných videoklipov ďakujeme Matúšovi Zeťákovi.

V rozhovore sme sa venovali hodnoteniu roka 2020, ktorý bol obzvlášť špecifický aj podľa samotného člena Kontrafaktu. Venovali sme sa aj téme marketingu v rape, kde má však v rámci slovenského rapu vlastnú disciplínu.

„Milujem reklamy, ktoré luďom úplne vyje*ú poistky a vykrúci im papule. No a samozrejme, kde si zachovám svoj charakter, sleng, humor,“ prezradil Rytmus s tým, že by pokojne v rámci kontroverzie skúsil aj reklamu na vložky alebo prostatu.

„Tento rok pre Slovákov vnímam ako rok plný politických káuz, novinárskych ortielov, obvinení a nepoctivej žurnalistiky, plný nariadení, zmätkov a finančnej krízy,“ hodnotí Rytmus.

Odporúčané
Ego: Verejná kritika Kotlebu bola politicky najlepšia vec, akú som v živote spravil (Rozhovor) Ego: Verejná kritika Kotlebu bola politicky najlepšia vec, akú som v živote spravil (Rozhovor) 8. septembra 2020, 10:05
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako Rytmus hodnotí rok 2020 a ktoré témy podľa neho hýbali Slovenskom
  • Ako sa s odstupom rokov pozerá na svoje pôsobenie v rape ako skúsený marketér a ako si vyberá spolupráce
  • Do čoho investuje najviac času, peňazí a energie
  • Ako sa jeho život postupne mení a prečo pre neho nie je dôležité zamýšľať sa nad tým, či bude môcť rapovať aj ako 55-ročný
  • Ako vyzerá nenakopnutý Rytmus a ako dokáže člen Kontrafaktu stále pracovať s novou generáciou, ktorá je mentálne inde, ako tá jeho
Rytmus
Zdroj: Matúš Zeťák


Rok 2020 bol pre Slovákov veľmi špecifický, vnímaš to tak aj ty? Musel si zablokovať na Instagrame viac účtov ako po minulé roky? Tento rok pre Slovákov vnímam ako rok plný politických káuz, novinárskych ortielov, obvinení a nepoctivej žurnalistiky, plný nariadení, zmätkov a finančnej krízy. Ja ho hodnotím ako úspešný po všetkých stránkach, akurát sme nemohli cestovať, kam sa nám zachce. Čo sa týka blokovania, tak podla mňa tak isto ako iné roky.


Spomenul si politické kauzy. Orientuješ sa aspoň trochu v tom, čo sa deje, vnímaš, že sú to fakt veľké veci? 

Určite si bežný občan všimol, že sa začali zatvárať vplyvní ludia, ktorí boli v minulosti nedotknutelní. Nejak extra tým nežijem, ale musím uznať, že pre bežného Slováka je to nádej na spravodlivosť a väčšia dôvera v súdnictvo. 

 
My sme sa viackrát bavili o tom, že máš s niektorými z tých ľudí fotku, čo je v poriadku, lebo si Rytmus a máš fotky aj s ďalšími ľuďmi, o ktorých nič nevieš. Platí však, že v minulosti kadejakí mafiáni mali záujem o kamarátenie sa s rapermi a tebe sa to nevyhlo. Ako si na toto spomínaš? 

Nepovedal by som kamarátenie, lebo behom minúty každý z nás pochopil, že spoločné témy asi nenájdeme. Skôr na úrovni fanúšik vs. interpret. Keby som bol Patrik, tak ma majú v pi*i. Vieš ako to je, každý jeden, kto vojde do sály, kúpi si album je môj fan, ktorému dám prirodzene fotku. A každý jeden fan má nejaký svoj život, alebo minulosť, za ktorú nie som zodpovedný. 

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Na tom, ako menežuješ svoj Instagram, nie je nič zvláštne, robíme to my, robia to politici aj iné známe osobnosti a komerčné profily, v tvojom prípade však napríklad blokovanie berú ľudia ešte viac osobne. Aspoň taký mám pocit. Snažíš sa to nejako analyzovať?

Terapia, hygiena, čistenie hovien a sračkoidnej energie na mojej záhradke. Sito fejkových kamošov, ktorí potom žobronia cez známych, aby som ich odblokoval, že to tak nemysleli. Som rád, že Instagram dáva túto možnosť. 

Odporúčané
Štedrý večer vo väzbe: Bude kapustnica, filé a výnimočne telka do polnoci Štedrý večer vo väzbe: Bude kapustnica, filé a výnimočne telka do polnoci 24. decembra 2020, 9:30


Tento rok vzbudila obzvlášť veľké vášne reklama na kefku. Ľudí asi najviac znepokojilo, že si na reklamu použil svoju hudbu. Tú mnohí doteraz vnímali ako niečo, čo patrí viac im, než kefke. Zaujíma ťa psychológia toho celého?

Účel reklamy bol, že budem rapovať o tom, ako sú ludia v dnešnej dobe v komentoch zákerní, ako sa dávaju do pozície agresívnych sudcov, ako maju plné ústa nenávisti a chodia si tam často vylievať svoju nudu a nešťastie. Myšlienka Oral B bola „umy si ústa od špiny”, pretože nikdy nie je neskoro na zmenu žiť krajšie. Krásna myšlienka za krásne peniaze. 

Milujem takéto robotky, kde to vysypem z rukáva za pár minut a natočím klip za pol hodinku. Dopredu sme psychologicky vedeli, do čoho ideme a čo to spôsobí. Odkaz celého projektu vyšiel ukážkovo na jednotku. Idem von so psíkom, pekný deň. 


Predpokladám, že podobných ponúk ti chodí viac. Rozmýšľaš niekedy aj tak, že okej, túto ešte neberem, lebo príde väčšia a lepšia? Aký máš na to kľúč?

Bráško od cca 2009 si pravidelne vyberám. Moj klúč? Milujem reklamy, ktoré luďom úplne vyje*ú poistky a vykrúci im papule. No a samozrejme, kde si zachovám svoj charakter, sleng, humor. Možno si budeš o mne mysleť, že som uje*aný, ale ja bych najradšej urobil nejakú mocnú reklamu, kedy si povieš, že toto je už uplný prepal. Hahahhaha. Vložky, alebo na prostatu, hahahhaha.

Smajlík.

Smajlik bol mocný. 

Rytmus
Zdroj: se souhlasem Matúše Zeťáka


Byť naozaj úspešný raper v takom tom vyššom veku je špecifická disciplína a vlastne len v Amerike vidíme, ako sa k tomu stavajú Eminem alebo Jay-Z. Máš už jasno v tom, akým raperom budeš povedzme v päťdesiatke? 

Nikdy nerozmýšlaj o tom, čo budeš robiť za 5-10 rokov, pretože budeš žiť v zbytočnom strachu a tlaku. Myslím si, že asi budem robiť to isté, čo známi interpreti v tom veku. Mám jasno, čo robím tu a teraz a neviem, čo bude zajtra. Je predpoklad, alebo hypoteticky si môžeme mysleť, že ten, kto má legendárne albumy, ktoré hýbali spoločnosťou, prirodzene bude hrať velké koncerty pre tých,ktorí na nich vyrastali. To je fakt.

Odporúčané
Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou 21. februára 2024, 9:30

Peknú názornú ukážku sme mohli vidieť na koncertoch s orchestrom, kde boli všetky generácie za posledných 20 rokov. V mojich ušiach hudba nemá vekové obmedzenie.


Obaja vyššie spomenutí raperi sú dnes skôr „nenápadní” – nosia biele tričká a čierne gate a sú viac podnikateľmi ako hudobníkmi, aj keď minimálne Eminem sa vie v správny čas prihlásiť o slovo. Vybral som ich, lebo z nich mám pocit, že je to prirodzené, taký Kanye asi bojuje viac so sebou. Predstavuješ si niekedy sám seba o pár rokov? Čo budeš robiť?

Každý je iný. Niekto je večne mladý, niekto je zas na svoj vek na silu starý dzedo, niekto si užíva dôchodok, niekto zlenivie, alebo sa lieči z fetu. Sám seba si predstavujem, že budem zdravý aktívny naháňač dobrých pocitov a šťastia. 


A tá biznisová stránka? O tom veľa nehovoríš. Vieme, že sa ti darí na Instagrame, to je jasné, pracuješ však aj na iných vlastných projektoch alebo investuješ? 

Mám rozložené peniaze aj v iných sférach, ale najviac investujem do svojho brandu, aby som lusknutím prsta zarobil to, na čo som musel kedysi vynaložiť omnoho viac času. V tom som ako ryba vo vode. Mám ponuky a nápady, ktoré nemajú nič spoločné s hip hopom, ale odvíja sa to vždy od mojho brandu, do ktorého celý život investujem.

 
Existuje aj nejaká sféra biznisu, ktorá ťa fascinuje, alebo ju nejako viac sleduješ? A v tejto súvislosti ma zaujíma aj to, či nejakým spôsobom „študuješ” alebo sa snažíš prísť na to, ako zo svojho brandu vytlačiť ešte viac alebo je to všetko pocitová záležitosť.

Vždy sa snažím prisposobiť dobe a je to viac menej pocitové. V hudobnom priemysle sa pohybujem tri desaťročia, takže z toho najviac ťažím. Vždy, keď som niečo skúsil pomimo, tak to z väčša nedopadlo podla mojich predstáv, takže som sa vždy vrátil k tomu, čo mi ide najlepšie. Cez to všetko na 2021 máme s mojím tímom plány, ktoré sú mimo hudby. Idem nonstop hladný a nespokojný. 

 
S týmto všetkým ešte súvisí frekvencia koncertov. Pred Krstným otcom alebo po ňom si prestal hrať v malých kluboch. Vnímam to ako signál, že si hudobne dospel a myslím si, že by si mal väčší problém presvedčiť ľudí, aby prišli na koncert so symfonickým orchestrom, keby si deň predtým prišiel z Berouna. Skús popísať tento proces – od najvybookovnaješieho po povedzme až nedostupného. 

Po dvadsiatich rokoch workoholizmu sa ohlásil vnútorný hlas „hej, zastav sa už nemusíš, chill”. Spúšťač toho celého bol určite aj to, že mi začala vadiť úroveň klubového soundu a podmienok na to, aby som odohral koncert podla mojich predstáv. Možme sa baviť o tom, že som to prerástol a prirodzene sa cítim s mojimi odrastenými generáciami na megalomanské projekty. Začalo to Hant Arénou a každým projektom to bolo väčšie a väčšie. A teraz si predstav, že po štadióne, kde máš projekt za vyše 100-tisíc, máš ísť hrať na diskotéku. To je ako ísť výťahom o 5 poschodí nižšie. 

Rytmus
Zdroj: Matúš Zeťák

No také tie „súkromné oslavy” si hrával, keď sa ešte dalo. Je to vyslovene o tom, že si môžeš vypýtať násobne vyšší honorár za pár pesničiek? Ale zábava to asi až tak nie je.

Pozor, ja si vyberám s kým, kedy a za kolko. Povedal by som, že toto sú príjemné zárobky spojené so zábavou podla mojich podmienok, ktoré si určím.  Čo sa peňazí týka, tak častokrát je to lepšie zaplatené ako hodinové koncerty. 


V každom prípade ťa táto aktuálna pandemická situácia ovplyvnila po finančnej stránke menej, ako drvivú väčšinu tvojich kolegov. Nechcem, aby si niekomu radil, ale čo by si robil možno tesne pred albumom Král ty, keby ťa takto zastavil nejaký vonkajší jav, s ktorým nevieš pohnúť?

Kamoško, ako prvé by som dal ten zvuk keď fučíš jak vietor krížený so šmykom, hahaha.  Neporovnával by som to, pretože dnes sú iné cesty a definície ako v hudbe zarobiť. Jediné, čo funguje v každej dobe, je pokora. Nemíňať viac, ako si môžeš dovoliť a nežiť si v niečom, čo nie si. Realita dokáže dávať nepríjemné facky.

Nedávno si povedal, že je správny čas na menšie projekty. Na čom robíš? 

Mám rozrobené dva veľké projekty, ktoré by som dal najradšej von, ale je mi lúto ich zahodiť. Každopádne vždy niečo prinesiem, čo obohatí mojich fans a zabaví spoločnosť. Ešte tento rok pre skalných fans odhalíme zaujímavé prekvapenie.

Odporúčané
Keď zastrelili Biggieho, americká polícia vytvorila špeciálny „rapový útvar“. Odhaľuje to dokument o Tekashim Keď zastrelili Biggieho, americká polícia vytvorila špeciálny „rapový útvar“. Odhaľuje to dokument o Tekashim 8. decembra 2020, 9:28

Videl som, že si sa na sociálnych sieťach vracal k starším záberom. Bude to niečo nostalgické? Si taký človek, ktorý síce nežije z minulosti, ale rád spomína?

Praveže novinka. A mocná. Vysvetlím ti to s tým človekom. V roku 2010 po albume Král moje spomienky nemali až takú váhu.  Po albume Fenomén, Navždy a Krstný otec začala čoraz viac za mnou chodiť mladá generácia, ktorá cení našu minulosť. Je to určite aj vekom, ale aj tým, že začne za teba hovoriť to, čo si do toho dal. Takže v istom bode sa zastavíš, obzreš sa za seba a zistíš, že je toho strašne vela, na čo rád spomínaš s mladými. 

Hovorí sa, že je taká doba, že sme všetci pojašení, rýchli, nemáme na nič čas, zároveň sme ako generácia asi lenivejší a určite menej trpezliví. Ako teda z pozície kľudného dospelého ženatého otca ešte zvládaš reflektovať dobu?

Ja som taký stred. Čerpám niečo z mojej doby, aj z novej. Využívam skúsenosti a princípy z toho, čo mi vždy fungovalo a bolo vždy úspešné. Staré dobré porekadlo „bez práce nejsú koláče” a „čo dáš, to dostaneš” fungujú na každého bez rozdielu aká je doba. 


Budúci rok oslávi Kontrafakt 20. výročie, logická otázka teda je, či ich oslávite projektom KF iako Rolls alebo niečím úplne iným.Teeekakat.

To beriem ako aspoň poloáno. Ešte v prvej polovici roka si mi povedal, že ťa do práce nakopol dokument Michaela Jordana. Spomenieš si na ten moment?

No jasné!!! Nakopol a utvrdil ma vo vela princípoch. 

Rytmus
Zdroj: Matúš Zeťák

Ako vyzerá nenakopnutý Rytmus? Predpokladám, že Instagram berieš do ruky, keď máš náladu, sú však aj momenty, keď si dávaš od všetkého, čo sa spája s verejným životom, pauzu a odstup? 

Všetko, čo je mimo Instagramu je moje, neverejné. Nahrať storku, alebo dať post nie je až taký žrút času. Žijem bežným rodinným životom na dedine, je spojený so zvieratami a prírodou. Nonstop rodina, zábava, hudba, šport. Vieš kedy som bol nenakopnutý? Keď som žil život, aký som nechcel a robil málo ohodnotenú prácu, ktorú som nemal rád. Vďaka za možnosti. 

Odporúčané
Chceš sa dostať na vypredaný koncert Kontrafaktu? Organizátor pridal obmedzený počet lístkov, takto ich môžeš získať Chceš sa dostať na vypredaný koncert Kontrafaktu? Organizátor pridal obmedzený počet lístkov, takto ich môžeš získať 8. februára 2024, 17:30

Poďme ešte k tomu, aký bol rok 2020. K pandémii si mal dosť špecifický postoj, vnímam to však v prvom rade tak, že sa snažíš nekaziť si deň tým, čo iní sledujú a trápia sa tým. Dôvodom je tiež, že ti to do bežného denného kolobehu veľmi nezasiahlo, je to tak?

Tak nemám čas sa zaoberať tým, kto je chorý, kolko ludí pribudlo, odbudlo, či niekto tlieskal na balkóne, kto mal nakrivo rúško a zas dokolečka. Ja som ten typ, ktorý nevyhladáva choroby, debatky o chorobách a článkoch s číslami. Choroby sú tu a rešpektujem ich. Nemám rešpekt pred prehnaným šírením strachu v článkoch a naháňaním si na tom čísla, následne peniaze za čítanosť.      

 
Napriek tomu si na začiatku mal tendenciu zdieľať rôzne kontroverzné videá, teraz to už nerobíš. Zmenilo sa niečo? 

Zdielal som cudzí názor na zamyslenie. Nezmenilo sa nič, ak bude zaujímavý názor, vyzdielam ho. Buď budeš súhlasiť, alebo nie. To je účel. 

Čo si najviac ideš na otcovstve? Páčila sa mi myšlienka, ktorú si prezentoval, že najprv dieťaťu ukazuješ, ako je všetko doma super, pretože od toho záleží, či bude človek v budúcnosti frustrovaný nespokojný a zakomplexovaný, alebo opačne. Zaujíma ma, či takto vyslovene rozmýšľaš a „taktizuješ” pri výchove, alebo si skôr spontánny. Samozrejme, toto môže byť otázka na akéhokoľvek otca, ale ty si Rytmus, ktorý raz bude musieť synovi vysvetliť, že jeho tatka všade poznajú.

Podla mňa neexistuje patent na výchovu. Ja si idem jeho svet, bez predpisov a nejakých knižiek. Intuitívny, spontánny a  naladený naňho bez taktizovania. Sme si vedomí, že ja a moja manželka sme jeho najbližšie osoby, ktoré mu robia krásny, obohacujúci deň, plný rodičovskej lásky. Ako mu vysvetlím, kto je jeho tato? Bez komplikácií, ako milion ďalších otcov. Už sa neviem dočkať, keď mu vyrozprávam môj príbeh.  

Domov
Zdieľať
Diskusia