Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. novembra 2020, 9:30
Čas čítania 11:38
Tímea Krauszová

Príbehy Sloveniek, ktorým sa nevyplatilo poslať nahú fotku: Na druhý deň mi ju poslali cudzí ľudia, mali aj komentáre na môj výzor

ZAUJÍMAVOSTI ANKETY RANDENIE V 21. STOROČÍ SEXTING
Uložiť Uložené

Kam až môže zájsť sexting a ako ho robiť bezpečnejšie?

„Stretli sme sa na Instagrame, najprv sme si písali normálne. Potom sa ma opýtal, či niečo nepošlem. Povedala som mu, že nechcem. Vtedy sa mi začal vyhrážať,“ opisuje svoj zážitok 15-ročná Slovenka. V čase tohto incidentu mala trinásť a chlapec sa jej vyhrážal tým, že ublíži jej najlepšej kamarátke.

Tú aj konfrontovala s tým, či sa s chlapcom pozná alebo či sú v kontakte. Tvrdila jej, že nie. „Musela som mu teda niečo poslať. Bola to fotka v spodnom prádle a tričku.“ Chlapec chcel aj ďalšie fotky, ale medzičasom slečna zistila, že jej – dnes už bývalá – kamoška, sa s ním pozná. Zrejme si z nej chceli vystreliť.

Dodnes nevie, prečo sa proti nej takto spikli. Naďalej sa jej však online stáva, že jej úplne cudzí ľudia napíšu a pýtajú si fotky. Odmieta ich. „Od tej skúsenosti menej verím ľuďom a zo zásady nič neposielam.“

Nejde vôbec o ojedinelý prípad, keď si ľudia vypýtali fotky pod hrozbou násilia. Ozvalo sa nám niekoľko mladých ľudí so svojimi príbehmi. Intímne zábery sa však do rúk iných ľudí môžu dostať aj v dobrom. 

Odporúčané
Chlapci sa pri prvom sexe urobia rýchlo a dievčatá vôbec. Vyvraciame 5 mýtov o sexe, ktoré by už mali ostať v minulosti Chlapci sa pri prvom sexe urobia rýchlo a dievčatá vôbec. Vyvraciame 5 mýtov o sexe, ktoré by už mali ostať v minulosti 13. septembra 2020, 16:21
V tomto článku si prečítaš:
  • prečo je z technického hľadiska sexting extrémne nebezpečný,
  • kde všade môžu tvoje fotky skončiť,
  • aké zákony to môžu regulovať,
  • čo nám povedali Slovenky, ktorých fotky sa rozšírili bez ich vedomia,
  • čo môžeš urobiť so svojím počítačom a mobilom, ak sa chceš začať viac chrániť.

Do sextingu sa zapájajú aj veľmi mladí ľudia, predátori ich ľahko dokážu presvedčiť či vydierať

Najmä v roku 2020, keď sa pre pandémiu musíme často izolovať, sa posielanie pikantných fotiek dostalo viac do popredia. Zo sextingu (z anglického sex + text, teda posielanie správ so sexuálnym obsahom) sa stal jediný bezpečný spôsob udržiavania sexuality – bezpečný z hľadiska šírenia koronavírusu. Čo však ostatné riziká, ktoré so sebou nesie?

Píšu o tom Vogue, Vice, The New York Times či The Economist. Na „bezpečný“ sexting už dokonca začali upozorňovať aj vedci. O tom, či sa do posielania šteklivých fotiek zapájajú aj naši čitatelia, sme prostredníctvom príbehov na Instagrame tiež zbierali dáta.

Odporúčané
Mladí Slováci nám prezradili, koľko platia za prenájom bytu: „Bývať sám je v dnešnej dobe luxus“ (Anketa) Mladí Slováci nám prezradili, koľko platia za prenájom bytu: „Bývať sám je v dnešnej dobe luxus“ (Anketa) 2. apríla 2024, 11:30

Do našej ankety sa zapojilo 9 766 ľudí, 53 % z nich vie, čo je sexting. Do ankety o tom, koľkí z nich ho aj vyskúšali, sa zapojilo 7 608 ľudí. Až 88 % z nich nám prezradilo, že sa im sexting, našťastie, „nepokazil“ – to znamená, že síce sa fotili a posielali zábery iným, nikto sa o tom nedozvedel ani to nerozšíril ďalej. Čo však tých 12 %?

S niektorými z nich sa nám podarilo spojiť. Vzhľadom na ich vek a na citlivosť tejto témy sa pre Refresher rozhodli vyrozprávať svoje príbehy len anonymne.

ilustračná fotka
ilustračná fotka Zdroj: Instagram / @illegalunialien via @gothgobbler

Jedna naša ďalšia čitateľka sa s chlapcom, ktorému poslala fotky, zoznámila vďaka bojovému umeniu. Šlo o staršieho muža z Čiech, s ktorým si padli do oka. Stretávali sa len na sústredeniach a súťažiach, inak si písali.

Na jednej akcii sa napokon spoznali bližšie a začali si viac písať. Pocity sa prehĺbili, napokon spolu mali sex a prišla reč na fotky. „Ja som mu najprv nič poslať nechcela, ale chcela som ho potešiť. Žiaľ, ja som bola zaľúbená, ale bolo to len jednostranné.“ Na fotke nemala viditeľnú tvár, odfotila sa od pier po brucho, s obnaženými prsiami.

„Keď som sa na druhý deň ráno zobudila, otvorila som si svoj profil na Ask.me a našla som tam tú fotku od dvoch ľudí. Tým, že je to anonymné, nevedela som, kto ich tam pridal. K fotkám napísali aj poznámky o tom, že by mohli byť väčšie, že by tak vyzerali lepšie.“ Keď ho konfrontovala, tvrdil, že fotky nikomu neposlal ani neukazoval. Dodnes tomu veľmi nechce veriť.

Táto skúsenosť ju však veľmi odradila. „Bola som veľmi mladá a nepadli mi tie poznámky dobre. Mala som niekoho rada, verila som mu, chcela som ho potešiť tým, že mu niečo pošlem, a on sa zachoval tak, že to rozposlal ďalej… Bola som z toho veľmi smutná.“

Odporúčané
Veľké porovnanie zoznamovacích aplikácií na Slovensku: Prečo je Badoo sexistický a ktorá aplikácia sa ťa pýta nevhodné otázky? Veľké porovnanie zoznamovacích aplikácií na Slovensku: Prečo je Badoo sexistický a ktorá aplikácia sa ťa pýta nevhodné otázky? 4. októbra 2020, 11:48

„Poznali sme sa asi rok, možno rok a pol. Zvažovali sme, že by sme šli možno aj do vzťahu, ale on nebol veľmi na vzťahy. Písali sme si a nejako došlo aj na fotky. Ja som mu extrémne dôverovala,“ začala svoj príbeh ďalšia čitateľka, dnes už 15-ročná slečna. Jej fotky si však uložil a ukazoval ich svojim kamarátom – s ktorými ona nemala dobrý vzťah.

„Začalo sa to rozposielať, zašlo to tak ďaleko, že aj moji kamaráti boli ku mne nepríjemní a veľmi to riešili. Mala som z toho ťažké stavy.“ Napokon sa zoznámila s dnes už dobrou kamoškou, ktorá jej pomohla pozviechať sa z tejto skúsenosti a nerobiť si ťažkú hlavu z poznámok. Väčšinou bola na fotkách v spodnej bielizni, v tom čase mala trinásť rokov.

„S tým chalanom sme sa prestali baviť, hoci teraz máme aj spoločných priateľov. Medzičasom sa mi aj ospravedlnil. Vtedy som sa však veľmi uzavrela, neposlala by som pomaly ani len fotku tváre. Dnes je to už lepšie, no fotky by som poslala už len človeku, ktorému naozaj dôverujem.“ 

ilustračná fotka
ilustračná fotka Zdroj: Instagram / @squirton

Existuje niečo, ako „bezpečný“ sexting? IT expert o tom pochybuje

Čo ti vlastne hrozí, ak pošleš fotku milujúcemu frajerovi? „Milujúci priateľ, to nie je večný status. Priateľstvo či manželstvo sa môže skončiť, a práve vtedy konajú partneri skratovo,“ odpovedal nám Stanislav Křížek, IT manažér a šéf firmy Sycom.

Odporúčané
Vyrazila som na speed dating. Bola som nahnevaná, frustrovaná a takmer som utiekla s plačom Vyrazila som na speed dating. Bola som nahnevaná, frustrovaná a takmer som utiekla s plačom 8. marca 2024, 12:30

Na ľudí sa podľa neho jednoducho stopercentne nevieš spoľahnúť. Práve preto je veľmi dôležité vyberať si, komu taký obsah pošleš. Určite predstavuje dlhoročný partner iné riziko, ako náhodný človek na Pokeci. S tým má skúsenosť aj ďalšia naša čitateľka.

„Mala som asi 10 alebo 11 rokov. Na Pokeci som bola len kvôli spolužiačkám, keď mi zrazu napísal nejaký chlapec. Začali sme sa baviť, no chvalabohu, k stretnutiu nedošlo.“ Bola to klasická online detská láska, začali spolu na diaľku „randiť“, dokonca jej spočiatku posielal fotky – normálne, slušné selfie fotky o sebe, aby vedela, ako vyzerá. Chlapec bol o rok starší.

„Potom sa začal divne správať, chcel sa so mnou stretnúť, ale vraj ho jeho brat za mnou nepustí, pokiaľ im nepošlem nejaké fotky.“ Bizarný príbeh vydierania prerástol do komunikácie s týmto údajným bratom, ktorý mal mať 18. Ten sa jej vyhrážal, že si zistí, kde býva a kam chodí do školy. Ultimátum bolo, že bez fotiek sa so svojou online láskou nemôže stretnúť.

Neskôr jej ponúkol osobné stretnutie aj tento starší brat. Chcel sa stretnúť v aute, dokonca jej začal opisovať, čo by s ňou robil a čo by chcel, aby mu robila ona. Zakaždým tieto ponuky odmietala a zakaždým sa tento chlapec (ktorý sa zrejme vydával za oboch bratov) nahneval ešte viac.

Odporúčané
Je správne ho ghostnúť alebo sa rozísť cez chat? Odborníčka radí, ako sa čo najjednoduchšie rozísť Je správne ho ghostnúť alebo sa rozísť cez chat? Odborníčka radí, ako sa čo najjednoduchšie rozísť 11. novembra 2023, 9:30

„Napokon mi napísal, že ak mu nepošlem fotky, tak on si zistil, kde bývam a príde vyvraždiť moju rodinu. Vtedy som sa veľmi zľakla a poslala som mu jednu fotku. On však chcel viac a viac, tlačil aj na osobné stretnutie, takže som s tým išla za rodičmi.“

Na fotke bola nahá, no intímne časti nebolo pre odraz svetla vidieť. To sa mu nepáčilo a nástojil na tom, aby mu poslala ďalšie. Prekonala ostych a priznala sa mame. Tá chlapcovi poslala výstražnú správu s tým, že archív správ majú uložený a nemajú problém ísť s prípadom aj na políciu. Až vtedy jej dal pokoj.

ilustračná fotka
ilustračná fotka Zdroj: Instagram / @psychedelic.beauties via @cruellamorgan

Kde všade teoreticky môže tvoja fotka skončiť?

Internet v podstate nepozná hranice. „Prijímateľ môže vytvoriť webstránku, či s väčšou námahou aj nejaký krátky film (fotomontáž je v dnešnej dobe možná aj vo filmoch), prípadne prepošle fotku kamarátovi, zavesí ju na verejný portál s fotkami...“ menuje možnosti Křížek. Už len na Facebooku je niekoľko skupín s „úlovkami“ a obeťami sú tak dievčatá, ako aj chlapci, prezradila nám ďalšia čitateľka.

„Zoznámili sme sa na tábore, po ktorom sme párkrát išli von. Bolo to naozaj čisto kamarátske,“ zaspomínala si. So spomínaným chlapcom sa stretávali niekoľko mesiacov, keď ju prvýkrát požiadal o fotku. V tom čase mala 16 rokov.

Odporúčané
ANKETA: Koľko ťa stálo presťahovať sa na intrák a čo všetko si si kúpil/-a? ANKETA: Koľko ťa stálo presťahovať sa na intrák a čo všetko si si kúpil/-a? 1. novembra 2023, 9:30

„Zaľúbila som sa doňho a myslela som si, že je to obojstranné. Jemu ale išlo len o jedno,“ vyčíta si po rokoch. V ten večer, keď si písali a došlo aj na výmenu fotiek, začal so sextingom on. Poslal prvú fotku a chcel, aby sa mu odfotila tiež. 

„Písali sme si na Snapchate, strašne som mu dôverovala,“ opísala svoju skúsenosť. Snapchat ťa upozorní, keď si niekto z fotky spraví screenshot, takže vedela, že si zábery uložil. „Fotky neboli úplne nahé, bola som v spodnom prádle.“ Podľa jej slov obaja posielali približne rovnako vyzývavé fotky, jemu to však nestačilo.

„Po niekoľkých fotkách on prestal posielať a príliš tlačil na to, aby som mu ďalšie poslala ja. Povedal mi, že on tie fotky má odložené a niekam ich zverejní, ak mu nepošlem ďalšie a nepošlem presne to, čo on chce. Spravila som teda jednu fotku, potom som si povedala dosť.“

Fotky sa podľa toho, čo jej povedal, dostali na Facebookové stránky, sama však nenabrala odvahu overiť si to. Chlapca si všade zablokovala. „Raz za čas si vytvorí nový účet na Snapchate a stále mi píše a snaží sa ma vydierať. Ja mu ani neodpisujem, no on si zrejme myslí, že niečo týmto dosiahne.“

„Poučila som sa, už nebudem dôverovať každému človeku, s ktorým sa bavím krátku chvíľu. Takéto fotky už vôbec neposielam,“ povedala nám na záver.

ilustračná fotka
ilustračná fotka Zdroj: Instagram / @possibleangels viac @nicole.anaisss

Podľa IT experta pritom samotné šírenie fotiek ani nie je to najhoršie. V momente, keď si takúto fotku niekto stiahne, môže ju ďalej šíriť. Dosah sa znásobuje a Křížek takéto šírenie označuje za nezastaviteľné. Samozrejme, v niektorých prípadoch ide o hrubé porušenie zákona. 

Odporúčané
12 percent ľudí sexuje počas home office. Slováci nám povedali, či majú výčitky aj či ich už niekedy prichytili 12 percent ľudí sexuje počas home office. Slováci nám povedali, či majú výčitky aj či ich už niekedy prichytili 24. októbra 2023, 9:30

„GDPR v skratke hovorí o údajoch, podľa ktorých je možné identifikovať konkrétnu osobu, do čoho by mohla spadať aj fotografia. Je tu, samozrejme, aj zákon o šírení pornografie, kde v prípade maloletých podľa obsahu a rozsahu zverejnenia je najvyššia trestná sadzba podľa zákona až doživotie,“ upozornil Křížek.

Ide však často o zdĺhavý boj, ktorý mnohé weby neuľahčujú. Pridať obsah na Pornhub je bezproblémové a skončili tam už aj videá skutočných znásilnení. Trvalo celé mesiace právnických naťahovačiek, kým ho odtiaľ firma veľkodušne stiahla.

Odporúčané
12 hodín ju znásilňovali a bili. Video sa neskôr zjavilo na PornHube, stránka však prosby 14-ročného dievčaťa ignorovala 12 hodín ju znásilňovali a bili. Video sa neskôr zjavilo na PornHube, stránka však prosby 14-ročného dievčaťa ignorovala 31. júla 2020, 12:18

Problémom je aj samotná iniciatíva webov. „Niektoré portály sa snažia moderovať vkladaný obsah, prípadne využívať nejakú AI (umelú inteligenciu) na rozpoznanie obsahu. Nie vždy sa im to podarí zachytiť, navyše je stále veľa portálov, ktoré to nerobia,“ doplnil IT špecialista. A keďže byť anonymný na internete je jednoduché, hovoriť o právnej vymožiteľnosti po tom, čo sa fotky rozšíria, je trochu scestné.

Oveľa lepšie by bolo hovoriť o tom, ako vôbec tomuto predchádzať. A nie, riešením nemusí byť úplne so sextingom prestať. Odborníci sa zhodujú, že lepšie je naučiť sa, ako naň bezpečnejšie.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Instagram/@psychedelic.beauties via @squirton

Ako si zabezpečiť počítač a internet skôr, ako sa vrhneš do posielania šťavnatých fotiek

„V dnešnej dobe zdieľania komunikačných prostriedkov neplatí, že ste niečo poslali len tak do telefónu. Takmer všetka komunikácia je synchronizovaná naprieč zariadeniami,“ vysvetľuje odborník. To znamená, že fotka sa ukladá na server, odkiaľ si ju stiahnu tie služby, ktoré využívaš – Snapchat, Messenger či Pokec. Ale kópia je naďalej aj na serveri.

Odporúčané
VEĽKÁ VOLEBNÁ ANKETA REFRESHERU: Ako si predstavuješ budúcnosť Slovenska a pôjdeš v septembri voliť? VEĽKÁ VOLEBNÁ ANKETA REFRESHERU: Ako si predstavuješ budúcnosť Slovenska a pôjdeš v septembri voliť? 14. augusta 2023, 11:24

Riziko predstavujú ľudia, ktorým fotku pošleš a nemajú zabezpečený laptop alebo mobil (stačí len jedno z nich, keďže sa im zrejme služby synchronizujú). To znamená, že nemajú nastavený zámok na mobil, zámok na galériu či konkrétnu aplikáciu, hocikto si to môže otvoriť.

Rovnako je problém, ak má človek ľahké heslo, má ho niekde zapísané alebo nebodaj používa všade rovnaké. Hocikto iný v domácnosti, prípadne hocikto, kto takýto mobil či počítač šlohne, vidí všetku históriu komunikácie, vrátane tvojich šteklivých záberov.

Dajme tomu, že človek, ktorému pošleš sexi fotku, spĺňa zatiaľ základné parametre: veríš mu, má poriadne zaheslované zariadenia, nikto mu nikdy neukradne techniku a jeho rodičia, partneri, kamoši ani nik iný k jeho technike nemá prístup. Stále je tu riziko hacknutia – podľa experta je pomerne nízke.

„Vo všeobecnosti platí, že je veľmi nízke percento hacknutých zariadení, keďže hacknúť niekomu zariadenie nevie hocikto, takže si treba kúpiť službu za nemalé peniaze. Aby to niekto spravil, tak musí za tým vidieť nejaký zisk: či už materiálny, alebo finančný. Väčšina z nás nestojí nikomu za to, aby si takúto službu zaplatil.“ 

ilustračná fotka
ilustračná fotka Zdroj: Instagram / @loveisadrug

Vo všeobecnosti si však Křížek myslí, že najlepšie je proste nič neposielať. Ak už veľmi chceš, existuje niekoľko technických tipov, ktoré ťa môžu pomôcť ochrániť. V prvom rade využívaj šifrované aplikácie, ktoré najnovšie ponúkajú aj automatické zmazanie správ (Threema, Signal, Telegram alebo aj WhatsApp). Nespoliehaj sa len na miznúce správy na Messengeri.

