Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2020, 7:20
Čas čítania 26:52
Lukáš Čelka

ZÁZNAM: Slovensko má za sebou prvý deň celoplošného testovania. Takto sme ho zvládli

ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Celoplošné testovanie sme sledovali online.

• Na Slovensku sa dnešným dňom začalo celoplošné testovanie krajiny. Prečítaj si podrobnú príručku, ako testovanie krok po kroku prebieha. Tu sme ti zodpovedali najčastejšie otázky o testovaní.
Pri hľadaní odberného miesta s najkratším čakaním na test ti pomôžu webové projekty Somvrade.sk alebo Odbernemiesta.sk. Prečítaj si o nich viac.
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Sledovanie prvého dňa  celoplošného testovania na Slovensku sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

21:48 - Minister zdravotníctva Marek Krajčí sa poďakoval dobrovoľníkom a zdravotníkom.

21:39 - Minister zdravotníctva Marek Krajčí zhrnul prvý deň testovania.

21:28 - V Nitre v odbernom mieste na kúpalisku sa večer čakalo na odbery už len približne tridsať minút.

21:20 - Obec Štrba na svojich štyroch odberných miestach do 19.00 h eviduje 14 pozitívnych ľudí z celkovo 1732 vykonaných odberov. (tasr)

21:11 -  V Trnave bolo v sobotu do 18.00 h v odberných miestach testovaných 23.702 ľudí a miera pozitivity bola 0,58 percenta. Informovalo o tom mesto Trnava na sociálnej sieti.

21:05 - Primátor Košíc Jaroslav Polaček odhaduje, že pozitívne testovaných by malo byť menej ako 0,5 %. „V Košiciach sme urobili všetko preto, aby sme zachránili našu krajinu a neboli v hanbe. Za posledných 48 hodín sme preskupili všetky sily a urobili sme aj nemožné.“

21:03 - Počas druhého dňa plošného testovania bude v Bratislave zredukovaný počet odberných miest, na ktorých sa bude možné dať otestovať z auta. K zmene príde v Karlovej Vsi, kde ostanú k depozícii už len dva takéto body, a tiež v Podunajských Biskupiciach, kde sa sobotňajší drive-in zmení na tri nedeľňajšie odberné miesta pre peších.


Dôvodom opatrenia sú komplikácie v doprave, ktoré priniesol veľký nápor na tieto odberné miesta. (tasr)

 

21:01 - V Tisovci doteraz otestovali viac ako 1600 ľudí, šesť bolo pozitívnych (tasr)

20:58 - Sedem odberných miest v Košiciach v sobotu večer zatvorili pre nedostatok testov. Mesto tiež minulo zásoby ochranných pomôcok zo svojich skladov. Primátor Jaroslav Polaček zároveň obyvateľov vyzval, aby si testovanie na ochorenie COVID-19 v nedeľu  nenechali na poslednú chvíľu. Na brífingu o tom informoval s tým, že košické mestské časti, ako aj mesto, vynaložili na celoplošné testovanie zo svojich vlastných zdrojov spolu približne jeden milión eur. (tasr)

20:55 - Na viacerých miestach v Ružinove sa minuli certifikáty. „Armáda čakala na nové z tlačiarne z Kremnice, vraj už však vyrazilo 33 armádnych áut zo skladu a rozvážajú aj s dodatočnými testami. V Bratislave vraj vyrazili z kasární pred 15 minútami. Problém je na celom Slovensku,“ povedal starosta bratislavského Ružinova Martin Chren.

20:48 - V Bratislave je v tomto čase už nutné zvážiť návštevu odberných miest, kde sa celoplošne testuje. Vyzýva na to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Ako tvrdí, je ťažké predpovedať, koľko ľudí sa ešte bude chcieť v nedeľu dať otestovať. "Je preto veľmi dôležité, aby sme dostupné kapacity využili v čase čo najefektívnejšie a mohlo sa nás otestovať čo najviac," uviedol.


Po mimoriadne silnom záujme o testovanie v sobotných doobedňajších hodinách sa podľa Valla vyťaženosť odberných miest v Bratislave podvečer citeľne zlepšila. Ak má niekto ešte záujem v sobotu večer sa dať v hlavnom meste otestovať, primátor obyvateľom radí, aby sa vyhli dlhým radom a navštívili odberné miesta na Námestí slobody, v Ekonomickej univerzite, Propelleri, na Hviezdoslavovom námestí, Metodovej, Novohradskej, Prievozskej, pri parkovisku Iuventa, v Istropolise či drive-through v Rusovciach. (tasr)

20:43 - V košickom U. S. Steele otestovali 1292 ľudí, pokračovať s testovaní budú do pol desiatej. Kľúčových zamestnancov a pracovníkov z nepretržitých prevádzok testovali aj v nemocnici v mestskej časti Šaca, kde hlásia až 1067 testovaných.

20:35 - Úrad vlády sa tvrdo pustil do Úradu na ochranu osobných údajov. Ten naznačil, že vyžadovanie certifikátu s negatívnym výsledkom testu v obchode či v práci odporuje ochrane osobných údajov. 

20:23 - Viacero občanov sa pokúšalo otestovať opakovane. Policajti v Topoľčanoch riešia prípad muža, ktorý išiel na testy dvakrát. „V obci Čeľadince vyšiel miestnemu občanovi pri testovaní pozitívny výsledok. Nasledoval štandardný postup, pracovníci ho poučili o ďalších krokoch a zdôraznili mu, že musí ísť do domácej karantény. Výsledku testu zrejme neveril a o pár hodín išiel na testovanie znovu. Výsledok bol opäť pozitívny. Testujúci pracovníci zistenia okamžite oznámili polícii," informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka s tým, že vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Podobný prípad rieši polícia aj v obci Torysa v Sabinovskom okrese. „Podozrivý bol na testovaní na dvoch odberných miestach a bol dvakrát pozitívny. Namiesto toho, aby išiel domov do karantény, posmelený alkoholom sa pohyboval po obci," opísal hovorca.

V Malackách polícia zaznamenala prípady, keď sa dalo opakovane testovať päť osôb, ktorým vyšiel pozitívny výsledok. Osoby budú oznámené regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.


Na odbernom mieste v Poprade policajti riešili muža, ktorý vykrikoval na ľudí a burcoval ich, aby sa nedali testovať. Slivka informoval, že muž porušil zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a dopustil sa priestupku na úseku verejného zdravotníctva. Policajti mu preto uložili blokovú pokutu. (tasr)

20:17 - Počet otestovaných ľudí vo Zvolene zatiaľ nevedia. Testovanie tu aj vo večerných hodinách prebieha bez vážnejších problémov.

 

20:13 - Záujem o testovanie v Senci neutícha ani v podvečerných hodinách. "Odberné tímy idú na 130 percent, odhadujem, že v priemere stihnú otestovať 50 až 55 ľudí za hodinu," informoval primátor okresného mesta Dušan Badinský. 

V Pezinku je o testovanie tiež stále záujem, v radoch čakajú desiatky ľudí. Zatvorený je drive-in v kameňolome, na dvore základnej školy Orešie je stále množstvo ľudí, ktorí čakajú na test. Na štadióne na Cajle sa čaká v rade zhruba hodinu. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že negatívne výsledky mali aj všetci ľudia bez domova v nocľahárni.


