Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2020, 8:17
Čas čítania 4:14
Viktor Kniš

V Košiciach testujú v divadle, v Komárne na lodi, v Žiline hrá DJ a užiješ si výstavu. Toto sú najzaujímavejšie odberné miesta

V Košiciach testujú v divadle, v Komárne na lodi, v Žiline hrá DJ a užiješ si výstavu. Toto sú najzaujímavejšie odberné miesta
Zdroj: Matúš Zeťák
NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovensko počas tohto víkendu zažíva najväčšiu logistickú operáciu v ére samostatnosti. Napriek komplikáciam sme svedkami mimoriadnej improvizácie, ale aj zábavy.

Celé Slovensko počas soboty a nedele ožíva netradičnou akciou, ktorú vymyslela vláda v spolupráci s Ozbrojenými silami len pred pár týždňami. Celoplošné testovanie všetkých obyvateľov nad 10 rokov sa od skorého sobotného rána nevyhlo mnohým problémom – najprv neotvorili všetky odberné miesta a vo väčších miestach sa tvorili aj extrémne dlhé rady, resp. kolóny. 

V tejto stresovej situácii sa však našli aj vynaliezaví starostovia a primátori, ktorí sa rozhodli obyvateľom svojich miest a obcí čakanie aspoň trochu spríjemniť. Napríklad v Žiline pripravili na jednom z testovacích stanovísk aj plnohodnotný kultúrny program, najprv hral DJ a potom aj kapela. 

Odporúčané
Gastro ako ho poznáme skončilo, hovorí Roman Kóňa z Mäso od Romana (Rozhovor) Gastro ako ho poznáme skončilo, hovorí Roman Kóňa z Mäso od Romana (Rozhovor) 30. októbra 2020, 14:30

Úlohou samospráv bolo v posledných dňoch v spolupráci s Ozbrojenými silami nájsť vhodné miesta na testovanie, pričom kreativite sa medze nekládli. Dôkazom sú aj zábery zo sobotňajšieho testovacieho dňa, kde máme možnosť vidieť, ako využili v niektorých mestách napríklad aj divadlo, loď či atletickú dráhu. V Bratislave sa testovalo aj v autobuse či za sprievodu klasickej hudby. Pripravili sme výber najzaujímavejších miest na testovanie, ktoré môžu byť pre teba motiváciou, aby si dnes vybehol von a rovnako sa išiel otestovať. 

Ministerstvo obrany pripomína, že môžeš využiť ktorékoľvek z odberných miest, nemusíš si lámať hlavu napríklad cestovaním do miesta trvalého bydliska. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Na ktoré odberné miesto v Bratislave ísť, keď vyhľadávaš skôr väčšie priestory s obzvlášť vysokými stropmi
  • Ako prebiehalo testovanie v Štátnom divadle v Košiciach
  • Ako vyzerá testovanie v autobusoch
  • Na ktorých miestach v Bratislave a v Žiline potešili čakajúcich v rade aj hudobníci
Ako nájsť odberné miesto s najkratším čakaním na test? Pomôcť ti môžu tieto webové iniciatívy: Somvrade.sk a Odbernemiesta.sk sú občianske projekty a ich jedinou úlohou je čo najviac zefektívniť plošné antigénové testovanie na Slovensku. 

Žilina – pri čakaní na výsledok si užiješ výstavu, v rade ťa zabaví DJ

V sobotu ráno čakali pri Novej Synagóge v Žiline ľudia už od šiestej. Záujmu sa niet čo čudovať, išlo totiž pravdepodobne o najatraktívnejšie miesto na celom Slovensku. Od skorých ranných hodín si najprv záujemcovia o celoplošné testovanie mohli vychutnať DJ set od FrickoBrothers. Po nádielke modernej hudby hrali naživo Lukáš Piala a Peter Vaňouček – obaja s negatívnym testom.

A to nie je ani zďaleka všetko, v centrálnej sále Novej Synagógy si mohli návštevníci užiť výstavu  finalistov Ceny Oskára Čepana, ktorá je inak pre verejnosť zatvorená.

Podľa žilinskej stránky strávili počas celého dňa testovaní približne 15 minút v bezpečnej vzdialenosti od ostatných čakajúcich. 

Slovákov zabávajú počas celoplošného testovania huslisti, mím aj DJ. Testuje sa v divadle, galérii, na lodi aj v autobuse (+foto)
Zdroj: Stanica Žilina-Záriečie

Košice – testovanie v Štátnom divadle je „kultúrnym zážitkom“

Košičania sa mali možnosť už v sobotu otestovať aj v nádherných priestoroch Štátneho divadla, ktoré v posledných týždňoch zívalo prázdnotou. Na výsledky testov čakali otestovaní Slováci netradične – v hľadisku. Ide pravdepodobne o najkurióznejšie odberné miesto, tieto zábery však budú o pár rokov odrazom doby, aby nám ďalšie generácie uverili, že sme museli na chvíľu nahradiť klasické divadelné predstavenia tými obzvlášť alternatívnymi. 

Odporúčané
Celoplošné testovanie: Košice avizujú, že nestihnú otestovať 70-tisíc ľudí. V Banskej Bystrici ešte inštalujú verejné osvetlenie Celoplošné testovanie: Košice avizujú, že nestihnú otestovať 70-tisíc ľudí. V Banskej Bystrici ešte inštalujú verejné osvetlenie 30. októbra 2020, 8:49

Podľa našich informácií stáli aj pred týmto špeciálnym odberným miestom ľudia už od približne pol šiestej ráno. Nie však preto, že boli zvedaví, ako asi testovanie za kulisou vyzerá, ale preto, že to chceli mať čo najskôr za sebou. Skalp v podobe negatívneho testu umožňujúci voľný pohyb bol priveľkou motiváciou pre mnohých Slovákov naprieč krajinou. 

Košice pôvodne avizovali, že nestihnú otestovať všetkých obyvateľov, pýšia sa však najväčším odberným miestom na Slovensku – košické letisko má až 14 odberných miest a ľudia sa tam zdržia len pár desiatok minút. 

V Košiciach testujú v divadle, v Komárne na lodi, v Žiline hrá DJ a užiješ si výstavu. Toto sú najzaujímavejšie odberné miesta
Zdroj: Matúš Zeťák

Komárno – netradičné testovanie na Váhu

Na juhu Slovenska si mohli niektorí testovaní Slováci užiť aj trochu adrenalínu, keďže jedno z odberných miest v Komárne umiestnili na lodi na rieke Váh. 

Práve v Komárne pomáhali počas celej soboty aj maďarskí zdravotníci. Manželská dvojica z Budapešti uviedla, že z jej dopoludňajších skúseností vyplýva, že občania pristupujú k testovaniu pozitívne a že ho považujú za potrebné.

Domov
Zdieľať
Diskusia