Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2020, 9:30
Čas čítania 7:45
Dominik Vetrák

Ako natáčali Borata 2 a ktoré scény boli dohodnuté s hercami?

FILMY A SERIÁLY BORAT 2
Uložiť Uložené

Ak máš pocit, že vo filme bolo plno hercov, Sacha Baron Cohen má pre teba prekvapivú správu.

Borat 2 je za nami, kráľovsky sme sa pobavili a vybrali sme aj tie najlepšie a najšokujúcejšie scény z filmu. Rovnako ako asi každý, aj my sme si častokrát kládli otázku, čo všetko je z filmu skutočné, na čom pracoval štáb s hercami a čo bolo vopred dohodnuté podľa scenára.

Dvojka rozhodne pôsobí oveľa viac „scripted“ (vopred dohodnutá/natáčaná podľa scenára) než jednotka, a tak ťa zrejme prekvapí, čo všetko bolo autentické. V prvom rade by bolo vhodné ozrejmiť, ako prebiehalo celé natáčanie a ako našli ľudí, ktorí Borata nepoznali.

Každý dostal dotazník, v ktorom boli skryté odkazy na Borata a Sachu Barona Cohena, ako aj priame otázky, či poznajú vybrané osobnosti, medzi ktorými bol aj Cohen. Ak odpovedali, že s ním sú oboznámení, štáb ich vyškrtol z potenciálnych scén a hľadali ďalšie „obete“. 

Odporúčané
10 najšokujúcejších a najvtipnejších scén z filmu Borat 2 10 najšokujúcejších a najvtipnejších scén z filmu Borat 2 27. októbra 2020, 11:30

Keď už boli na mieste, účinkujúci podpísali súhlas, že ich budú natáčať na kameru. Častokrát pod zámienkou tvorby reality show, v ktorej sa mali objaviť. Inokedy to bol dokument či videomateriál pre zahraničné televízie, ktorý sa zrejme objaví aj v amerických televíziách. Štáb tak bol právne krytý a účinkujúcim vo filme nemuselo byť divné, že ich točia kamery. 

V niektorých scénach to pôsobí tak, že je na mieste obrovský štáb s viacerými kamerami. V skutočnosti však častokrát šlo o šikovný strih, kedy sa kameraman či dvaja kameramani presúvali po scéne a spájali zábery z rôznych miest a uhlov, aby navodili dojem, že ich je viac. 6 kamier pre dokument by už ľuďom mohlo pripadať divné, v tomto prípade sa ale nad ničím nemuseli pozastaviť. 

Čo sa konkrétnych scén týka, na mnohé z nich sa pozreli v redakciách Variety a IndieWire a pokúsili sa vysvetliť, ako ich štáb natočil. Rôzni reportéri sa už ozvali väčšine účinkujúcim, no len niektorí odpovedali. Každá z odpovedí sa ale zhodovala v tom, že dotyční netušili, o čo v skutočnosti ide.

Vedeli, že točia nejaký dokument alebo reality show či tréningové video. Nemali však poňatia, že ide o pokračovanie Borata, a tak ich účasť a správanie môžeš vnímať ako autentické, nie hrané. 

Skutočné scény

Doktor Charles Wallace ako plastický chirurg

Wallace je natočený na kameru, ako imituje vzhľad nosu Židov, pričom z neho robí karikatúru. Keď sa ho Tutar spýta, či by s ňou mal sex (či by na ňu urobil sexuálny útok), po krátkej pauze odpovedá, že ak by nebol prítomný jej otec, tak by neváhal. 


Blood Moon Dance aka tanec plodnosti

Scéna sa natáčala v historickej budove nazvanej Hay House v Macon, štáte Georgia. Vanity Fair informuje o jednom z otcov, ktorí sa bálu zúčastnili. Tvrdí, že účastníkom bolo ponúknutých 100 dolárov za to, že sa slušne oblečú a zatancujú si v rámci fiktívnej scény Southern belles. Ide o tanec slušných a krásnych mladých žien z vrchných spoločenských kruhov, ktoré sa ešte nevydali. Bálu sa skutočne zúčastnili ľudia z bohatšej spoločnosti. 

Čo bolo v Boratovi 2 skutočné, na čom sa dohodli s hercami a ako film natočili bez toho, aby ich účastníci prekukli?
Zdroj: Amazon Prime Video

Vôbec však netušili, čo sa počas bežného tanca a bálu udeje. Ešte predtým, než ich štáb vybral, sa uistili, že Cohena nepoznajú. Tvorcovia dali dobrovoľníkom spraviť online test. Jeden z otcov dievčat spomína, že s jeho priateľom patrili do skupiny, ktorá Cohena v kvíze nespoznala, a tak sa mohla zúčastniť scény bez toho, aby im došlo, že ide o jeho ďalší projekt/film.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90432 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Bola opatrovateľka, ktorá strážila Tutar, herečka?
  • Ako sa Borat dostal na konferenciu s viceprezidentom Mikom Pencom?
  • Boli konšpirátori z konca filmu skutoční ľudia alebo herci?
  • Ako prebiehalo spievanie rasistickej skladby Wuhan Flu Song, a prečo sa Sacha Baron Cohen obával o svoj život?
  • Ktoré dve scény boli naozaj hrané?
Späť
Zdieľať
Diskusia