Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2020, 15:07
Čas čítania 1:10
Katarína Danková

Poznáme farebnú budúcnosť roku 2021! Bude optimistickejšia a prinesie nádej

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Budúci rok budú hrať prím až dve farby. Tlmenú šedú prežiari ostrá žltá.

Spoločnosť Pantone vyhlasuje každoročne začiatkom decembra farbu, ktorá bude počas nasledujúceho roku dominantná nielen v módnych, ale aj dizajnérskych trendoch.

Odporúčané
Nová pánska kolekcia Dior má množstvo farieb, vzorov či vtipných obrázkov. Stále je však sofistikovaná a nadčasová Nová pánska kolekcia Dior má množstvo farieb, vzorov či vtipných obrázkov. Stále je však sofistikovaná a nadčasová 10. decembra 2020, 16:56

Tento rok bola dominantnou farbou klasická modrá, ktorá sa v nasledujúcom roku prenesie do doplnkov a pomaly sa vytratí. Nahradí ju nová farba roku 2021 od spoločnosti Pantone, ktorá všetkých prekvapila. Vyhlásená totiž nebola jedna farba, ale rovno dve! Kontrétne ide o farby žltá (Illuminating) a sivá (Ultimate Grey). Podobná situácia dvoch farieb nastala aj v roku 2016.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PANTONE (@pantone)

„Spojenie sivej so žiarivou žltou vyjadruje posolstvo pozitívnosti podporené statočnosťou. Praktická a seriózna, ale zároveň aj zahreje a je optimistická. Taká je kombinácia, ktorá nám dáva životaschopnosť a nádej. Musíme sa cítiť povzbudene a povznesene, to je základ ľudského ducha.“, vyhlásila výkonná riaditeľka spoločnosti Pantone Leatrice Eiseman.

Dôvodom, prečo sú farby dve, je symbolická kolektivita a zistenie, že sa jednotlivé generácie navzájom potrebujú. Práve v tomto je naša odvaha a nádej, aby sme sa ako ľudstvo posunuli vpred.

Odporúčané
Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? 14. apríla 2024, 9:30

„Ukázalo sa, že nikdy nebude existovať jedna farba, ktorá by vyjadrovala všetko, čo by bolo potrebné vyjadriť, ale naopak, dôležité je mať dve nezávislé farby, ktoré by sa mohli spojiť.“, potvrdila pre Vogue Laurie Pressman, viceprezidentka spoločnosti Pantone.

Skrytý význam farebného spojenia sa vo svojich modeloch snažia uplatniť aj návrhári z celého sveta. Najnovšie kolekcie značiek Prada, Gucci, Balmain či Givenchy na jar/leto 2021 sa tohto trendu chytili a šíria posolstvo pozitívneho myslenia a nádeje počas náročného covidového obdobia.

Balmain spring/summer 2021.
Balmain spring/summer 2021. Zdroj: youtube.com/Balmain

A presne o to aj ide. Kontrast farebného manželstva vyjadruje na jednej strane, že sme sa naučili prijať udalosti tohto roku aj napriek ich nie práve kladnému náboju, no na druhej strane prichádza nádej a zmena k pozitívnejšiemu vývoju situácie vo svete.

Pantone prichádza aj s instagramovým a facebookovým filtrom, vďaka ktorému si farebnú kombináciu môžeš vyskúšať a naladiť sa tak na nadchádzajúci rok 2021.

Odporúčané
Tmavý mód v mobilnej aplikácii Facebook je za rohom. Niektorí sa ním už chvália na sociálnych sieťach Tmavý mód v mobilnej aplikácii Facebook je za rohom. Niektorí sa ním už chvália na sociálnych sieťach 28. júna 2020, 20:17
Späť
Zdieľať
Diskusia