Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Jägermeister.
29. novembra 2020, 18:53
Čas čítania 4:46
Sponzorovaný obsah

Jimmy Pé: Konečne som sa po 10 rokoch išiel živiť hudbou a vydržalo mi to tri mesiace (Rozhovor)

Jimmy Pé: Konečne som sa po 10 rokoch išiel živiť hudbou a vydržalo mi to tri mesiace (Rozhovor)
Zdroj: Instagram @mr_jimmype
HUDBA ELEKTRONICKÁ HUDBA
Uložiť Uložené

Korona zasiahla aj slovenského producenta Jimmyho Pé. Ako sa s touto situáciou vyrovnáva, sa dozvieš v rozhovore.

Meno Jimmy Pé nie je pre žiadneho fanúšika elektronickej hudby žiadnou neznámou. A to nielen na Slovensku. Tento šikovný producent a DJ sa so svojou hudbou prebojoval ďaleko za hranice našej krajiny. Hrania v zahraničí pre neho nie sú ničím nevšedným. Teraz je však všetko inak. Ako trávi dni, keď sú kluby zavreté a v čom mu pomohol projekt SaveTheNight od Jägermeister, sa už dozvieš v rozhovore.

Od tvojho hitu Hudson River, ktorý sa hral doslova po celom svete, už ubehlo pár rokov. Ako sa k tomu tracku staviaš s odstupom? Berieš to stále ako svoj najdôležitejší moment v kariére alebo už ho nemôžeš ani počuť?

Určite si ten track doma nepúšťam, ale stále ho rád zahrám. Je to pre mňa sranda, lebo pôvodne som ho nechcel ani vydať, kvôli strachu, že to všetci zhejtia tým, ako je veľmi podobný Hudsonovi Mohawkeovi. Nakoniec to malo úplne opačný efekt a otvorilo mi to dvere k mojim top hudobným producentom a DJ-om, čiže to považujem  za veľmi zásadný moment.

Nie je to skôr nevýhoda mať tak veľký hit? Pretože ľudia čakajú kedy ho prekonáš, ale ty sa možno chceš už uberať iným smerom. Necítil si to niekedy tak, že celý set ľudí čakajú len na tento jeden track?

Ani moc nie, samozrejme keď som ho zahral, tak bolo počuť najväčšie ovácie z celého setu, ale to patrí k tomu. Tiež mám svojich producentov, od ktorých chcem počuť moje obľúbené ich tracky. Vždy prezentuješ hlavne seba a ak k tebe patrí nejaký hit, banger, neviem prečo by si ho ľuďom nemal zahrať, keď na to čakajú. Na druhú stranu, je strašne super, že som spravil banger, ktorý sa v tejto rýchlo vyvíjajúcej elektronickej hudbe nestratí a je stále aktuálny a zrejme asi ešte bude. Pred covidom som ho ešte počul v setoch mojich obľúbencov.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa jeux peux (@mr_jimmype)

Poďme do roku 2020. Vyšlo ti nové EP pod pražským labelom Addict Sound. Ako sa toto celé prihodilo? Je to EP zvukovo v niečom iné, alebo to považuješ skôr za tvoj typický sound?

S NobodyListenom sme kamoši a keď som počul, že chystajú nový projekt Addict Sound, tak som mal práve ready nové EP, ktoré som mu poslal. Zapáčilo sa a som rád, že práve na tejto značke mohlo vyjsť, pretože som veľký fanda celého Addict Rave a je super, že sa to posúva na ďalší level! Z mojej strany ide o rýchlejšie, dynamickejšie tracky, ktoré sú inšpirované Jersey zvukom. Zatiaľ som nič také nerobil a vždy ma baví posúvať sa ďalej. EP obsahuje 6 skladieb, na ktorých mám dvoch hostí. Jeden veľmi šikovný producent z LA, Leemz, ktorý je v Jersey clube doma a potom dnb MC-ho Jimmy Danger, ktorý mi hodil repík na jeden banger. Tieto tracky som už dlhšie hrával v mojich setoch a som rád, že pekne šlapú.


Aký je pre teba zatiaľ rok 2020? Ako veľmi ťa postihla celá pandemická kríza?

Dá sa povedať, že mi zrušila všetko, na čom som roky pracoval. Konečne som sa po 10 rokoch išiel živiť hudbou a vydržalo mi to tri mesiace. Mal som odisť na pár mesiacov do LA a Indie, s čím bolo spojené aj turné a spolupráce, ktoré to mohli celé ďalej posunúť a všetko padlo. Nevadí, pevne dúfam, že na ďalší rok sa to podarí.


Máš za sebou tour po USA aj Ázii. Na ktorý moment najradšej spomínáš?

