Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2020, 12:14
Čas čítania 5:53
Viktor Kniš

Po stromček áno, po ozdoby nie, do kostola áno, k rodine nie. Začne platiť zákaz vychádzania s 19 výnimkami (otázky a odpovede)

Po stromček áno, po ozdoby nie, do kostola áno, k rodine nie. Začne platiť zákaz vychádzania s 19 výnimkami (otázky a odpovede)
Zdroj: TASR - Martin Baumann
ZDRAVIE OPATRENIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Pripravili sme podrobný vianočný prehľad opatrení, podľa najnovšej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Platí zákaz vychádzania, s ním však aj množstvo výnimiek.

Vláda a Úrad verejného zdravotníctva definitívne skompletizovali všetky pravidlá, ktoré budú platiť na Slovensku počas Vianoc. Platnosť nadobúdajú 19. decembra 2020 od 5:00 a budú trvať do 29. decembra. Následne chce vláda presadiť predĺženie núdzového stavu a platnosť opatrení tak rozšíriť až do 10. januára. 

Následne by malo Slovensko prejsť na tzv. Covid automat ministerstva zdravotníctva.  Ak bude chcieť nejaký región uvoľniť opatrenia, musí dosiahnuť potrebný znížený počet hospitalizácií a buď potrebné znížené reprodukčné číslo Rt alebo priemerný počet prípadov.

Odporúčané
Slovenskí vedci a epidemiológovia zostavili „desatoro“ odporúčaní, ktorými by sme sa mali riadiť počas sviatkov Slovenskí vedci a epidemiológovia zostavili „desatoro“ odporúčaní, ktorými by sme sa mali riadiť počas sviatkov 15. decembra 2020, 17:27

 Pripravili sme podrobný prehľad otázok a odpovedí, ktoré ľuďom pomôžu orientovať sa v opatreniach počas vianočných sviatkov a Nového roka. Týkajú sa najmä zákazu vychádzania a výnimiek, ale aj zatvorených prevádzok, služieb a škôl.

Igor Matovič, Ján Mikas
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Zákaz vychádzania nebude platiť v čase od 1:00 do 5:00 ráno. Aké výnimky platia počas dňa?

Naďalej platí zákaz zhromažďovania. Zakázané sú oslavy, večierky, svadby aj kary. Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska budú mať ľudia: 

  • na cestu do zamestnania alebo za výkonom podnikateľskej činnosti, doprovod dieťaťa do školy
  • na cesty v nevyhnutnom rozsahu: najbližšie obchody, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat, pohreby, cesta za rekreáciou, športom, do kostolov, na úrady či do banky.

Nakupujem na poslednú chvíľu. Čo môžem a nemôžem kúpiť? 

Od 19. decembra zostanú na Slovensku otvorené len „esenciálne obchody a služby“. Bude platiť pravidlo na obmedzený počet ľudí – 1 človek na 15 metrov štvorcových. Otvorené budú okrem predajní potravnín aj:

  • Lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok a očné optiky, vrátane vyšetrenia a merania zraku
  • Predajne novín a tlačovín
  • Predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie
  • Predajne náhradných dielov motorových vozidiel, pneuservisy a odťahové služby, autoservisy a servisy bicyklov, servisy a požičovne lyží, služby technickej a emisnej kontroly, servis výpočtovej a telekomunikačnej techniky, práčovne a čistiarne odevov
  • Predajne živých rýb a stromčekov – v oboch prípadoch len v exteriéri
  • Čerpacie stanice, pohrebné služby, pohrebiská a krematóriá, kľúčové služby, zberné dvory

Nestihol som kúpiť darčeky, môžem ich objednať cez internet a vyzdvihnúť osobne? 

Výnimku majú aj odberné miesta pre tovar zakúpený cez internet, mail alebo telefonicky, zásielkový predaj a balíkomaty vrátane Zásielkovne.

Pri čakaní na výdaj tovaru musí prevádzkovateľ zabezpečiť, aby ľudia dodržali odstup aspoň 2 metre, mali prekryté horné dýchacie cesty; v priestore, kde sa tovar vydáva, môže byť naraz iba jeden zákazník.

Čo sú tie „bubliny“, o ktorých rozprávajú epidemiológovia, prezidentka aj vláda? 

Podľa opatrení by sa mali počas sviatkov stretávať najviac dve domácnosti. Ide o koncept bublín. Ideálne je, aby už 7 dní pred Vianocami nemali žiadne ďalšie kontakty. Prípadne by sa mali dve domácnosti, ktoré vytvoria tzv. bublinu, dať pred kontaktom otestovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia