Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2020, 11:04
Čas čítania 0:48
Adam Novosad

Antivaxerov by nemali napojiť na pľúcnu ventiláciu, hovorí nemecký doktor. Noste so sebou odkaz, ktorým sa jej vzdáte, odkazuje im

NEWS
Uložiť Uložené

Vakcína proti koronavírusu bude zachraňovať milióny ľudských životov.

Ak sa nedáš zaočkovať proti koronavírusu, mal by si so sebou v prípade hospitalizácie v nemocnici s ťažkou formou ochorenia Covid-19 priniesť odkaz, ktorým sa vzdáš svojho lôžka aj pľúcnej ventilácie v prospech iných. Takto sa vyjadril nemecký lekár a genetik Wolfram Henn, keď ho nahnevali ľudia odmietajúci a spochybňujúci vakcíny, ktorí o nich potom šíria konšpiračné teórie, informuje DW.

Odporúčané
Vladimír Krčméry tvrdí, že lockdown má zmysel len v kombinácii s plošným testovaním Vladimír Krčméry tvrdí, že lockdown má zmysel len v kombinácii s plošným testovaním 20. decembra 2020, 15:07

„Ktokoľvek chce rovno odmietnuť vakcináciu, nech tak urobí, ale prosím, aby so sebou vždy mal dokument s nápisom: ‚Nechcem byť očkovaný!‘“ vyhlásil Henn. „Chcem ponechať ochranu proti chorobe ostatným! Ak ochoriem, chcem prenechať moje lôžko na jednotke intenzívnej starostlivosti aj pľúcnu ventiláciu ostatným,“ poradil genetik všetkým ľuďom spochybňujúcim prichádzajúce vakcíny.

Na jednej strane rozumie, ak majú ľudia otázky o vývoji a funkčnosti vakcín, ale na tie by mali nechať odpovedať expertov namiesto šírenia konšpirácií. Vývoj vakcín podľa neho výskumníci zrýchlili, ale neurobili tak na úkor bezpečnosti.

Antivaxerov by nemali napojiť na pľúcnu ventiláciu, hovorí nemecký doktor. Mali by mať pri sebe odkaz, ktorým sa jej vzdajú
Zdroj: TASR

Všetkým konšpiračným teoretikom odkázal, nech svoje teórie prídu odprezentovať do najbližšej nemocnice lekárom a sestričkám, ktorí sa práve vrátili z preplnenej jednotky intenzívnej starostlivosti totálne vyčerpaní.

Ak by aj niektorí ľudia mali pochybnosti o novom druhu vakcín od Pfizeru a Moderny, podľa Henna budeme mať onedlho aj vakcíny fungujúce na klasickom princípe, ktorý je overený dekádami výskumu a využívania, čo by malo všetkých znepokojených ľudí upokojiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia