Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2020, 20:28
Čas čítania 1:05
Tímea Krauszová

Tisícky sympatizantov krajnej pravice oslavujú Deň nezávislosti v uliciach Varšavy napriek zákazu zhromažďovania

NEWS POĽSKO
Uložiť Uložené

Opäť došlo k zrážkam medzi políciou a nacionalistami.

Tisíce sympatizantov krajnej pravice pochodovali centrom Varšavy pri príležitosti Dňa nezávislosti Poľska. V posledných rokoch počas tohto dňa dochádza k zrážkam medzi bezpečnostnými zložkami a nacionalistami. Inak tomu nie je ani tento rok, situácia sa navyše vyostrila pre obmedzenie ženských reprodukčných práv, ku ktorému Poľsko pristúpilo v októbri, píšu Yahoo! News.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Krzysztof Gonciarz (@kgonciarz) on

Ľudia vyšli do ulíc napriek zákazu

Liberálny starosta Varšavy Rafal Trzaskowski tohtoročný pochod zakázal z dôvodu epidemiologickej situácie v meste. Ľudia napriek tomu vyšli do ulíc. Heslom tohtoročného pochodu je „Naša civilizácia, naše pravidlá“.

Poľsko získalo nezávislosť 11. novembra 1918 po 123 rokoch rozdelenia, odvtedy si túto príležitosť každoročne pripomína. Pochod však často sprevádzajú antisemitské a homofóbne transparenty. Súčasťou veľkého davu ľudí, ktorí ignorovali výzvy polície na rozchod, boli aj autá a motorky ovešané poľskými vlajkami.

Varšavská polícia sa opakovane pokúšala rozpustiť dav, používali aj slzný sprej pri násilných zrážkach, podľa ich Twitteru sa zranilo aj niekoľko policajtov. Protestujúci poškodzujú aj okolité budovy a hádžu petardy či svetlice do budov aj na policajtov.

Pochod sa uskutočnil v čase rozsiahlych celonárodných protestov proti pravicovej vláde, ktorá minulý mesiac podporila sprísnenie už aj tak prísnych zákonov o interrupciách.  Poľské ženy sa nestotožňujú s týmto rozhodnutím, a preto protestujú v uliciach miest. Protesty sú aj vo Varšave, Poznani alebo Krakove. Zúčastnení ľudia porušujú nariadenia proti šíreniu ochorenia Covid-19. Aktuálne sa v krajine nemôže zhromažďovať viac ako 10 ľudí.

Odporúčané
V Poľsku zakázali takmer všetky interrupcie. Tisícky žien protestujú v uliciach miest V Poľsku zakázali takmer všetky interrupcie. Tisícky žien protestujú v uliciach miest 24. októbra 2020, 17:56
Späť
Zdieľať
Diskusia