Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2020, 11:23
Čas čítania 9:22
Viktor Kniš

Museli vysvetľovať, prečo nechali Trnku aj Kováčika rozložiť prokuratúru: 7 najdôležitejších momentov vypočutia kandidátov na GP

Museli vysvetľovať, prečo nechali Trnku aj Kováčika rozložiť prokuratúru: 7 najdôležitejších momentov vypočutia kandidátov na GP
Zdroj: TASR – Jakub Kotian
NEWS
Uložiť Uložené

V nasledujúcich dňoch budú poslanci v parlamente voliť nového generálneho prokurátora, ktorým sa stane jeden zo siedmich kandidátov. Ako sa im darilo obhajovať sa na verejnom vypočutí?

Kto stojí v čele generálnej prokuratúry je kľúčová vec. Jej šéf má totiž zásadný vplyv na vyšetrovanie najväčších káuz, ktoré hýbu Slovenskom.

Uvedomoval si to aj Marian Kočner. Generálneho prokurátora Dobroslava Trnku (2004-2011) si omotal okolo prsta, vulgárne mu nadával a napokon sa k nemu správal ako nadriadený. Dokonca do jeho kancelárie spoločne namontovali tajnú kameru, ktorá mala slúžiť na vydieranie vplyvných ľudí. K Trnkovi sa chodili „medzi 4 očami“ porozprávať mnohí politici a zaznelo u neho naozaj všeličo. 

Napríklad aj tento výrok o Jánovi Slotovi: „Dve miliardy má. Ešte aj Fica oholil, do pi*i, lebo nedal mu z toho polku, ale nejak inak ho domotal, úplný kráľ,” povedal exminister financií Ján Počiatek v Trnkovej kancelárii.

Odporúčané
Jedného mali zavraždiť, druhý sa postavil Harabinovi, tretí dostal Kočnera do väzby. Toto sú kandidáti na generálneho prokurátora Jedného mali zavraždiť, druhý sa postavil Harabinovi, tretí dostal Kočnera do väzby. Toto sú kandidáti na generálneho prokurátora 9. októbra 2020, 17:37

Po Dobroslavovi Trnkovi nastúpil do čela prokuratúry Jaromír Čižnár (2013-2020). Toho Kočner v láske nemal, avšak ani o Čižnárovi sa nedá povedať, že by pod jeho vedením úrad prekvital.

Za jeho čias na Slovensku okrem iného vznikla údajná zločinecká skupina na čele s Norbertom Bödörom. Jej členovia mali byť aj vysokopostavení funkcionári NAKA, policajný prezident Tibor Gašpar aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. 

7 kandidátov

Toto všetko museli vysvetľovať aj aktuálni kandidáti na post generálneho prokurátora v rámci verejného vypočúvania. Až na jednu výnimku sú totiž všetci dlhoročnými prokurátormi, a tak existuje podozrenie, že sa na rozklad systému len prizerali a nikdy sa verejne neozvali, aj keď mohli. 

Siedmych kandidátov dlhé hodiny „griloval“ ústavnoprávny výbor, zástupcovia prezidentky aj poslanci parlamentu.

O tom, kto sa stane novým generálnym prokurátorom rozhodne 150 poslancov Národnej rady pravdepodobne už 25. novembra.  Dátum sa však môže posunúť. 

Koalícia totiž nemá dohodu na jednom mene, ktoré by spoločne podporili. Igor Matovič povedal, že počul o tajných dohodách medzi istými koaličnými poslancami a opozíciou. Premiér vyhlásil, že ak sa tento scenár potvrdí a naplní, „jeho strana odíde z vlády a je koniec".  

Do súboja o to, kto povedie približne tisícku prokurátorov sa zapája šesť prokurátorov a jeden trestný sudca. Novým generálnym prokurátorom sa tak môžu stať prokurátori Jozef Čentéš, Ján Šanta, Rastislav Remeta, Maroš Žilinka, Tomáš Honz alebo Ján Hrivnák. Jediným kandidujúcim neprokurátorom je sudca Najvyššieho súdu SR a člen Súdnej rady Juraj Kliment.

V rámci verejného vypočutia konfrontovali kandidátov s kauzami, ktoré dozorovali, možnými personálnymi prepojeniami na toxické osoby, overovali ich hodnotový kompas a zisťovali, ako by sa zachovali v konkrétnych situáciach. 

