Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti OOCR Záhorie. 
8. decembra 2020, 13:24
Čas čítania 2:57
Sponzorovaný obsah

Top 5 zážitkov zo Záhoria, ktoré si môžeš užívať počas celého roka

Top 5 zážitkov zo Záhoria, ktoré si môžeš užívať počas celého roka
Zdroj: Martin Žilka
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vyber sa na výlet na Záhorie a pozri si krásnu prírodu, historické hrady a stavby alebo si poď oddýchnuť do kúpeľov.

Máš voľno a chuť vybrať sa na výlet? Regióny Slovenska ponúkajú pomerne veľa rôznych zážitkov, za ktorými sa oplatí vybrať. Historické hrady, kúpele, výhľady na krásnu prírodu, ktoré si môžeš užiť zo zaujímavých miest. Takýmito miestami vyniká aj Záhorie. Kde inde by si predsa hľadal púšť na Slovensku či borovicové lesy plné húb? Spolu s OOCR Záhorie sme si pre teba pripravili 5 tipov na miesta, ktoré tu môžeš navštíviť po celý rok.

Sprevádzanie pamiatkami kráľovského mesta

Skalica ponúka zážitky naozaj pre všetky vekové kategórie a bola by škoda pamiatky tohto mesta len tak obísť. Využi potenciál Skalice naplno a objednaj sa na sprevádzanie v Turistickej informačnej kancelárii, ktorá sa nachádza priamo v jednej z kultúrnych pamiatok. V secesnom kultúrnom dome od architekta Dušana Jurkoviča. Výber a počet pamiatok si môžeš navoliť sám.

záhorie, skalica, OOCR záhorie, výlet, cyklisti
Zdroj: OOCR Záhorie

Takmer dve desiatky pamiatok a expozícií je na výber len málokde. Počas víkendov v letnej sezóne si dokonca ani nemusíš objednávať prehliadky. V každej kultúrnej pamiatke sa nachádza sprievodca, ktorý ťa ňou prevedie a oboznámi. Medzi najvyhľadávanejšie patrí spomínaný kultúrny dom, Jezuitský kostol, Mlyn bratov Pilárikových či Ledovňa. Odporúčame navštíviť aj Rotundu sv. Jurajavežu farského kostola, z ktorých sú tie najkrajšie výhľady na celé mesto.

Golf na medzinárodnej úrovni

Vedel si, že najlepší a najväčší golfový rezort Slovenska, sa nachádza v tomto regióne? Penati Golf Resort sa rozprestiera na 217 hektároch borovicových lesov Záhoria. Nachádzajú sa tu dve 18-jamkové ihriská, odpaliská, reštaurácia a množstvo ubytovacích kapacít priamo v rezorte. V ponuke je aj prehliadka rezortu s nutnou rezerváciou.

Šport, ktorý si získal najmä srdcia pánov našiel svoje miesto aj u záhorákov zo Senice a Šajdíkovych Humeniec. Sezóna tu začína s prvým jarným slnkom v marci a končí v novembri, keď si aj trávniky a miestna vysoká zver musia oddýchnuť. Áno, stretnúť srnku pri hre alebo prehliadke ihriska je už bežnou záležitosťou.

golf, záhorie, golfový rezort, slovensko, penati golf resort,
Zdroj: Tomáš Bilka

Okrem golfu sa tu však dajú zažiť a vidieť aj iné veci. Celý rezort lemuje cyklotrasa a v blízkosti sa nachádza aj rekreačná oblasť s priehradou s množstvom atrakcií. Vyhľadávanou atrakciou je športové letisko hneď vedľa rezortu, kde si môžeš objednať vyhliadkový let, akrobatický let a samozrejme aj zoskok padákom.

