Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2020, 9:30
Čas čítania 8:16
Tímea Krauszová

Americká astronautka Jeanette Epps: Viem si určite predstaviť, že budeme mať pravidelnú kyvadlovú dopravu medzi Zemou a Mesiacom

TECH NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Aká je budúcnosť vesmírneho cestovania? Odpovedá astronautka, ktorú čaká polročná misia na ISS.

„Keď som bola malé dievča, veľmi som obdivovala moju mamu. Vždy nás so súrodencami učila, že neexistuje žiadny dôvod, prečo by som nemohla robiť takéto veci len preto, že som dievča a že som hnedá.“

Povzbudenie pre afroamerické dievčatá, ale aj pre dievčatá po celom svete, ktoré chcú preraziť vo vedecko-technologických odvetviach, odznelo z úst Jeanette Eppsovej. Snaží sa byť inšpiráciou pre budúce generácie, o čom hovorila počas krátkeho interview v rámci iniciatívy Black History Month.

„Dievčatá ľudia často odrádzajú od vecí, ktoré predtým nikdy iná žena neurobila. Vždy im hovorím nebojte sa, ja som tu. Pozrite sa na mňa, robím veľa takých vecí, o ktorých by ste si pomysleli, že ich nikdy nebudete môcť robiť.“ Inšpiratívna päťdesiatnička má za sebou bohatú kariéru a pred sebou historický míľnik v rámci vesmírneho cestovania.

Jeanette Eppsová je americká letecká inžinierka a astronautka NASA. Budúci rok sa stane prvou černoškou vôbec, ktorá bude slúžiť na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).  V rámci podujatia Noc výskumníkov hovorila o budúcnosti cestovania do vesmíru v rámci diskusie Future of Space Exploration. 

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Refresher na online diskusii s americkou kozmonautkou nemohol chýbať, za pozvanie ďakujeme tímu Veľvyslanectva USA v Bratislave, ktoré stretnutie sprostredkovalo.

Zdroj: NASA Johnson

Jeanette J. Eppsovú vybrali za astronautku NASA v roku 2009. Absolvovala výcvik kandidátov na astronautov, ktorý zahŕňal vedecké a technické inštruktáže, intenzívny tréning v systémoch ISS, pohyb vo vesmírnom priestore, tréning z oblasti robotiky, letového výcviku a výcviku prežitia v extrémnych podmienkach. 

Predtým než sa stala astronautkou, pracovala v automobilke Ford, potom nastúpila do CIA ako referentka technickej spravodajskej služby. V službách CIA pracovala sedem rokov. 

Odporúčané
V Tesle už nie je mužom číslo 1 a je podkladom pre postavu Iron Mana. 13 vecí, ktoré si o Elonovi Muskovi (možno) nevedel V Tesle už nie je mužom číslo 1 a je podkladom pre postavu Iron Mana. 13 vecí, ktoré si o Elonovi Muskovi (možno) nevedel 7. júla 2020, 13:22

Prvá černoška, ktorá bude slúžiť na ISS

Patrí jej prvenstvo, v rámci výskumného tímu počas misie v roku 2021 bude prvou Afroameričankou vôbec. Z celkového počtu 312 astronautov bolo doposiaľ nasadených 16 černochov, z toho päť žien. Nikto z nich však neslúžil na ISS pol roka. Ide o splnenie celoživotného sna.

„Do vedy som sa zaľúbila už ako dievča. Moji rodičia nie sú vedci, ale s mojou dvojičkou sme sledovali rôzne vedecké seriály ako Dr. Who, tak to začalo. Najviac ma bavilo sledovať vozidlá, ktoré lietajú. Chcela som vedieť, ako fungujú lietadlá a bola som veľmi zvedavá.“ Zo zvedavosti napokon pramenila aj túžba letieť do vesmíru. Po náročnej príprave a rokoch štúdia sa jej to podarí budúci rok.

Eppsová by mala podľa plánov stráviť na vesmírnej stanici šesť mesiacov. Poletí kozmickou loďou CST-100 Starliner od spoločnosti Boeing, ktorú vytvorili v rámci programu NASA s názvom Commercial Crew Program. Je to súkromná raketa vyvinutá na prevoz astronautov NASA na ISS a naspäť domov.

„Určite pociťujem tlak z toho, že budem prvou černoškou. Nerada som prvá v hocičom, pretože to nesie so sebou veľa zodpovednosti. Ale som na to pripravená. Myslím si, že je hanba, že to takto dlho trvalo. Nemalo by to byť novinkou, mali by sme hovoriť o tom, že ďalší astronaut či ďalšia astronautka ide na ISS,“ povedala.

Dúfa, že vďaka jej misii sa konečne zbavíme stigmy a už nebudeme v budúcnosti riešiť rasu či pohlavie ľudí, ktorí sa zapoja do objavovania vesmíru. „Všetci sme súčasťou ľudstva a ideme tam spolu.“

Odporúčané
Video: Takto vyzerá pohľad z ISS na Zem. Prvé zábery z vesmíru od astronauta Victora Glovera Video: Takto vyzerá pohľad z ISS na Zem. Prvé zábery z vesmíru od astronauta Victora Glovera 25. novembra 2020, 12:36

Do vesmíru poletí po boku kolegov z NASA, Sunity Williamsovej a Josha Cassadu. Aj pre Cassadu, aj pre Eppsovú ide o prvú cestu, Williamsová už vo vesmíre bola dvakrát. Ich misii však predchádzajú nevyhnutné testovania.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91567 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo všetko musí dopadnúť dobre predtým, než Eppsová a jej kolegovia budú môcť vycestovať na ISS
  • Ako prebieha astronautský výcvik
  • Ktorá misia na Zemi bola pre Eppsovú najťažšia a prečo
  • Ako si americká astronautka predstavuje budúcnosť space travel
  • Či si myslí, že by sme mali všetci študovať viac vedeckých a technických predmetov
Späť
Zdieľať
Diskusia