Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. novembra 2020, 9:30
Čas čítania 11:38
Tímea Krauszová

Príbehy Sloveniek, ktorým sa nevyplatilo poslať nahú fotku: Na druhý deň mi ju poslali cudzí ľudia, mali aj komentáre na môj výzor

ZAUJÍMAVOSTI ANKETY RANDENIE V 21. STOROČÍ SEXTING
Uložiť Uložené

Kam až môže zájsť sexting a ako ho robiť bezpečnejšie?

„Stretli sme sa na Instagrame, najprv sme si písali normálne. Potom sa ma opýtal, či niečo nepošlem. Povedala som mu, že nechcem. Vtedy sa mi začal vyhrážať,“ opisuje svoj zážitok 15-ročná Slovenka. V čase tohto incidentu mala trinásť a chlapec sa jej vyhrážal tým, že ublíži jej najlepšej kamarátke.

Tú aj konfrontovala s tým, či sa s chlapcom pozná alebo či sú v kontakte. Tvrdila jej, že nie. „Musela som mu teda niečo poslať. Bola to fotka v spodnom prádle a tričku.“ Chlapec chcel aj ďalšie fotky, ale medzičasom slečna zistila, že jej – dnes už bývalá – kamoška, sa s ním pozná. Zrejme si z nej chceli vystreliť.

Dodnes nevie, prečo sa proti nej takto spikli. Naďalej sa jej však online stáva, že jej úplne cudzí ľudia napíšu a pýtajú si fotky. Odmieta ich. „Od tej skúsenosti menej verím ľuďom a zo zásady nič neposielam.“

Nejde vôbec o ojedinelý prípad, keď si ľudia vypýtali fotky pod hrozbou násilia. Ozvalo sa nám niekoľko mladých ľudí so svojimi príbehmi. Intímne zábery sa však do rúk iných ľudí môžu dostať aj v dobrom. 

Odporúčané
Chlapci sa pri prvom sexe urobia rýchlo a dievčatá vôbec. Vyvraciame 5 mýtov o sexe, ktoré by už mali ostať v minulosti Chlapci sa pri prvom sexe urobia rýchlo a dievčatá vôbec. Vyvraciame 5 mýtov o sexe, ktoré by už mali ostať v minulosti 13. septembra 2020, 16:21
V tomto článku si prečítaš:
  • prečo je z technického hľadiska sexting extrémne nebezpečný,
  • kde všade môžu tvoje fotky skončiť,
  • aké zákony to môžu regulovať,
  • čo nám povedali Slovenky, ktorých fotky sa rozšírili bez ich vedomia,
  • čo môžeš urobiť so svojím počítačom a mobilom, ak sa chceš začať viac chrániť.

Do sextingu sa zapájajú aj veľmi mladí ľudia, predátori ich ľahko dokážu presvedčiť či vydierať

Najmä v roku 2020, keď sa pre pandémiu musíme často izolovať, sa posielanie pikantných fotiek dostalo viac do popredia. Zo sextingu (z anglického sex + text, teda posielanie správ so sexuálnym obsahom) sa stal jediný bezpečný spôsob udržiavania sexuality – bezpečný z hľadiska šírenia koronavírusu. Čo však ostatné riziká, ktoré so sebou nesie?

Píšu o tom Vogue, Vice, The New York Times či The Economist. Na „bezpečný“ sexting už dokonca začali upozorňovať aj vedci. O tom, či sa do posielania šteklivých fotiek zapájajú aj naši čitatelia, sme prostredníctvom príbehov na Instagrame tiež zbierali dáta.

Odporúčané
Mladí Slováci nám prezradili, koľko platia za prenájom bytu: „Bývať sám je v dnešnej dobe luxus“ (Anketa) Mladí Slováci nám prezradili, koľko platia za prenájom bytu: „Bývať sám je v dnešnej dobe luxus“ (Anketa) 2. apríla 2024, 11:30

Do našej ankety sa zapojilo 9 766 ľudí, 53 % z nich vie, čo je sexting. Do ankety o tom, koľkí z nich ho aj vyskúšali, sa zapojilo 7 608 ľudí. Až 88 % z nich nám prezradilo, že sa im sexting, našťastie, „nepokazil“ – to znamená, že síce sa fotili a posielali zábery iným, nikto sa o tom nedozvedel ani to nerozšíril ďalej. Čo však tých 12 %?

S niektorými z nich sa nám podarilo spojiť. Vzhľadom na ich vek a na citlivosť tejto témy sa pre Refresher rozhodli vyrozprávať svoje príbehy len anonymne.

ilustračná fotka
ilustračná fotka Zdroj: Instagram / @illegalunialien via @gothgobbler

Jedna naša ďalšia čitateľka sa s chlapcom, ktorému poslala fotky, zoznámila vďaka bojovému umeniu. Šlo o staršieho muža z Čiech, s ktorým si padli do oka. Stretávali sa len na sústredeniach a súťažiach, inak si písali.

Na jednej akcii sa napokon spoznali bližšie a začali si viac písať. Pocity sa prehĺbili, napokon spolu mali sex a prišla reč na fotky. „Ja som mu najprv nič poslať nechcela, ale chcela som ho potešiť. Žiaľ, ja som bola zaľúbená, ale bolo to len jednostranné.“ Na fotke nemala viditeľnú tvár, odfotila sa od pier po brucho, s obnaženými prsiami.

„Keď som sa na druhý deň ráno zobudila, otvorila som si svoj profil na Ask.me a našla som tam tú fotku od dvoch ľudí. Tým, že je to anonymné, nevedela som, kto ich tam pridal. K fotkám napísali aj poznámky o tom, že by mohli byť väčšie, že by tak vyzerali lepšie.“ Keď ho konfrontovala, tvrdil, že fotky nikomu neposlal ani neukazoval. Dodnes tomu veľmi nechce veriť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91377 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako dopadli ďalšie príbehy Sloveniek, ktoré sa nám zverili a kde skončili ich fotky.
  • Čo si myslí špecialista na IT bezpečnosť o sextingu.
  • Kde všade môžu tvoje fotky prakticky skončiť a čo sa s tým vôbec dá robiť.
  • Aké praktické nastavenia mobilu a počítača potrebuješ, ak chceš posielať šteklivé fotky a chceš znížiť riziko zneužitia.
  • Podľa názoru kriminalistov a expertov na online šikanu, na čo si treba pri sextingu dávať najviac pozor.
Domov
Zdieľať
Diskusia