Národná bazilika ako kultúrny poklad

Patrónkou Slovenska je Panna Mária Sedembolestná, ku ktorej je zasvätená Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v meste Šaštín-Stráže. Je neprehliadnuteľnou dominantou mesta vidieť ju už z diaľky. Bazilika sa budovala zarovno holíčskeho panstva Habsburgovcov a aj vďaka Márii Terézii dosiahla svoju krásu.

bazilika, šaštín-stráže, slovensko, bazilika slovensko
Zdroj: Tomáš Bilka

Ak by si nevedel, kde sa na Slovensku nachádza najväčší zvon či organ je to práve tu. Organ je pôvodný, ešte z čias Márie Terézie. Nachádza sa tu mariologická expozícia a miestnosť Jána Pavla II.. Bazilika má unikátnu výzdobu, ktorá ju optickým klamom robí o čosi vyššou. Sprevádzanie je možné každý deň zdarma, odporúčame sa však vopred objednať. Neďaleko baziliky je aj rekreačná oblasť Gazárka s viacerými pieskovými jazerami, možnosťami občerstvenia aj ubytovania.

Liečivé kúpele a 100-ročná lipa

Jediný kožný expert v krajine a taktiež jediné kúpele regiónu, to sú Smrdáky. Ich charakteristický názov možno nie je na prvú lákavý, no rozhodne stoja za návštevu. Vyhľadávané sú najmä Slovákmi, avšak dobré meno si udržujú aj medzi zahraničnou klientelou. Liečia sa tu neinfekčné kožné problémy a pohybový aparát. 

smrdáky, kúpele smrdáky, slovensko, záhorie
Zdroj: Tomáš Bilka

Ubytovacie zariadenia prešli rekonštrukciami a poskytujú útulné a pohodlne vybavené izby. Hoci sa kúpele nachádzajú v malej obci, návštevník tu nájde park s historickou budovou kúpeľov, turistické chodníčky, vyhliadku pri 100-ročnej lipe a kedže obec je známa aj pre víno, nechýba ani vinobranie spojené s dožinkami.

Po stopách minulosti s hradmi

Hrady sú jedna z mnohých zaujímavostí, ktorými sa Slovensko rozhodne má prečo pýšiť. Ani na Záhorí ich nie je málo, preto máme pre teba odporúčanie rovno na púť po niekoľkých z nich. Môžeš začať hneď v obci Podbranč, kde sa týči zrúcanina hradu Branč. Ten patrí k udržiavaným hradom s množstvom informačných tabúľ o histórii tohto miesta, ohniskom a vyhliadkovým ďalekohľadom s panoramatickou tabuľou. Vybehnúť k zrúcanine nebude problémom ani pre staršie ročníky či malé deti a cestu ti možno spríjemní aj stádo kozičiek. Pri peknom počasí uvidíš mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle.

Jedno z nominovaných diel na cenu CE ZA AR - zrúcanina hradu Branč.
Jedno z nominovaných diel na cenu CE ZA AR - zrúcanina hradu Branč. Zdroj: OOCR Záhorie

O približne 30 km a 30 minút si na ďalšej zrúcanine na Rozbehoch Korlátko. K máloktorému hradu sa ide dolu kopcom, tu je to však realita. Ani nie 5 minút od parkoviska, popri lese cez lúčku a si tam. Výhľady na Malé Karpaty a borovicové lesy, ktoré ukrývajú aj spomínanú púšť, stojí za to. Okrem zrúcaniny je pri parkovisku menšia rozhľadňa, ohnisko a detské ihrisko. Nad zrúcaninou sa nachádza veterná elektráreň. V jarnom období tu cestou na hrad môžeš nazbierať medvedí cesnak.

Pokračujeme cestou do Plaveckého Podhradia. Už z diaľky uvidíš rozsiahlu zrúcaninu Plaveckého hradu. K nemu trvá cesta o čosi dlhšie, približne 45 min krásnym lesom. V blízkosti je Plavecká jaskyňa a množstvo turistických trás. Výhľad je zo všetkých hradov asi najčarovnejší. Od apríla do októbra sa k hradu dostaneš aj z Bratislavy cykloturistickým vlakom Záhoráčikom.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Zdroj: OOCR
Späť
Zdieľať
Diskusia