Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2020, 9:25
Čas čítania 3:57
Richard Balog

Najdôležitejšie módne momenty v roku 2020: Divadelné bábky nahradili modelky či návrat zabudnutých trendov zo začiatku milénia

Najdôležitejšie módne momenty v roku 2020: Divadelné bábky nahradili modelky či návrat zabudnutých trendov zo začiatku milénia
Zdroj: Vogue Polska
MÓDA MÓDA REFRESHER
Uložiť Uložené

Uplynulých 12 mesiacov prinieslo množstvo úspechov, ale aj pádov. Toto sú momenty, na ktoré svet módy nezabudne.

Do konca kalendárneho roku 2020 nám zostáva už len deň, a tak nastáva ten správny čas na súhrn tých najdôležitejších momentov zo sveta módy. V nasledujúcich riadkoch sa tak pozrieme na to najlepšie, čo si pre nás dizajnéri, známe tváre, ale tiež  redaktorský tím poľského Vogue pripravili. 

Odporúčané
My Dear Clothing, ODIVI či Pavol Dendis. Domácu módnu scénu v roku 2020 ovládol streetwear, ale aj poctivé krajčírstvo  My Dear Clothing, ODIVI či Pavol Dendis. Domácu módnu scénu v roku 2020 ovládol streetwear, ale aj poctivé krajčírstvo 22. novembra 2020, 13:42

Začíname pomerne čerstvou správou zo susedného Poľska, kde sa na decembrovej titulnej strane magazínu Vogue objavila nahá modelka bojujúca za práva žien v interrupčných otázkach. Najznámejšie módne periodikum sa týmto odvážnym krokom pridalo k tisíckam protestujúcim občanom v krajine a vyjadruje nesúhlas nacionalisticko-konzervatívnej vláde. 

Heslo „Sila ženy“ hlása známa modelka a aktivistka Anja Rubik, ktorá je na jednotlivých fotografiách buď úplne nahá alebo zahalená len mohutnou karmínovou látkou či dymom. Ide o symboly červeného blesku, ktoré sprevádzajú všetky protesty proti zákazu potratov v krajine. 

Najlepšie módne momenty v roku 2020: Boj za práva žien poľského Vogue, kolekcia Air Dior či pomoc pri zvládaní pandémie
Zdroj: Vogue Polska

Moschino síce nepatrí medzi naše obľúbené módne značky, ale jej vedenie v spolupráci s kreatívnym riaditeľom Jeremym Scottom tentokrát trafilo priamo do čierneho. Pri prezentácii kolekcie jar/leto 2021 v Paríži totiž modelky na móle vystriedali divadelné bábky

Najlepšie módne momenty v roku 2020: Boj za práva žien poľského Vogue, kolekcia Air Dior či pomoc pri zvládaní pandémie
Zdroj: Moschino

Kreativite sa medze nekladú a Moschino si týmto krokom získalo nielen nás, ale celý módny svet. Jeremy Scott tentokrát svoju výstrednosť premietol do nevšedného umeleckého diela s romantickým, vyslovene ženským podtónom a veríme, že v obdobnom trende budú aj nasledujúce kolekcie. Celú prehliadku si vychutnaj nižšie. 


V májovom vydaní prestížneho British Vogue sa Rihanna objavila s duragom na hlave. Stalo sa tak vôbec po prvýkrát v histórii magazínu a princezná Barbadosu nám týmto rebelským krokom jasne ukázala svoje dôležité postavenie vo svete módy. 

História duragu siaha ešte do 19. storočia, kedy ho pôvodne nosili afroamerické ženy z robotníckej triedy a otrokyne, až neskôr so silou hnutia Black Power Movement sa stal módnou súčasťou. Odvtedy durag nosili mnohí poprední umelci, raperi či športovci, vďaka čomu si získal priazeň mnohých afroameričanov. Ide tak o dokonalý odkaz spoločnosti, ktorá je stále plná rasistickej nenávisti.  

Najlepšie módne momenty v roku 2020: Boj za práva žien poľského Vogue, kolekcia Air Dior či pomoc pri zvládaní pandémie
Zdroj: British Vogue
 


Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91948 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

 - Ako pomohli popredné značky v boji s koronavírusom

 - Aký typ nohavíc sa vrátil na módnu mapu

 - Ktorý interpret vytiahol vo videoklipe bundu za 40 000 eur

 - Ktoré tenisky spôsobili celosvetový ošiaľ 

 - Ktorá známa tvár vytiahla najzaujímavejší outfit na odovzdávaní AMAs

Späť
Zdieľať
Diskusia