Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2020, 15:02
Čas čítania 0:47
Adam Novosad

Matovič: Spravme pred Vianocami radšej lockdown, dobrovoľné testovanie nemá zmysel

NEWS IGOR MATOVIČ LOCKDOWN SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Predseda vlády stojí za svojím rozhodnutím zrealizovať plošné testovanie napriek odporúčaniam odborníkov.

Predseda vlády Igor Matovič začiatkom týždňa ohlásil, že Slovensko čakajú do vianočných sviatkov tri kolá celoplošného testovania. V prvom kole by sa mala nechať pretestovať celá krajina, v tých nasledujúcich zase oblasti, kde sa vyskytnú lokálne ohniská nákazy, informuje Denník N.

Konzílium odborníkov však v stredu predsedovi vlády v stanovisku verejne odkázalo, že ďalšie kolá povinného plošného testovania neodporúča. Vraj tým vyčerpáme už aj tak vyčerpaných zdravotníkov. Namiesto plošného testovania odporúčajú odborníci cielené a pravidelné testovanie rizikových skupín.

Odporúčané
Hybridný systém: V obciach by sa mohlo testovať dom od domu, v mestách plošne Hybridný systém: V obciach by sa mohlo testovať dom od domu, v mestách plošne 25. novembra 2020, 14:03

Ani toto stanovisko však Igora Matoviča zdanlivo nepresvedčilo. Krátko pred dnešným zasadnutím Ústredného krízového štábu povedal, že dobrovoľné testovanie nemá zmysel. „Znova začíname rásť, musíme brzdiť. Nemáme komfort ešte týždeň rokovať,“ vyhlásil Matovič pred rokovaním krízového štábu pred novinármi.

Matovič: Spravme radšej lockdown ako plošne testovať len dobrovoľne
Zdroj: TASR

Namiesto dobrovoľného testovania, ktorého by sa zúčastnilo len okolo 30 percent populácie ako v poslednom kole, tak preferuje lockdown. Niekoľko týždňov do Vianoc by tak mohlo v prípade lockdownu nastať oveľa tvrdšie obmedzenie pohybu aj služieb, aké momentálne zažívajú vo viacerých európskych krajinách ako Spojené kráľovstvo.

Na kritiku zo strany ministra hospodárstva Richarda Sulíka, že potrebný počet antigénových testov Slovensko dokáže nakúpiť do 2. decembra len v prípade, že porušia zákon, Matovič skonštatoval, že keď sa takýto nákup úspešne podarilo stihnúť Štátnym hmotným rezervám, ani Sulík ako minister by s tým nemal mať problém.

Domov
Zdieľať
Diskusia