Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. novembra 2020, 10:40
Čas čítania 2:18
Dominik Vetrák

Tip na hry: Tieto 3 hry ťa rozplačú aj rozosmejú. Svojimi originálnymi nápadmi a hrateľnosťou ťa úplne pohltia

TECH TIP NA HRY
Uložiť Uložené

Aj dnes ti ponúkneme 3 tipy na skvelé hry.

Aj dnes ti predstavíme 3 úžasné indie hry, ktoré sa k množstvu hráčov vôbec nedostali. Každá jedna pritom stojí za tvoj čas a peniaze.

V tejto sérii článkov sa zameriavame na menej známe, no o to kvalitnejšie tituly, ktoré nemali drahé reklamné kampane. Stoja pár eur a užiješ si s nimi niekoľko hodín úžasnej zábavy. Pri každej z nich uvedieme aj priemerné hodnotenie recenzií z Metacritic (MC).

Odporúčané
Vychádza Xbox Series X/S. Aké najlepšie hry si zahráš na nových konzolách? Vychádza Xbox Series X/S. Aké najlepšie hry si zahráš na nových konzolách? 11. novembra 2020, 9:30

1. What Remains of Edith Finch – PC, Nintendo Switch, PS4, PS5, Xbox One/Series X/S (92/100)

Indie príbehovka od štúdia Giant Sparrow ťa vtiahne do deja a už ťa nepustí. 

What Remains of Edith Finch prejdeš za 3 hodiny, počas ktorých spoznáš celú rodinu Finchovcov. Hlavnou postavou je Edith, ktorá sa vracia do rodinného domu, aby zistila viac o svojich príbuzných. Finchovci sú totiž prekliati a rad-radom zomierajú. 

S Edith budeš hľadať cestu do ich detských izieb a spální a spoznáš ich príbehy ako aj to, ako vlastne zomreli. Smrť každého člena rodiny prežiješ cez originálne a rôzne hrateľné sekvencie. Niektorá postava ti ukáže svoju smrť cez nádherne nakreslený príbeh, inokedy sa staneš zvieraťom v okolí domu, no a zistíš aj to, ako zomrelo bábätko. 


Celá hra je nesmierne emotívna, no práve sekvencia s bábätkom dokáže rozplakať aj tvrdého chlapa. Dialógy v hre sú skvelo napísané a zahrané, takže dodávajú hre autenticitu a mieru emócií. What Remains of Edith Finch oplýva aj množstvom inovatívnych spôsobov vyrozprávania príbehu. Nakoniec, na najprestížnejšom odovzdávaní cien pre hry (The Game Awards), získala hra ocenenie za najlepšie rozprávačské umenie. 

Najlacnejšie si ju v súčasnosti môžeš kúpiť
na PlayStation, a to v zľave za 5 eur. Ver nám, kúpu nebudeš ľutovať. 


Donut County – PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch, iOS (MC: 83/100)

Na chvíľu si oddýchneme od depresívnych a emotívnych príbehov. Donut County je presným opakom. Oddychovka na pár hodín, ktorú zvládne prejsť ako tvoja starká, tak aj tvoje krstné dieťa, ktoré začalo chodiť do školy. Rovnako si pritom však oddýchneš aj ty sám, keď budeš spĺňať jednoduché a zábavné úlohy. 

Odporúčané
10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 29. apríla 2023, 12:30

Princíp hry spočíva v ovládaní diery, ktorá pohltí všetko, čo sa jej postaví do cesty. Čím viac toho „zje“, tým viac narastie a nakoniec dokáže pohltiť celé domy a stavby. Donut County má hneď niekoľko úsmevných momentov a sympatické a milé postavy.

Hra stojí približne 11 eur, no podobne ako What Remains of Edith Finch ju dokážeš nájsť v zľave. Na vývoji sa primárne podieľal jediný človek – Ben Esposito. Na jej prototype pracoval počas voľných dní popri tom, ako vyvíjal so štúdiom Giant Sparrow ich prvú hru s názvom Unfinished Swan. Ide o štúdio, ktoré vytvorilo prvú hru v článku – What Remains of Editch Finch. 

The Unfinished Swan – iOS, PC, PS3, PS4, PS Vita (MC: 83)

Všetky tri hry v článku majú spoločné to, že ich vytvorilo štúdio Giant Sparrow. The Unfinished Swan bola ich prvá hra, ktorá vyšla ešte v roku 2012. Vtedy ju vydali exkluzívne pre PlayStation.

Ide o unikátnu hru s veľmi originálnym konceptom. Hra sa začína v úplne prázdnom priestore. Teda aspoň naoko. Všetko navôkol je totiž snehobiele. Ako chlapec menom Monroe máš schopnosť hádzaním čiernej farby „vymaľovať“ okolité prostredie, aby si zistil, kde sa vlastne nachádzaš a aké predmety sú naokolo. Cieľom hry je chytiť labuť, ktorá utiekla z nedokončenej maľby. 

„Maľovaním“ stien odhalíš tajné chodby, cestu k cieľu a poriadne zrelaxuješ. The Unfinished Swan je jedna zo skrytých, výnimočných hier, o ktorých sa, bohužiaľ, veľmi nehovorí. Daj jej preto šancu, aby ťa očarila rovnako ako nás. Kúpiš ju za 12 eur. Na konci ti môže učarovať aj samotné ukončenie príbehu, ktorý je v hre veľmi dôležitý. 

Domov
Zdieľať
Diskusia