Po podvečernej prestávke sa testovanie v Malackách znovu rozbehlo. „Mierne sa predĺžili čakacie doby, pri odberných miestach čaká približne do 100 ľudí," informuje mesto na sociálnej sieti. Predpoludním otestovali v Malackách 2555 ľudí. Pozitívnych bolo 11 z nich. Malačania využívajú aj možnosti dať sa otestovať v okolitých obciach. (tasr)

 

20:04 -  Mesto Nové Zámky vyzýva obyvateľov, aby dnes už neprichádzali na testovanie do Kina Mier. Stále tam totiž čaká veľa ľudí. Posledný odber by sa mal spraviť o 21:30. (sme.sk)

20:01 - Podľa priebežných výsledkov testovania bolo v okrese Nitra bolo zatiaľ otestovaných 30440 ľudí, z toho je 213 pozitívnych.  V okrese Šaľa otestovali 8 406 ľudí, z toho je 52 pozitívnych. V okrese Zlaté Moravce je otestovaných 8 230 obyvateľov, 45 je pozitívnych. (sme.sk)

19:57 - Šaľa hlási tiež mimoriadny záujem o testovanie, ľudia čakali v radoch dve až tri hodiny. „Dopoludnia čakalo v radoch aj 200 ľudí. V poobedných hodinách sa tento stav už zmenil. Momentálne sa väčšinou nachádza pri testovacích miestach okolo 40 až 80 ľudí,“ informoval magistrát.

19:55 - V Nitrianskom kraji sa rady pred odbernými miestami skracujú. Veľký záujem o testovanie bol aj v Nitre. Kritický stav bol však pri drive-in odberových miestach, ktoré boli už dopoludnia preplnené. Postupne sa však situácia upokojila.

„Drive-in pri Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti má kapacitu dnes otestovať už len autá, ktoré prišli do 16.30 h. Agrokomplex je voľný. Testuje 15 až 20 áut za 30 minút na jednom odbernom mieste. Situácia na väčšine odberných miest pre ľudí na pešo je stabilizovaná. Čakacia doba je od 45 minút do 1,5 hodiny,“ informoval na sociálnej sieti magistrát. (tasr)

19:40 - V meste Hriňová v Detvianskom okrese bolo dnes o 16.00 h otestovaných 2314 ľudí. Podľa slov primátora Hriňovej, Stanislava Horníka takýto záujem neočakávali.  „Zdravotníci a dobrovoľníci si zaslúžia uznanie,“ doplnil s tým, že presné informácie o počte pozitívne testovaných ľudí zatiaľ mesto nemá k dispozícii. (tasr)

19:38 - Vo Volkswagene otestovali 10 600 ľudí, pozitívnych bolo 1,33 %, informovala automobilka. 

19:32 - Už aj v Košiciach  na viacerých miestach hlásia nedostatok testov, tímy sú nútené čakať na ich doplnenie. (Korzár)

19:30 - Centrum sociálnych služieb  v Poprade s účinnosťou od zajtra pozastavuje prevádzku jedálne na Baníckej ulici. Dôvodom je pozitívny test na COVID-19 u zamestnanca jedálne. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke.


Rovnako sa nebude rozvážať strava do mestských častí. Opatrenie platí do odvolania. Hneď ako sa situácia stabilizuje a vykoná sa dezinfekcia priestorov, jedáleň na Baníckej ulici bude opätovne otvorená,“ dodáva radnica. (tasr)

19:23 -  Úrad na ochranu osobných údajov zverejnil na svojom webovom sídle predbežné stanovisko k vyhláške Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia, k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa. Úrad sa vo svojom stanovisku odvoláva na nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ. (tasr)

19:21 - Tlačová konferencia k prvému dňu testovania bude v nedeľu o desiatej na odberovom mieste dostihová dráha v Petržalke. Vystúpia premiér a ministri obrany a vnútra.

18:59 - Dnešná účasť na testovaní v Dolnom Kubíne sa približuje rovnakému počtu ľudí ako v piatok pri minulotýždňovej pilotnej fáze testovania na COVID-19. Informoval o tom primátor mesta Ján Prílepok.

„Poučili sme sa z minulotýždňových problémov, najmä pri rozbehu testovania, a snažili sme sa pripraviť odberné miestnosti čo najlepšie. Už v včera večer sme otestovali všetkých administratívnych pracovníkov, ktorí pôsobia na odberných miestach. Dolnokubínska nemocnica nám otestovala zdravotníkov. Za všetkých, ktorí vyšli z testovania už v piatok pozitívni, sme pripravili náhradníkov," povedal Prílepok. (tasr)

 

18:55 - Bez lekárov a medikov z Maďarska by plošné testovanie na juhu Slovenska nezvládli. Hrozilo, že by sa viaceré odberné ani miesta neotvorili. „Systém zachránilo to, že ráno o piatej prišli lekári z Maďarska. Takto sme mohli naplniť všetky miesta. Niektorí išli aj do Nových Zámkov,“  vyjadril sa primátor Komárna Béla Keszegh.

18:51 - V meste Brezová pod Bradlom v okrese Myjava bolo do 18.00 h v odberných miestach testovaných 2477 ľudí. Z nich bolo pozitívnych 20. Samospráva žiada obyvateľov, aby prišli na odberné miesto najneskôr do 21.00 h. „Je to preto, aby mohol byť posledný odber zrealizovaný o 21.30 h a mohli sa dôkladne vydezinfikovať jednotlivé odberné miesta," uviedlo mesto.

18:20 - V bratislavskej Petržalke funguje už 92 odberových miest, nové pribudlo na Tupolevovej ulici. Informuje o tom najväčšia mestská časť na sociálnej sieti.

18:15 - Z 28 odberných tímov v Michalovciach odhalili v ráno nákazu koronavírusom v jednom prípade. Pozitívne testovanú ženu ihneď, ešte pred začatím testovania verejnosti, vymenila náhradníčka. Celoplošné testovanie sa inak uskutočňuje na území mesta bezproblémovo. (tasr)

18:08 - Podľa slov nášho čitateľa čakajúceho na odber, na mnohých miestach v Bratislave chýbajú certifikáty. „Nás kvôli tomu neotestovali. Usporiadavatelia tvrdia, že chýbajú na viacerých testovacích miestach. Čakajú na ne už dve hodiny avšak stále nevedia, kedy im ich dodajú,“ povedal pre Refresher Filip.

17:54 - V Krupine dopĺňali testy, rady sa tvoria aj podvečer

17:52 -  Banská Bystrica ponúkla armáde pomoc s testovacími setmi a pomôckami

17:36 - V areáli dostihovej dráhy v Petržalke vytvorili najväčšie odberné miesto na Slovensku až s 12 zdravotníckymi tímami. Dalo sa tam otestovať rýchlo, aj v priebehu pol hodiny. 

17:31 - Na odbernom mieste na Kozej ulici v bratislavskom Starom Meste  skončili s odbermi. Dôvodom sú technické príčiny. Informuje o tom Staré Mesto na sociálnej sieti.


Mestská časť verí, že sa technické problémy podarí do nedele 1. novembra odstrániť. "O ďalšom postupe vás budeme informovať," uvádza Staré Mesto. (tasr)

17:25 - Takmer 29.000 ľudí otestovali v sieti nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare počas posledných dvoch dní (29. a 30. októbra). Za pozitívnych bolo antigénovými testami označených 317 ľudí, čo predstavuje 1,1 % z celkového počtu testovaných osôb, pričom vyše polovice z tohto počtu tvorili príbuzní zamestnancov. Zdravotníkov bolo pozitívne testovaných necelých 0,3 %. (tasr)

17:22 - Celoplošné testovanie aktuálne zabezpečuje viac ako 40-tisíc ľudí vrátane zdravotníkov, informovalo ministerstvo obrany. Ide o viac ako 6000 vojakov, približne 5000 policajtov, 250 príslušníkov finančnej správy, 113 hasičov, 50 horských záchranárov, takmer 4000 dobrovoľníkov, 10-tisíc administratívnych pracovníkov, 33 príslušníkov rakúskych ozbrojených síl a 200 zdravotníkov z Maďarska.

17:19 - Situácia v meste Vysoké Tatry je naďalej pokojná. Počet pozitívnych prípadov, ktoré odhalili počas sobotňajšieho testovania, je nízky. (tasr)

17:13 - Na odbernom mieste v považskobystrickej mestskej časti Podmanín sa už asi hodinu netestuje. Nemajú antigénové testy.

Rapídne sa znižuje počet testov aj na ďalších odberných miestach. V mestskej časti Praznov ich majú ešte asi 100. Problémy s testami a certifikátmi začínajú byť aj v Púchove, kde sa rovnako rýchlo míňajú. „O situácii informujem zástupcov Ozbrojených síl SR, ako aj okresný úrad. Snažia sa zabezpečiť ďalšiu dodávku potrebného množstva testov a certifikátov. V prípade, ak štát nedoručí na našich 13 odberových miest požadovaný počet testov a certifikátov, nebudú odberové tímy schopné otestovať všetkých záujemcov o testovanie,“ uviedla púchovská primátorka Katarína Heneková. (tasr)

17:04 - Na viacerých miestach v Bratislave dochádzajú certifikáty, bez ktorých nemôžu testovať. Ide najmä o miesta na Nobelovom námestí v Petržalke a v Ružinove na Bajkalskej a na Drieňovej, povedal starosta Ružinova, Martin Chren.

17:01 - Testovanie v meste Jelšava v okrese Revúca sa uskutočňuje celý deň bez akýchkoľvek komplikácií. „Podarilo sa nám po vlastnej osi zohnať zdravotníkov a otvoriť obidve odberové miesta, jedno pri mestskom múzeu a druhé v dome kultúry. Účasť je dosť početná, ľudia však musia čakať. Z 2300 obyvateľov, ktorí boli vo vekovom rozpätí desať až 65 rokov, máme doteraz odobraných do 800 sterov,“ konkretizoval primátor Jelšavy Milan Kolesár.


Dodal, že aktuálne majú istú obavu, či im budú na nedeľu dodané ďalšie testy. „Riešia to ozbrojené sily, tunajší velitelia budú informovať svojich nadriadených a očakávam, že zajtra budú testy dodané,“ avizoval Kolesár. (tasr)

16:46„Do kontrolovania karantény sa zapojí viac policajtov," oznámil Igor Matovič. Podľa jeho slov sa sprísni kontrola opatrení, pretože po plošnom testovaní bude oveľa viac ľudí, ktorí musia dodržiavať karanténu.

16:42„Z postoja prezidentky som bol sklamaný,“ hovorí Igor Matovič. Očakával, že pomôže vojakom v organizácii celoplošného testovania. „Verím, že sama uznáva, že to, čo urobila, Slovensku nepomohlo,“ dodal premiér. Zároveň  pripúšťa, že v niektorých okresoch možno nebude druhé kolo plošného testovania. V niektorých regiónoch by sa podľa jeho slov  mohla ukázať taká nízka miera pozitívnych prípadov, že ďalšie testovanie by nemalo zmysel.

16:41 - V okrese Martin bolo predpoludním otestovaných 21 229 ľudí, testy odhalili 286 pozitívnych prípadov. V okrese Turčianske Teplice sa doobeda prišlo dať otestovať 4 933 ľudí, 72 testov bolo pozitívnych. (sme.sk)

16:38 - Odberné tímy v okrese Prievidza zrealizovali v sobotu do 12.00 h dovedna 21.312 testov, z toho 447 bolo pozitívnych. V meste Prievidza vykonali k poludniu 5782 testov a zistili tam 21 pozitívnych ľudí. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje. (tasr)

16:36 - Pred plošným testovaním odhalili viacerých zdravotníkov s pozitívnymi testami, potvrdil minister obrany s tým, že nenastúpili a hľadali za nich náhradu. Problémom podľa Naďa boli aj kolóny pred drive-in odbernými miestami. V jednej kolóne bolo zablokované aj auto, ktoré dovážalo certifikáty.

16:35 - Jaroslav Naď sa vyjadril, že čakal od Zuzany Čaputovej výzvu pre zdravotníkov, aby pomohli s plošným testovaním. „Som však rád, že na konci dňa prezidentka cez hovorcu podporila testovanie,“ dodal minister obrany.

16:33„Zajtra poobede zasadne vláda a bude vyhodnocovať výsledky plošného testovania," povedal premiér Igor Matovič.

16:28 - Minister Jaroslav Naď odhaduje, že za víkend otestujú vyše tri milióny ľudí. Celkové čísla oznámia v pondelok.

16:25 - Zatiaľ neboli zaznamenané žiadne veľké bezpečnostné incidenty, okrem dvoch prípadov, vyjadril sa k celoplošnému testovaniu minister vnútra Roman Mikulec.

16:23 - Do 12:00 bolo otestovaných 828-tisíc ľudí, z toho bolo pozitívnych 7947 ľudí, čo je približne jedno percento. Podľa Jaroslava Naďa aktuálny počet testovaných už určite presiahol miliónovú hranicu.

16:19 - K 14:00 bolo otvorených 99,2 % plánovaných odberných miest. „Je to obdivuhodné,“ povedal minister Jaroslav Naď. Dodal, že po Slovensku sa presúva  vyše 1850 vozidiel, ktoré cirkulujú a presúvajú materiál.

16:18 - Muž z okresu Topoľčany šiel na test dvakrát, polícia už začala trestné stíhanie pre trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby.

16:16 - Svetové médiá si tiež všimli slovenský experiment aj jeho kritiku od prezidentky Zuzany Čaputovej. O plošnom testovaní píše BBC, AFP, mnohé nemecké médiá aj ORF.

16:12 - V bratislavskej mestskej časti Karlova Ves hľadajú dobrovoľníkov na viaceré odberné miesta. Ide o miesta v Parku Kaskády, o Slávičie údolie, Iuventu a Karloveské centrum kultúry. (tasr)

16:06 - V Hriňovej v Detvianskom okrese otestovali doteraz vyše 1300 ľudí. Jedná sa o jednu štvrtinu ľudí, ktorí sa môžu v meste pod Poľanou testovať.

16:04 - Obchodníkom od pondelka nezostáva zrejme nič iné, ako žiadať od zákazníkov potvrdenie o negatívnom teste či výnimkách, tvrdí Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov. „Vyhláška nám nariaďuje nevpustiť na pracovisko zamestnancov, ktorí nemajú negatívny test, či nespadajú do výnimiek. Rovnako to platí pre zákazníkov,“ dodal.

16:00 - Drive-in v Nitre komplikoval dopravu, budú platiť nové pravidlá. „Pravidlá do ďalšieho dňa budú také, že v autách, ktoré idú na drive-in, musia byť minimálne traja ľudia. Treba si uvedomiť, že tieto odberné miesta boli zriadené predovšetkým pre imobilných občanov, ktorí nemôžu použiť klasické odberné miesto,“ uviedol nitriansky primátor Marek Hattas.

Ako zdôraznil, najväčším problémom pri testovaní z áut je samotné motorové vozidlo. „Zaberá veľmi veľa priestoru a ak v ňom sedí iba jeden človek, tak sa nám kolóny neúmerne naťahujú na Výstavnú ulicu, na Schurmannovu ulicu aj na Triedu Andreja Hlinku. Doprava potom nedokáže normálne fungovať, nedokážu prechádzať autobusy a spôsobuje to veľké problémy. Preto sme sa po konzultáciách s vojskom a políciou rozhodli, že autá, ktoré nebudú obsadené minimálne tromi osobami, budeme otáčať. Ako som spomínal, výnimka bude iba vtedy, ak tam bude sedieť imobilný človek,“ vysvetlil. (tasr)

15:58 - V meste Senica bolo do 12.00 h na 17 odberných miestach otestovaných 3666 ľudí. Z toho 21 ľudí, čo predstavuje približne 0,6 percenta, malo pozitívny výsledok testu. (tasr)

15:57 - Matovič pre TV Markíza vyhlásil, že druhé kolo testovania môže byť len lokálne namiesto celoštátneho 

15:54 - V niektorých obciach Považskobystrického okresu majú tiež problémy s chýbajúcimi testami a certifikátmi.

15:49 - V Bratislave na Hradskej ulici (bývalá nocľaháreň Mea Culpa) otvorili karanténne mestečko pre ľudí bez domova. 

15:47 - Zamestnávateľ by mal dať pracovníkom voľno bez náhrady mzdy, ak pre neúčasť na testovaní nemôžu nastúpiť do práce. Uviedlo to ministerstvo práce, podľa ktorého ide o prekážku na strane zamestnanca pre plnenie občianskej povinnosti. Inou možnosťou je dohodnúť sa na home office.

15:42 - V Žehre v okrese Spišská Nová Ves aktuálne fungujú obe odberné miesta, napriek tomu, že ráno mali problém so zabezpečením zdravotníkov.

Prvé odberné miesto otvorili s miernym oneskorením. Na druhom sa podľa slov prednostu obce Miloša Pacovského testovanie rozbehlo naplno okolo deviatej hodiny dopoludnia. „Po počiatočnom návale ľudí je situácia stabilná, záujemcovia prichádzajú v pravidelných intervaloch. Síce stále stoja v radoch, ale už sú menšie,“ povedal s tým, že dopoludnia otestovali približne 400 ľudí, pričom pozitívny test na nový koronavírus malo vyše jedného percenta otestovaných. (tasr)

15:39 - V Bratislave sprístupnili v sobotu popoludní verejnosti odberové miesta pri Nemocnici sv. Michala na Satinského ulici. „Odberové miesta sa nachádzajú na vnútornom parkovisku nemocnice, verejnosť bude na mieste usmernená," informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Miesta pre širokú verejnosť sprístupnili po tom, ako nemocnica pretestovala zamestnancov rezortu vnútra.

15:30 - V niektorých odberných miestach v okrese Žiar nad Hronom, kde testujú ľudí na ochorenie COVID-19, chýbali popoludní testy. „Pred hodinou nám ich prišlo 5000, rozvážame ich tak po miestach, kde ich minuli najviac a kde im chýbajú,“  informoval o tom prednosta Okresného úradu v Žiari nad Hronom Michal Zdycha. (tasr)

15:16 - Maďarskí zdravotníci, ktorí pomáhajú pri  testovaní v Komárne ocenili pripravenosť testovania. Manželská dvojica z Budapešti na otázku TASR uviedla, že z jej dopoludňajších skúseností vyplýva, že občania pristupujú k testovaniu pozitívne a že ho považujú za potrebné. (tasr)

15:12 - Viaceré bratislavské mestské časti zatiaľ hlásia nízke počty pozitívne testovaných. Informuje o tom napríklad Petržalka, ktorá je počtom obyvateľov najväčšia bratislavská mestská časť. Starosta bratislavskej Rače Michal Drotován uviedol, že počet pozitívnych testov je u nich zatiaľ približne 0,3 percenta.

"Testovanie jednej osoby trvá zhruba minútu, viete si vďaka tomu urobiť predstavu, aké dlhé čakanie je pred vami. Orientačný vzorec je 50 ľudí predo mnou, rovná sa 50 min čakania na otestovanie. Čakanie na výsledok trvá potom v priemere 15 minút," informuje Staré Mesto. (tasr)

15:05 - Priestory pred odbernými miestami v Malackách sa opäť plnia, viacerí obyvatelia okresného sídla podľa diskusií na sociálnej sieti volia na pretestovanie body v okolitých obciach. (tasr)

15:04 - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) navštívi v rámci celoplošného testovania odberné miesta v okresoch Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Trenčín. Nevynechá ani zariadenia sociálnych služieb, v ktorých testovanie prebieha paralelne s celoslovenskou akciou. (tasr)

15:02 - Počet otestovaných v rámci celonárodnej akcie sa počas predpoludňajších hodín blíži k miliónu. Na tlačovom brífingu pri jednom z odberných miest v bratislavskej Rači to povedal predseda vlády SR Igor Matovič. (tasr)

14:59 - Novozámocká nemocnica plošne testuje pacientov i zamestnancov. Zriadila vlastné testovacie tímy, ktoré majú za úlohu počas víkendu otestovať všetkých pacientov i zamestnancov. Odbery sa vykonávajú na troch stanovištiach pred budovou, štvrtý mobilný tím prechádza celú nemocnicu a testuje pacientov a personál priamo na pracoviskách.

Cieľom nemocnice je podľa slov jej riaditeľa Daniela Žingora otestovať každého zamestnanca i pacienta, aby bolo možné nájsť tých, ktorí sú pozitívni na ochorenie COVID-19. (tasr)

14:57 - V Bystranoch sa doteraz bolo otestovať približne 190 ľudí, pozitívny výsledok mal len jeden z nich. Na Luníku IX. v Košiciach otestovali viac ako 300 ľudí, starosta Marcel Šaňa však nemá údaj, koľkí z nich boli pozitívni. 

14:51 - V okrese Piešťany otestovali vyše 11-tisíc ľudí, pozitívny výsledok malo 0,47 %. Oznámil to piešťanský primátor Peter Jančovič.

14:48 - Na  jednom z odberných miest v Žiline pracuje od rána ako administratívny pracovník aj žilinský primátor Peter Fiabáne. Otvorenie všetkých 71 odberných miest považuje za výbornú správu, pretože k prípravám celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 pristupovalo mesto s veľkým rešpektom a obavami.


„Prichádzajú rôzni ľudia, bez domova aj klienti Diecéznej charity. Niektorí sú vystrašení, iní v pohode. Ľuďom zo zahraničia treba vysvetľovať niečo po anglicky. Nemám problém zažartovať, upokojiť ich alebo im niečo vysvetliť,“ povedal primátor po dopoludňajšom testovaní. (tasr)

 

14:45 - Obchody od pondelka môžu začať vyžadovať negatívne testy. Výnimky majú iba tí, čo si pôjdu nakúpiť potraviny či drogériu do najbližšej predajne. Bez testu môžu ísť do obchodov napríklad aj deti do 10 rokov alebo pacienti po chemoterapii.

14:39 - Polícia sa vyjadrila na sociálnej sieti k žene, ktorá doobeda v Komárňanskom okrese začala robiť problémy pred testovaním. Natáčala zdravotníkov, ktorí sa obliekali do ochranných oblekov, odmietala mať na nose rúška a dokola opakovala, že opatrenia sú „nulitné, nezákonné a neplatné.“

Podľa slov polície sa žena vydávala za hygieničku a tak predbehla všetkých ľudí čakajúcich v rade. Podala trestné oznámenie, lebo mala podozrenie zo spáchania trestných činov poškodenia zdravia a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. „Nadriadený preverí aj postup policajtov na mieste," uviedla polícia na sociálnej sieti.

 

14:34 - Pred futbalovým ihriskom v banskobystrickej mestskej časti Jakub postávali ľudia, ktorí sa chceli dať otestovať už pred siedmou hodinou ráno. Odberné miesto určené primárne pre obyvateľov Jakuba a časti Kostiviarska otvorili okolo 7.30 h.


„Potrebovali sme ešte otestovať tím, ktorý ľudí testuje,"  vysvetlil veliteľ odberového miesta Jozef Čenščák. Podľa neho dopoludnia prišlo zhruba 200 ľudí a záujem je veľký. Chodia aj z iných častí Banskej Bystrice. Žiadne incidenty zatiaľ nezaznamenali. (tasr)

14:31 -  V Žiline sa dá otestovať aj v Novej synagóge, kde práve prebieha výstava Ceny Oskára Čepana. Výstava je síce oficiálne zatvorená, ľudia si avšak môžu diela prehliadnuť počas čakania na výsledok testu. Čakanie im spríjemňuje aj živá kapela.

14:27 - Zhruba polovica odberových miest v Žiarskom okrese hlási kritický úbytok testov. „Už z viac ako 20 miest z celkového počtu 44 nám nahlásili, že sa im ukazuje nedostatok testov. Preto sme 5-tisíc kusov doobjednali, už nám ich doviezli na Okresný úrad a my ich budeme našimi silami a služobnými autami rozvážať tam, kde ich najviac treba,“ povedal prednosta Michal Zdycha. (my)

14:16 - Ministri Ivan Korčok a Jaroslav Naď sa dnes ráno stretli s rakúskym vojenským zdravotníckym personálom, ktorý prišiel Slovensku pomôcť s testovaním.

14:01 - Za prvých päť hodín testovania  mesto Banská Štiavnica 1800 testov. 

14:00 - Aktuálnym tempom by bolo v Trnave testovanie ukončené zajtra popoludní alebo podvečer, odhaduje primátor Peter Bročka pre Trnavské rádio.

13:56 - Množstvo Košičanov využíva na celoplošné testovanie odberné miesto v Nižnom Klátove v okrese Košice-okolie. Ak to bude takto pokračovať, podľa starostky obce Gabriely Staníkovej nebudú mať dostatok testov. (tasr)

13:49 - Igor Matovič a Jaroslav Naď budú o 16. h v obci Hrubá Borša informovať o aktuálnom vývoji celoplošného testovania.

13:48 - V trnavskej PSA Groupe za prvé dve hodiny nemali podľa jej hovorcu ani jeden pozitívny test. Automobilka chce  za víkend v jej priestoroch otestovať 1500 až 1600 zamestnancov. (tasr)

13:45 - Na sídlisku KVP v Košiciach testujú na desiatich odberných miestach osemsto ľudí za hodinu. Dnes by chceli otestovať až  10-tisíc obyvateľov. „Stále si nie sme istí, že otestujeme všetkých obyvateľov sídliska,“ povedal zástupca starostu Roman Matoušek.

13:33 -  Podľa slov ministra vnútra Romana Mikulca sa v priebehu dnešného popoludnia dosiahne 100% naplnenosť odberných tímov a zastúpenie zdravotníkov v nich. 

Mikulec odmieta spochybňovať projekt testovania. Upozorňuje na to, že európske krajiny sa práve pýtajú a sledujú aktivity Slovenska. „Sme krajinou, ktorá môže inšpirovať druhých v spoločnom boji proti pandémii," upozornil. Hoci antigénové testy majú menšiu senzibilitu, vyzdvihol ich schopnosť selektovať najväčších prenášačov vírusu, a tým znižovať počet infikovaných. (tasr)

13:28 - Podľa slov starostu Martina Chrena, je v bratislavskom Ružinove pozitívne testovaných ľudí menej ako jedno percento. Jedná sa však len o jeho odhad.  

13:23 - Ministerstvo vnútra otvorí  v pondelok 2. novembra svoje kontaktné pracoviská. Vstup na klientske centrá, oddelenia dokladov a ďalšie pracoviská však umožní len osobám, ktoré sa preukážu potvrdením o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 vykonanom najskôr od 29. októbra. Rovnako osobám, na ktoré sa vzťahuje výnimka z uznesenia vlády SR č. 693 z 28. októbra 2020 o zákaze vychádzania počas núdzového stavu. Vstup na základe výnimky je však potrebné preukázať príslušným dokladom. (tasr)

13:18 - Drive-in stanoviská v Bratislave sú preťažené, ľudia čakali v rade aj štyri hodiny. „Ak chcete byť otestovaní rýchlo, drive-in nie je správne miesto,“ reagoval na situáciu v uliciach starosta Ružinova Martin Chren.

13:07 - V obci Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou už pretestovali 50 percent ľudí. Podľa slov starostu obce Radovana Kapraľa,  sa v rade nečaká, keďže ľuďom pripravili časenky. (tasr)

13:04 - V okrese Partizánske prebieha testovanie bez problémov. „Situácia v okrese Partizánske je pomerne priaznivá. V meste Partizánske sa nepodarilo otvoriť len jedno odberné miesto z 23. Žiaľ, nie každý odberný tím je v plnom zložení, lebo niekde zdravotníci chýbali, ale tím pracuje," informoval prednosta Okresného úradu v Partizánskom Peter Paulík. (tasr)

13:00 - Kto sa nepreukáže negatívnym testom, musí dodržiavať pravidlá zákazu vychádzania, povedal minister vnútra Mikulec s tým, že dnes je už žiadosť prezidentky bezpredmetná, keďže odberové miesta majú dostatok zdravotníkov.

12:48 - Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici ponúka verejnosti na otestovanie odberné miesto, ktoré bolo pôvodne určené pre zamestnancov nemocnice.


„Vzhľadom na to, že situácia v niektorých častiach mesta je kritická, rozhodla sa nemocnica odbremeniť najvyťaženejšie miesta. Preto môžu občania využiť aj toto odberné miesto. Odbery realizujú do 19.30 h,“ informuje mesto Považská Bystrica na sociálnej sieti. (tasr)

12:46 - V Trnave doteraz otestovali 9900 ľudí, podľa primátora Bročku je počet pozitívnych hlboko pod 0,5%.

12:44 - Ľudia na sídlisku Luník 9 v Košiciach mali väčšinou o testovanie záujem. Pokojne stáli v rade s dodržaním odstupov však mali probém. (tasr)

12:37 -  Denisa Saková z Hlasu tvrdí, že vláda začala obstarávať testy už koncom septembra. Podľa nej mala šesť týždňov na to, aby pripravila testovanie poriadne. Minister vnútra Mikulec reagoval, že to nie je pravda.

12:26 - Roman Mikulec v relácií RTVS potvrdil, že v odberových miestach bolo pred hodinou asi 98 % zdravotníkov. „V priebehu pár hodín budeme na sto percentách,“ povedal minister vnútra.

12:25 - Premiér Matovič upozorňuje, aby ľudia s negatívnym výsledkom nepodcenili situáciu. 

12:05 - Nemocnica Poprad pozastavila všetky plánované operácie. Aktuálne tam leží 20 pacientov s covidom-19. Koronavírusom je nakazených až 27 zamestnancov nemocnice.

12:01 - V Nových Zámkoch je záujem o testovanie mimoriadne vysoký. Pred odbernými miestami sa tvoria dlhé rady, radnica preto vyzvala obyvateľov mesta, aby ich návštevu odložili na neskorší termín.


Testovať tu pomáha aj niekoľko desiatok maďarských zdravotníkov, ktorí prišli na výpomoc. Paradoxe ich pomoc však skomplikovala situáciu pri otvorení odberných miest, pretože jeden z nich bol pozitívne testovaný. Teraz už všetko beží ako má.

11:58 -  Napriek krátkemu času na prípravu celoplošného testovania je v Trenčíne situácia prekvapivo dobrá. Po prehliadke asi troch štvrtín z 50 odberných miest to povedal trenčiansky viceprimátor Patrik Žák. (tasr)

11:55 - Bratislavská Karlova Ves od 14.00 h uzatvára drive-thru testovacie miesta v Slávičom údolí, pri Iuvente a pod mostom Lafranconi. Dôvodom je zablokovanie komunikácií a zahltenie okolia autami, ktorými sa otestovať prišli obyvatelia nielen z mestskej časti, ale celého západoslovenského kraja, najmä zo Záhoria, objasnil hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes s tým, že uvedené miesta budú slúžiť na odbery pre peších. (tasr)

11:52 - Do celoplošného testovania by malo byť podľa slov ministra obrany Jaroslava Naďa aktuálne zapojených vyše 15-tisíc zdravotníkov. „K 10:00 len 61 konkrétnych tímov nebolo funkčných. Je to zázrak, že nám prišlo toľko lekárov či medikov,“ povedal. Verí, že počas dňa sa podarí sfunkčniť všetky odberné miesta na Slovensku. 

11:50 -  Testovanie prebieha v Krompachoch v okrese Spišská Nová Ves bezproblémovo.  Primátorka mesta Iveta Rušinová uviedla, že z doposiaľ otestovaných ľudí mali pozitívny test na nový koronavírus približne dve percentá. (tasr)

11:39 - V mestskej časti B. Bystrice v Iliaši museli označovať ľudí číslom na ruku. Odberné miesto mobilnej jednotky Červeného kríža otvorili neskôr, lebo im nedodali testovacie súpravy. 

11: 33 - V Prievidzi sa tvoria kolóny, dopravu musia riadiť policajti. Ľudia sa môžu dať otestovať na 33 miestach, jedno z kultúrnom dome v Hradci mesto neotvorí, keďže nemá dostatok personálu.

11:32 -V Žiline nápor pred odbernými miestami postupne opadáva. Podľa armády mali ráno pripravených na otvorenie všetkých 256 odberných miest.

11:19 - V Stupave otvorili všetkých osem odberných miest, tvoria sa dlhé rady. Ľudia čakajú na stery a výsledky dve-tri hodiny.

11:17 - V Petržalke bolo o 11. hodine otvorených 91 z 96 odberných miest. Päť testovacích miest v exteriéri neotvorili pre poveternostné podmienky.

11:14 - Vysoké Tatry dnes otvorili tri odberné miesta. Testovať začali na čas, o 7:00.

 

11:07 - V Bardejove otvorili všetkých 21 odberných miest v 14 lokalitách. Situácia je tam pokojná.

11:00 - V meste Hlohovec mali  odberné miesta otvorené o 9.00 h. Informoval o tom primátor mesta Miroslav Kollár na sociálnej sieti. "Máme otvorených 17 odberných miest, osemnáste nám armáda zlúčila. V Šulekove urobila z dvoch len jedno odberné miesto," doplnil primátor. 

Armáda mu však prisľúbila, že urobí všetko preto, aby poobede otvorili aj ďalšie pôvodne plánované odberné miesto.

10:57 - Aktuálny stav pred jednotlivými odbernými miestami v meste Senica si ľudia môžu pozrieť prostredníctvom webstránky kolkojetamludi.sk. 

Ide o iniciatívu občianskeho združenia Mladí, ktorí ponúkli pomoc samospráve prostredníctvom monitoringu priestoru pred jednotlivými odbernými miestami s tým, že dbajú na ochranu GDPR. (tasr)

10:55 -K 10. hodine bolo funkčných vyše 98 % odberových tímov, oznámil to minister obrany Jaroslav Naď. Funguje teda 4900 z celkového počtu 4961 plánovaných miest. Minister to vníma za „malý zázrak a úžasný výsledok“.

10:48 - Testovanie v Dudinciach v Krupinskom okrese je plynulé a bez vážnejších problémov. „Ráno pred otvorením odberných miest nás trošku zdržalo testovanie všetkých 30 dobrovoľníkov, keďže testy a ostatný materiál prišli len v noci,“ informoval primátor mesta Dušan Strieborný. (tasr)

10:46 - Situácia pri hraničnom priechode v Komárne je pokojná. Maďarskí policajti kontrolujú doklady, na slovenskej strane však kontrola nie je. 

10:45 - V Nitre otvorili všetky odberové miesta, aj keď ešte v piatok popoludní mesto avizovalo, že pre nedostatok zdravotníkov bude môcť otvoriť iba polovicu zo 63 miest. (tasr)

10:40 - Podobne ako v Ružinove či Petržalke zažívajú neprehľadnú situáciu a dlhé kolóny áut v okolí odberných miest, kde sa možno dať otestovať z auta, aj v bratislavskej Karlovej Vsi. Samospráva momentálne vyzýva nevyužívať ani jedno zo štyroch takzvaných drive-thru miest na území Karlovej Vsi. „Keďže už od 5.00 h sa vodiči snažili dostať na 'drivy', kde ešte v tom čase nebol personál na riadenie dopravy, vytvorili sa uzly a situácia je extrémne neprehľadná," uvádza mestská časť na sociálnej sieti.

Situáciu skomplikovalo aj počasie. „Vietor nám zlomil päť stanov," referuje samospráva, ktorá si takisto ako ostatné sťažuje na neskoré dodanie materiálov na viaceré odberné miesta.
V susednej mestskej časti - Dúbravke, kde vytvorili interaktívny web mapujúci obsadenosť jednotlivých odberných miest, je na drvivej väčšine testovacích bodov v rade viac ako 80 ľudí.

Najlepšia je situácia na Gymnáziu Bilíkova, kde sú vytvorené dve odberné miesta v interiéri.
Aj väčšina z 15 miest v Devínskej Novej Vsi prostredníctvom aktualizovaného monitoringu na webe samosprávy hlási viac ako hodinové čakanie. „V Lamači je situácia stabilizovaná, odbery fungujú priebežne na všetkých testovacích miestach, najväčší nápor je v lokalite Bory," uviedol starosta Lamača Lukáš Baňacký.


V Záhorskej Bystrici sa od rána tvorí rad pri štyroch odberných miestach na Námestí Rodiny, podľa informácií starostu Jozefa Krúpu je čakanie medzi 60 až 90 minút. Od sobotňajšieho popoludnia i počas nedele (1. 11.) bude fungovať aj piate odberné miesto pri TV Markíza. (tasr)

10:30 - Na jednom z testovacích miest v okrese Komárno musela polícia riešiť neprispôsobivú ženu, ktorá začala robiť problémy pred testovaním. Natáčala zdravotníkov, ktorí sa obliekali do ochranných oblekov, odmietala mať na nose rúška a dokola opakovala, že opatrenia sú „nulitné, nezákonné a neplatné.“

Policajt ani prítomný vojak si s ňou spočiatku nevedeli dať rady. Následne dorazili ďalší policajti, ktorí vyzvali ženu, aby s nimi odišla na obvodné oddelenie. Kompletné video nájdeš tu.

 

10:24 - V Rožňave je k dispozícii všetkých avizovaných 14 odberných miest. „Tak ako všade, aj u nás chceli byť niektorí záujemcovia o testovanie medzi prvými, čo je prirodzené. Videl som stáť ľudí v rade aj o šiestej ráno. Ale hýbe sa to,“ povedal primátor Rožňavy Michal Domik  s tým, že testovaniu začína priať aj počasie. (tasr)

10:22 - Starosta bratislavskej Rače Michal Drotován tvrdí, že mestská časť rieši všetky problémy aj za armádu. „Okrsky sú z vypätím všetkých síl otvorené. Armáda na viacerých miestach nepretestovala dostatočne skoro odberové komisie, preto bolo na viacerých miestach zdržanie.“


Podľa jeho slov boli všetky veci, ktoré mala na starosti samospráva načas zabezpečené. „Veci, čo mal zabezpečiť štát, však nemôžeme ovplyvniť.“ (tasr)

10:14 - Medzi radmi čakajúcich ľudí sa našli aj dobré duše. „V Nových Zámkoch, na odbernom mieste pri základnej škole Czuczora Gergelya, nás milo prekvapili ďalší občania a čakanie v studenom počasí na test nám spríjemnili teplým čajom a ovocím, ktoré rozdávali medzi nás“  povedal pre Refresher Luboš, čakajúci v rade na testovanie.

KORONA ONLINE: Slovensko dnes čaká najťažšia skúška v histórii: Sledujeme priebeh celoplošného testovania
Zdroj: Instagram / @lubososzi

 

10:10 - Ľudia sa začínajú sťažovať na dlhé čakanie v radoch Komárne a na nekonečné kolóny v Drive-In odberných miestnostiach v Košiciach.

 

10:07 - V okresoch Trenčín, Považská Bystrica, Ilava, Púchov, Nové Mesto nad Váhom, Bánovce nad Bebravou a Myjava otvorili na celoplošné testovanie všetky odberné miesta.  

„Veliteľstvo posádky Ozbrojených síl SR v Trenčíne zabezpečuje s výnimkou okresov Partizánske a Prievidza celoplošné testovanie vo všetkých okresoch Trenčianskeho kraja. Trenčianske veliteľstvo informovalo, že z 370 odberných miest v spomínaných okresoch je všetkých 370 otvorených,“ informoval prednosta Okresného úradu v Trenčíne Roman Kozáček. (tasr)

10:06 - V piatok pribudlo na Slovensku 2573 nových prípadov koronavírusu pri 18074 testoch. Podiel pozitívnych tak je 14,23 %. Počet úmrtí na ochorenie stúpol o 7 na 219.

9:58 - Mesto Banská Štiavnica ráno otvorilo všetky odberné miesta pre testovanie na ochorenie COVID-19. „Podarilo sa otvoriť všetky miesta, ktoré sú v plánovanom rozsahu obsadené zdravotníkmi a administratívnymi pracovníkmi. Na viacerých miestach sa podobne ako v iných mestách na Slovensku tvoria rady,“ informovala samospráva na sociálnej sieti. Na území mesta je k dispozícii desať odberných miest.

9:56 - Rakúski a maďarskí zdravotníci sú na Slovensku a boli začlenení do odberových tímov, informoval o tom štátny tajomník Marian Majer z ministerstva obrany.

V prípade Maďarov ide o civilných zdravotníkov a pôsobia hlavne v okrese Komárno a Trebišov. Rakúski zdravotníci sú príslušníkmi armády, začlenili ich hlavne do tímov v Petržalke.

9:48 - Informáciu o počte funkčných odberných tímov zdelil aj premiér Igor Matovič.
 
 
9:42 - Podľa slov ministra obrany Jaroslava Naďa bolo ráno o 9.00 funkčných 97,2% odberových tímov. Ďalšie sa postupne kompletizujú. 
 
 
9:41 - Slovenské nemocnice hlásia, že v nich leží 1240 pacientov s potvrdeným covid-19, 97 z nich si vyžaduje pľúcnu ventiláciu.
 
9:33 - Dlhé rady sa tvoria aj v Nových Zámkoch. „Vyzerá to tak, že budem čakať minimálne tri hodiny. Je tu tak odhadom 300 ľudí,“ povedal pre Refresher Luboš, čakajúci v rade na testovanie.
 
KORONA ONLINE: Slovensko dnes čaká najťažšia skúška v histórii: Sledujeme priebeh celoplošného testovania
Zdroj: Instagram / @lubososzi
 
9:30 - V Bratislave sa už celoplošne testuje na väčšine odberových miest, avšak však viaceré odberové miesta zatiaľ otvorené nie sú. Dôvodom je pre nedostupnosť evidenčných hárkov, certifikátov či pre jazykovú bariéru v prípadoch, kde majú testovať zdravotníci z Rakúska. Túto situáciu hlásia v Ružinove, Starom Meste, Rači, Petržalke na dostihovej dráhe či v Podunajských Biskupiciach. (tasr)
 
9:28 - Testovanie v Košiciach momentálne podľa magistrátu funguje bez problémov. Od rána testuje vyše 138 tímov na 113 miestach.
 
9:23 - V Bratislave sa v súvislosti s celoplošným testovaním komplikuje na niektorých miestach doprava. Podľa slov hovorcu Prezídia Policajného zboru Michala Slivku je situácia zatiaľ pokojná, bez narušenia poriadku. Doprava je spomalená v Bratislave na Budatínskej, Panónskej, Karloveskej, Botanickej, Miletičovej a v okolí Zlatých Pieskov.
 
„Na miestach, kde si to situácia vyžaduje, vodičov usmerňujeme,“ dodal. Podľa jeho slov boli v Žilinskom kraji pred nástupom do služby pozitívne testovaní štyria policajti. „Slúžiť však môžu len v prípade negatívneho testu, preto boli nahradení,“ dodal Slivka.  (tasr)
 
9:19 - V Prešove sa podarilo otvoriť všetkých 66 odberných miest. Aj napriek tomu, že vietor poškodil stan na odbernom mieste na Haburskej 9, testovanie spustili v riadnom čase. (tasr)
 
9:13 - Pred budovou RTVS, sa zriadilo odberné miesto určené pre pracovníkov médií, kultúry a kreatívneho priemyslu. Prvých testovaných v dôsledku chýbajúcich formulárov začali prijímať s menším zdržaním.

Medzi administratívnymi pomocníkmi bol už od začiatku štátny tajomník Ministerstva kultúry (MK) SR Radoslav Kutaš, ktorý pomáhal s evidenciou testovaných. Popoludní sa na odberné miesto chystá pomáhať aj ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). (tasr)
 
9:08 - V Košiciach kvôli veľkému záujmu o testovanie otvorili ďalšie dve odberné miesta.
 
9:07 - Mesto Košice nemá podľa hovorcu Vladimíra Fabiana informácie o tom, že by niektoré odberné miesta na svojom území neotvorili. Podľa jeho slov je však čakacia doba na drive-in na letisku približne osem hodín, organizačný tím vracia autá späť. „Vojaci otáčajú autá, aby sa už nezaraďovali. Kolóna bola už od siedmej rána od Pereša na letisko,“ dodal.
 
Magistrát avizoval, že čakacie doby bude zverejňovať prostredníctvom webovej stránky korona.kosice.sk/spolocna-zodpovednost/. V súčasnosti pri väčšine odberných miest nie sú zverejnené žiadne údaje. (tasr)
 
 
9:01 - Mesto Nitra hlási plné stavy na Drive-in testovaní. „Drive-in Agrokomplex hlási plné stavy. Nevyužívajte ich už. Odparkujte a choďte pešo do najbližšieho odberného miesta, “ informoval magistrát mesta na sociálnej sieti.

 

8:55 - Petržalka vyzýva zdravotníkov, aby sa prihlásili na pomoc a zároveň informuje o aktuálnej situácií v jednotlivých odberových miestach.

8:52 - K politikom informujúcim o priebehu testovania sa pridáva aj Richard Sulík: „Za prvých 90 minút 300 otestovaných..“.