Určite to bude hranie na legendárnej párty Low End Theory v LA, ktorá už bohužiaľ skončila. Hrali tam veľké mená ako Tyler The Creator, Earl Sweatshirt, Flying Lotus, Jonwayne, Anderson Paak atď. Vždy som sa tam chcel ísť pozrieť ako návštevník, nakoniec prišla možnosť tam hrať a dekel bol v Pé!

 
Chýba ti hranie a koncerty, alebo si rád, že si na chvíľku odpočinieš?

Extrémne moc! Bol som zvyknutý hrávať skoro každý víkend a pamätám si, že mi to už chýbalo iba pri 2-týždňovej prestávke. Tým, že sa teraz nič nedeje mám aj slabšiu motiváciu robiť novú hudbu, pretože som sa vždy tešil na to, ako si hneď na najbližšej párty vyskúšam svoje nové tracky, plus mi aj chýba materiál do mojich klubových vlogov, ktoré som začal robiť.

Ako si sa dostal k DJingu - prečo, kedy, ako, čo bol prvotný impulz? A ako dlho sa mu aktívne venuješ?

Hraniu sa venujem 10 rokov a dostal som sa k nemu púšťaním prevažne drum&bass skladieb v našej starej skúšobni, kde sme robili párties. Neskôr prišla pozvánka hrať na klubovej akcii a už to išlo. Vždy ma lákalo púšťať svoje obľúbené tracky a baviť sa pri nich.

Pamätáš si na svoje prvé hranie v klube?

Fuh, úplne presne prvé normálne DJské hranie si asi nepamätám, ale prvý live-act hej. Ten bol ešte s projektom The Global Optimistic na Voices Live a som rád, že je z toho aj video, ktoré niekde behá po nete.

 Máš nejaké DJ vzory?

Najviac ma bavia The Gaslamp Killer, Dj Craze... Ich vkus, sloboda naprieč žánrami a energia na stejdži je strop! Vidieť ich ešte ako hrajú moje tracky a bavia sa na nich je sen.

 
Analógová alebo digitálna technika?

Ja som odchovaný na digitálnej technike, pretože vtedy bola pre mňa viac dostupnejšia.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa jeux peux (@mr_jimmype)

Pre koľko ľudí si hral najviac? A najmenej?

Heh, neviem presne aká je kapacita najväčšieho tanečného stanu na Pohode, niekto hovorí že 5 000, niekto zase 10 000, no bol to vtedy full house a zažil som jedno z najlepších hraní. No pamätám si aj na hranie iba pre barmanov, ktorí mi ešte vynadali aké blbosti hrám.

Čo si myslíš, že na klubovej scéne v CZ/SK chýba a čo ťa na nej naopak baví?

Chýbajú mi hlavne kluby, o ktoré sa v tejto dobe bojím. Dúfam, že ich prežije čo najviac. Strašne ma mrzí, že sa k nám prestali volať zahraničné mená, čo je dosť prúser. Prichádzame o aktuálny klubový trend, sound a väčšina klubov to necháva len na domácich djs.

Naopak je super to, že na to, že sme tak malý trh, je tu možnosť hrať undergroundovú klubovú hudbu skoro každý víkend a máš možnosť získať kopec skills pred zahraničným bookingom.


Tvoja tajná klubová zbraň?

Baviť ľudí, podsúvať im nové tracky a robiť z toho show, než technicky precibrený a nudný set.

Najlegendárnejšia párty, na ktorej si kedy hral?

V CZ/SK to bol určite Addict! Nobody a jeho ľudia sú blázni, čo sa im podarilo vytvoriť, ťažko nájsť nejakú konkurenciu a strašne veľmi rád spomínam aj na Nu Spirit Club, ktorý bol môj druhý domov.


Máš nejakú inú prácu než DJing?

Áno, bohužiaľ som sa zatiaľ hraním dlho neživil, čiže môj primárny job je strihať videá, čo ma aj dosť baví. Je fajn to striedať a mať trochu odstup od produkcie hudby.

Ako ti v tejto situácii pomohol projekt SaveTheNight?

Peniaze z tohto projektu chcem použiť na jeden klip, čomu sa veľmi teším, pretože už dlho som nič také nevydal a teraz mám pripravený jeden super klubový banger so zaujímavým nápadom. Dúfam, že sa to podari dokončiť ešte tento rok!

Na webe SaveTheNight.sk nájdeš najväčšiu databázu slovenských a českých DJ setov. Môžeš filtrovať podľa žánrov, hľadať a počúvať trendujúce mixy, medzi nimi aj ten od Jimmyho Pé. Spolu s Jägermeister zachraňujeme noc aj u teba doma.
Domov
Zdieľať
Diskusia