Odporúčané
Sex a dick pics tu nefičia. Vyskúšala som zoznamovaciu aplikáciu pre introvertov. Ako dopadlo moje rande? Sex a dick pics tu nefičia. Vyskúšala som zoznamovaciu aplikáciu pre introvertov. Ako dopadlo moje rande? 4. augusta 2023, 12:30

Ďalej nemôžeš zabudnúť aj na ľudský faktor. Darmo sa ty snažíš o super fotku a skúšaš rôzne aplikácie, ak je tvoje používateľské meno „admin“ a tvoje heslo „123456“. A nie, naozaj nejde o ojedinelý prípad – tieto heslá sú aj v roku 2020 široko využívané. Sú veľmi ľahké na napadnutie, často k tomu netreba ani hackera, len domýšľavých rodičov alebo kamarátov. Skontroluj si zabezpečenie a ak máš tú možnosť, donúť k tomu aj partnera.

Prehľadne sme tie najdôležitejšie tech tipy spísali nižšie.

Ako si zabezpečiť komunikáciu pri sextingu
- Používaj svoj vlastný NAS (sieťový disk), ktorý má pokročilé možnosti zabezpečenia. Teda niečo ako tvoje súkromné cloudové úložisko, na ktoré sa dostaneš kdekoľvek na svete, ale leží v tvojej obývačke. Samozrejme, s plnohodnotným šifrovaním všetkých dát.

- Používaj VPN služby, ktoré zamaskujú identitu tvojho mobilu či počítača.

- Zakúp si priestor v privátom úložisku, na serveri u overeného dodávateľa, ktoré je šifrované a prístup majú iba určité osoby. Narozdiel od bežných cloudov (iCloud, Google Drive) je tu nižšie riziko, že sa obsah dostane von. Pri verejných cloudoch musíš mať silné heslo.

- Pri použití verejných kanálov používaj aplikácie, ktoré garantujú end-to-end šifrovanie. Takéto apky šifrujú správy (text aj fotky) medzi odosielateľom a prijímateľom tak, že ani spostredkovateľ aplikácie alebo tvojho internetového pripojenia ich nevie rozšifrovať (čiže nevie, čo posielaš).

- Ak si fotky ukladáš v mobile alebo v počítači, používaj heslá na zašifrovanie adresárov alebo komprimovaných súborov

- Maj silné heslo: minimálne 8 znakov a jedinečné pre každú jednu službu. Nepodceňuj ani dvojitú autentifikáciu (ak má niekto napríklad prístup do tvojho emailu, ľahko si vytvorí nové heslo k prepojenému cloudu).

- Maličkosť, ktorá ti zachráni kožu, ak sextuješ pravidelne: Vypni si viditeľné notifikácie na zamknutej obrazovke. Posledná vec, ktorú by tvoj kamoš, rodič alebo učiteľka v škole mali vidieť, je nahá fotka niekoho iného.
 
Odporúčané
Čo všetko o tebe vedia a aké informácie zbierajú Facebook, Instagram, Messenger či WhatsApp? Pýtali sme sa experta Čo všetko o tebe vedia a aké informácie zbierajú Facebook, Instagram, Messenger či WhatsApp? Pýtali sme sa experta 8. marca 2020, 9:35

Desatoro sextingu podľa špecialistov na kriminológiu a online šikanu

Sameer Hinduja a Justin Patchin sú profesori kriminológie a spoločne založili aj Cyberbullying Research Center. Je to centrum, ktoré nielen bojuje proti online šikane, ale aj zbiera dáta, aby z nich mohli zrozumiteľne pomôcť pri tvorbe zákonov na ochranu ľudí, a tiež pri pomoci obetiam šikany. Spoločne sa zhodli na tom, že sexting je jednoducho vec, ktorej sa mladí ľudia venujú stále viac.

„Pravdou je, že dospievajúci ľudia vždy experimentovali so svojou sexualitou. Teraz to niektorí z nich robia pomocou sextingu. Potrebujeme sa už posunúť od vzdelávania, ktoré len káže úplnú abstinenciu a je založené čisto na strachu,“ argumentujú podľa vedeckého portálu Eurek Alert. Podľa nich je dôležité ľudí vzdelávať, aby mohli urobiť informované rozhodnutie predtým, než niečo zazdieľajú s kýmkoľvek.

Preto spoločne napísali aj vedeckú prácu, ktorá vyšla v Journal of Adolescent Health, a sústreďujú sa v nej na pravidlá, ktoré ťa môžu ochrániť, ak sa rozhodneš vyskúšať s niekým sexting.

Podobne ako sex v reálnom živote, ani tu nie je stopercentná záruka bezpečia – nehovoriac o tom, čo už vieme o obsahu na internete. Sú to však bezpečnostné páky, ktoré v kombinácii s dostatočným vzdelaním a opatrnosťou môžu ochrániť tvoje mentálne zdravie, tvoju povesť, či dokonca pracovné miesto.

ilustračná fotka
ilustračná fotka Zdroj: Instagram / @possibleangels via @kylieeangels
Desatoro sextingu podľa kriminológov

1.  Ak ti niekto pošle sext (správu so sexuálnym obsahom), nikomu inému ju neukazuj. V niektorých prípadoch by mohlo ísť aj o nelegálne šírenie pornografie, najmä, ak sú na fotkách maloletí.

2. Skôr než niekomu pošleš sext, uisti sa, že túto osobu dobre poznáš a naplno jej dôveruješ. Ani takto nemáš stopercentnú záruku, že to nepošlú ďalej, ale nesextuj s ľuďmi, ktorých nepoznáš.

3. Neposielaj fotky ľuďom, u ktorých nevieš naisto, že ich chcú vidieť. Vypýtaj si predtým súhlas. Aj posielanie erotických fotiek by mohlo mať legálne následky.

4. Skús fotky v štýle boudoir (intímne časti tela sú zahalené, atmosféra spočíva skôr v náznakoch). Takéto fotky sú tiež vzrušujúce a zmyselné, ale človek na nich nie je úplne nahý a riskuje o niečo menej.

5. Na fotke by nemala byť viditeľná tvoja tvár. Nezabudni, že niektoré sociálne siete dnes už automaticky pridávajú tag, ak tvoju tvár rozoznajú. 

6. Pozor na tetovania, piercing, znamienka, jazvy či iné typické znaky, vďaka ktorým by ťa niekto na fotke mohol spoznať. Daj si dole aj šperky a pozor aj na pozadie: odstráň plagáty na stene či rodinné fotky na stole.

7. Vypni si lokalizačné služby na mobile či tablete pre všetky sociálne siete a vypni tiež automatické označovanie na fotkách (môže zahŕňať používateľské meno či miesto). Vyčisti aj všetky digitálne meta-dáta fotky.

8. Ak ťa niekto núti poslať mu fotky, alebo sa ti vyhráža, pozbieraj čo najviac dôkazov. Urob si screenshoty správ. Môžu pomôcť nielen v prípadnom vyšetrovaní, ale aj pri nahlásení a odstránení účtu na sociálnej sieti.

9. Použi aplikácie, ktoré umožňujú automatické a bezpečné vymazanie fotky. Hoci screenshotom nezabrániš, urob všetko, čo sa dá, aby si zmenšil šancu na preposielanie.

10. Vymaž si všetky šteklivé fotky v galérii, svoje aj cudzie. Hocikto ich môže nájsť (rodič, polícia, hacker). Nezabudni, že za fotky maloletých ti hrozí trestné stíhanie.

Sexting môže byť príjemným okorenením milostného života a existuje množstvo užitočných návodov, ako navodiť správnu atmosféru a na čo presne sa sústrediť pri písaní. Veľmi veľká časť takejto komunikácie však môže prebiehať úplne bez fotiek. Ak už fotky posielaš, riaď sa radami vyššie a nezabudni sa sám seba opýtať, či naozaj druhej strane stopercentne dôveruješ.

Domov
Zdieľať
Diskusia