Šéf investigatívcov v portáli Aktuality vníma vypočúvanie miestami veľmi kriticky. „Nemám nič proti konfrontácii, naopak: je soľou politiky aj žurnalistiky. Ale to, čo prevádzajú viacerí členovia ústavnoprávneho výboru parlamentu, je mimoriadne nedôstojné divadlo. Zvýšený hlas, mediálne pózy, nulová pokora a úplná absencia sebareflexie,“ okomentoval Vagovič prvé dva dni vypočúvania kandidátov na GP. 

Generálny prokurátor na Slovensku má byť najvyšším strážcom právneho štátu. Pripravili sme preto prehľad najdôležitejších momentov z verejného vypočutia, ktoré by mohli závažiť pri konečnom rozhodovaní poslancov. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa Šanta, Žilinka alebo Čentéš verejne neohradili proti vedeniu
  • Ako Juraj Kliment vysvetlil kamarátstvo s toxickým Petrom Tóthom
  • Ktorý kandidát si chce posvietiť na majetok Ficovej priateľky
  • Ako vysvetlil Ján Šanta stretnutie s ministerkou Denisou Sakovou v Tatrách
  • Ako vyzerajú návrhy kandidátov na kontrolu generálnej prokuratúry, aby mala väčšiu dôveru
  • Ako hodnotí kandidátov na generálneho prokurátora Transparency International Slovensko

 

Museli vysvetľovať, prečo nechali Trnku aj Kováčika rozložiť prokuratúru: 10 najdôležitejších momentov vypočutia kandidátov na GP
Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Juraj Kliment: Keď som spolupracoval s Petrom Tóthom, nepoznal som jeho toxické kontakty

Jediný kandidát mimo prokurátorov – sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment reagoval aj na otázky ku kauze Cervanová a ku knihe, na ktorej robil s bývalým agentom SIS a spolupracovníkom Mariana Kočnera Petrom Tóthom. Vtedy podľa vlastných slov nepoznal Tóthove toxické kontakty a ich spolupráca bola založená na faktoch ku knihe.

„Po poznaní skutočností by som do tejto spolupráce už nešiel," povedal. Deklaroval, že kontakt s Tóthom prerušil a nepozná skutočnosti, ktoré by mu mohli brániť vyvodiť prípadne trestnoprávnu zodpovednosť voči nemu. Myslí si, že by nemal byť z jeho strany ani vydierateľný.

Peter Tóth krátko po zverejnení Klimentovho vyjadrenia vyhlásil, že kandidát na GP „bohapusto klame“. „Celý ten čas Juraj Kilment vedel, že sa poznám s Marianom Kočnerom,“ tvrdí. Dodal, že Kliment osobne pozval na krst knihy ministrov Roberta Kaliňáka a Martina Glváča. 

K fungovaniu generálnej prokuratúry Juraj Kliment povedal, že vo vedení potrebuje krízového manažéra. Za dôležité považuje vyvodzovanie osobnej zodpovednosti prokurátorov, ich samostatnosť i zásadnú obmenu na riadiacich funkciách. Za svoju prvoradú úlohu v prípade zvolenia označil stabilizovanie prokuratúry a jej vrátenie k štandardnému a profesionálnemu výkonu právomocí.

Podľa Transparency International Slovensko Juraj Kliment obstál a napriek ťažkým otázkam odpovedal priamo a zrozumiteľne. „Na rozdiel od konkurentov nenadbiehal názorom pýtajúcich sa politikov, neznižoval sa k jednoduchým páčivým odpovediam. Posilňuje to náš dojem jeho nezávislosti a schopnosti sa postaviť politikom aj v budúcnosti,“ komentuje Klimentov výkon TIS. 

Museli vysvetľovať, prečo nechali Trnku aj Kováčika rozložiť prokuratúru: 10 najdôležitejších momentov vypočutia kandidátov na GP
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Ján Šanta: Ježišmária, žiadny úplatok som nezobral

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91511 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Ján Šanta vysvetlil údajný úplatok
  • Ktorý z kandidátov boli podľa Transparency International Slovensko najslabší
  • Ako sa Tomáš Honz (dozoroval Kotlebovu kauzu šekov) pochytil s poslancom ĽSNS
  • Ako kandidáti vysvetlili svoju pasivitu v kritizovaní počas posledných rokov
  • Ktorý z kandidátov povedal, že by preveril majetky Ficovej priateľky
Späť
Zdieľať
Diskusia