8:46 - Podľa slov primátora Trnavy, Petra Bročku je rýchlosť testovania na väčšine odberných miest 25 až 30 testov za hodinu.

 

8:34 - Testovanie prinieslo aj hrdinské a empatické činy.

8:25 - K 8. hodine bolo podľa ministerstva zdravotníctva funkčných 91 % odberových tímov a ďalšie postupne pribúdajú. „Prosíme ľudí, aby sledovali vývoj situácie a nechodili tam, kde sú odberové miesta preplnené. Máme čas dnes a zajtra, zvládneme to.“

8:11 - V Prievidzi a Handlovej zatiaľ nefungujú všetky odberné miesta. Obyvatelia Prievidze sa môžu dať v sobotu zatiaľ otestovať na 29 z 35 pôvodne avizovaných odberných miest. Podobná situácia je v Handlovej, v ranných hodinách funguje sedem zo 14 odberných miest, a to pre chýbajúcich zdravotníkov.  (tasr)

8:10 -  Bratislavské mestské časti hlásia od skorých ranných hodín veľký záujem o testovanie. Predpokladané čakacie doby sú od jednej do troch a viac hodín. Kolóny sa tvoria najmä pri drive-in odberných miestach. Hlavné mesto SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

Drive in miesta v Karlovej Vsi aktuálne odkláňajú obyvateľov na iné odberové miesta," upozorňuje magistrát. Občanov prosí, aby pri čakaní na odberných miestach dodržiavali odstupy a sledovali pokyny personálu. Iba tak stihneme otestovať čo najviac obyvateľov a obyvateliek nášho mesta," dodal. (tasr)

KORONA ONLINE: Slovensko dnes čaká najťažšia skúška v histórii: Sledujeme priebeh celoplošného testovania
Zdroj: FOTO TASR / Michal Svítok

8:08 - V Trnave sú už otvorené všetky odberné miesta, aj keď s miernym sklzom. 

8:06 - Viaceré odberné miesta v Bratislave neotvorili načas. Niekde chýbajú papiere na registráciu, na viacerých miestach, kde sú možné odbery z auta, stoja ľudia aj z okolitých obcí, kde by sa museli otestovať na peši. 

8:00 - Odberné miesto na Metodovej ulici 7:40. „Na niektorých miestach je minimum ľudí,” povedal pre Refresher jeden zo záujemcov o testovanie.

KORONA ONLINE: Slovensko dnes čaká najťažšia skúška v histórii: Sledujeme priebeh celoplošného testovania
Zdroj: Gabor Boros / Refresher

7:55 - Testovať na jedno z odberných miest v Bratislave prišiel so svojou manželkou aj minister zdravotníctva Marek Krajčí.

7:49 - Minister obrany Jaroslav Naď verí, že sa počas dňa podarí otvoriť všetky odberné miesta. Občanov zároveň prosí o ohľaduplnosť a rešpektovanie pokynov samospráv, aby sa nevytvárali pred miestami odberu dlhé rady. Uviedol to na sociálnej sieti.


Od siedmej hodiny neboli otvorené všetky odberné miesta. "Budeme to veľmi rýchlo riešiť," dodal. Celoplošné testovanie podľa jeho slov môže pomôcť celej krajine. "Som vďačný a hrdý na všetkých ľudí, ktorí dokázali toto testovanie v takom krátkom čase zorganizovať," skonštatoval Naď. (tasr)

7:44 - Na Hradnej ulici v Nových Zámkoch stále neotvorili odberné miesto. Rovnaká situácia je aj Pod Slavínom v Bratislave.

KORONA ONLINE: Slovensko dnes čaká najťažšia skúška v histórii: Sledujeme priebeh celoplošného testovania
Zdroj: Refrehser / István Új

7:42 - Primátor Trnavy Peter Bročka hlási, že všetky odberné miesta v meste sú preťažené.

7:38 -  V Hlohovci bola armáda zatiaľ schopná otvoriť len polovicu odberných miest, informuje primátor Miroslav Kollár. „Postupne by sa mali otvárať ďalšie. Všade sa momentálne tvoria dlhé rady na niekoľko hodín, odporúčame odložiť príchod na popoludnie. Rozumiem Vašej nervozite, ale buďme prosím trpezliví, armáda robí čo za daných podmienok vie.“

7:32 - Na Hlavnej ulici v Trnave otvorili odberné miesto so sklzom asi 20 minút. Už od šiestej čakalo asi 20 ľudí, testovací tím očakáva účasť do 400 ľudí za deň. Informuje Dušan Vančo z Trnavského rádia.

7:27 - V Bratislave sa v súvislosti s testovaním tvoria kolóny na viacerých miestach. Zelená vlna informuje o kolóne na Botanickej smerom z Karlovej Vsi k Mostu Lafranconi. Spomalená doprava je podľa dopravných máp aj pri vjazde do Mlynskej doliny, v Petržalke na Panónskej ceste a na Bratskej smerom k odberovým miestam pri obchodnom centre Danubia. Taktiež sa tvoria kolóny na Bajkalskej, Zahradníckej či pri parkovisku vedľa trhoviska na Miletičovej. Zdržanie hlásia dopravné aplikácie aj na Vrakunskej ulici.

7:18 - Približne kilometrová kolóna áut sa tvorí aj v Nitre pred in-drive stanoviskom na Agrokomplexe. Siaha až po nákupné stredisko Mlyny.

7:13 - Približne 50 až 60 ľudí čakalo v B. Bystrici v rade štvrťhodinu pred otvorením odberného miesta pred Základnou školou Spojová na sídlisku Fončorda. 

7:03 - Na Dlhých dieloch v Bratislave sa od 6:30 tvorí stometrový rad. Ľudia stoja už takmer polhodinu vonku.

7:01 -  V Bratislave sa tvoria zápchy, stovky áut čakajú na drive-in stanoviskách.

7:00 -Odberné miesta na petržalskom Nobelovom námestí ešte nie sú pripravené otvoriť. Rady sa tam tvorili už pred otvorením. 

6:51 - Rady sa od 6:30 tvoria už aj v Petržalke.

6:46 - V Banskej Bystrici sú na všetkých 66 odberových miestach zdravotníci, odberové tímy sú kompletné. Ešte včera poobede chýbala tretina zdravotníkov a večer o 19:00 ešte hľadali lekárov do 10 odberných miest. O polnoci boli obsadené už všetky odberné miesta.

6:41 - Rady na testovanie sa tvoria už aj pri odberných miestach v bratislavskom Starom Meste. 

ONLINE: Slovensko dnes čaká najťažšia skúška v histórií: Sledujeme priebeh celoplošného testovania
Zdroj: Instagram/ todovamonika

06:17 - Už hodinu pred otvorením odberných miest sa v bratislavskom Ružinove na niektorých miestach tvoria rady. Na miestnom úrade je zriadené testovanie pre tehotné ženy a onkologických pacientov, aj tam už pár ľudí čaká. 

Premiér Igor Matovič vo svojom včerajšom príhovore pozval všetkých na dnešné celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Podľa jeho slov sa jedná o pokus predísť úplnému lockdownu a o boj za ochranu zdravia a životov.

„Pozývam vás, poďte. Máme obrovskú šancu týmto liekom, naším slovenským unikátnym liekom, vykročiť v ústrety slobode a lepšej budúcnosti. Máme veľkú šancu ukázať aj Európe a svetu, že sa to dá aj inak, bez toho, aby sme si zatvárali ekonomiku a milióny ľudí boli bez práce," uviedol vo svojom príhovore v predvečer testovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia