Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2020, 14:30
Čas čítania 7:07
Dominik Vetrák

V čom Xbox Series X prekonal PS5 a v čom je zase japonská konzola niekoľkonásobne lepšia?

TECH PS5 XBOX SERIES X/S
Uložiť Uložené

Odveká otázka, PlayStation versus Xbox. Zodpovedali sme ju aj po vydaní next-gen konzol.

Next-gen konzoly sú konečne vonku a aj keď je možné, že PlayStation 5 nezoženieš ešte najbližšieho pol roka, v redakcii ich máme obe. Po niekoľkých dňoch a týždňoch hrania na oboch už vieme detailne porovnať obe „monštrá“ a priniesť ti čo možno najobjektívnejšie porovnanie. Ktorá konzola je v čom lepšia a ktorá zase v jednotlivých aspektoch prekvapila či sklamala?

V článku sa nebudeme zameriavať na hardware ako taký. Technické špecifikácie poznáme dlhé mesiace. V porovnaní sa zameriame na najzaujímavejšie a najväčšie rozdiely medzi konzolami. 

Odporúčané
Recenzia: PlayStation 5 Recenzia: PlayStation 5 24. novembra 2020, 14:31
Odporúčané
Recenzia: Xbox Series X Recenzia: Xbox Series X 5. novembra 2020, 15:00

1. SSD a rýchlosť načítavania

PS5 má oveľa rýchlejšie SSD, vďaka čomu sa taký Spider-Man: Miles Morales či Demon’s Souls načítajú po smrti či z menu do hry v priebehu pár sekúnd. Osobne si už nevieme predstaviť hrať na PS4 a čakať celé minúty, kým sa nám načíta level.

Avšak, ak hráš skôr staršie hry, respektíve tituly pre starú generáciu konzol (PS4, Xbox One) a veľmi ti záleží na rýchlom načítavaní, budeš ich chcieť hrať na Xbox Series X/S.

Xbox totiž pracoval na spätnej kompatibilite so staršími hrami celé roky, a tak sa na ich systéme hry aj lepšie načítavajú. Čo sa však týka noviniek, PS5 je jasný víťaz. 


2. Vstavaná pamäť

SSD v PS5 ti ponúkne okolo 670 GB pre inštalovanie hier. Na prvý pohľad sa to môže zdať málo... a ono je to pravda. Úložné miesto sme zaplnili už v prvý deň hrania sa na PS5. Nainštalovali sme si všetky launch hry, pár ďalších exkluzivít a niekoľko indie hier.

Následne sme si chceli nainštalovať Red Dead Redemption 2, čo sa nám už nepodarilo. SSD v PS5 umožňuje kvalitnejšiu komprimáciu dát, a tak sú hry nainštalované na PS5 o čosi menšie ako tie na PS4. Celkovo je však 670 gigabajtov veľmi málo. Obzvlášť v dobe, kedy majú hry bežne 100 či 150 gigabajtov. V tomto ohľade teda poteší Xbox Series X, ktorého SSD ponúka až 800 gigabajtov pre tvoje hry. To je značný rozdiel. 

3. Exkluzívne hry

Myslíme, že tu sa nemáme, o čom baviť. PlayStation malo v exkluzivitách vždy navrch a zdá sa, že aj vždy mať bude. Stačí sa pozrieť na hry, ktoré už vyšli pre PS5 a ktoré pre Xbox Series X/S. A aby toho nebolo málo, v roku 2021 uvidíme na PS5 hry, ako: Horizon: Forbidden West, God of War 2, Gran Turismo 7, Returnal, Ratchet & Clank: Rift Apart a mnohé, mnohé ďalšie. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91723 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký priepastný rozdiel je medzi PS5 a Xbox Series X v exkluzívnych hrách
  • Na ktorej konzole bežia multiplatformové hry lepšie
  • V ktorých kategóriách prekvapivo vyhral Xbox
  • Aká next-gen funkcia od Xboxu nám citeľne chýba na PS5
  • Ktorá konzola je tichšia a ultimátne, ktorú ti odporúčame viac
Domov
Zdieľať
Diskusia