Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2020, 8:15
Čas čítania 11:43
Viktor Kniš

Záznam: V sobotu sa prišlo testovať skoro 60-tisíc Slovákov, má to však háčik. Koľko infikovaných odhalili?

ZDRAVIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa intenzívne sledujeme dianie na Orave a v Bardejove, kde prebieha pilotná časť celoplošného testovania. Naživo mapujeme aj udalosti v súvislosti s koronavírusom na zvyšku Slovenska.

Na Slovensku dnes pokračuje pilotná časť celoplošného testovania na Orave a v Bardejove. Prečítaj si podrobnú príručku, ako testovanie krok po kroku prebieha.

• K 20:00 hod. v sobotu otestovali 59 613 osôb, z toho 2 207 je infekčných. Z viacerých odberných miest prichádzajú signály, že sa tam prišli testovať aj masy ľudí z iných okresov Slovenska, aby si zabezpečili na celý týždeň certifikát s negatívnym výsledkom. Práve ten umožňuje Slovákom voľnejší pohyb. 

• Od dnešného dňa platí na Slovensku zákaz vychádzania.

• Všetky školy budú do 27. novembra zatvorené s výnimkou materských škôl, jaslí a prvého stupňa základných škôl. 
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Sledovanie druhého dňa celoplošného testovania na Orave a v Bardejove aj koronavírusovej situácie na Slovensku sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť. 

18:47 – Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu.

„Toto si dohodla Vláda vo vedľajšej miestnosti,“ uviedol pre Refresher s tým, že tomu sám nerozumie. Refresher sa s touto otázkou obrátil aj na Ministerstvo vnútra, odpoveď sme zatiaľ neobdržali. Denník N informoval, že tým vláda mohla vyriešiť problematickú ústavnu otázku 24-hodinového lockdownu.

Odporúčané
Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu 23. októbra 2020, 13:15

18:34 – Na Orave a v okrese Bardejov otestovali v sobotu do 17.00 h 50 430 ľudí, z nich bolo infekčných 1860. Informoval o tom premiér Igor Matovič na sobotňajšej tlačovej konferencii. Druhý deň pilotného testovania označil za úspešnejší. Celkovo sa od piatka vykonalo 112 335 testov, infekčných je 4085 ľudí

18:18 – „Robíme ďalšie legislatívne kroky, aby sme do plánovaného celoplošného testovania mohli nasadiť ďalšie skupiny už aj na povolanie sa pripravujúcich zdravotníkov,“ uviedol na Facebooku ministerstvo zdravotníctva. 

17:57 – Vedec Pavol Čekan sa na sociálnej sieti vyjadril k aktuálne používaným antigénovým, o ktorých Igor Matovič povedal, že zachytávajú tých, ktorí sú práve infekční. Čekan jeho slová vyvrátil. „Pri plošnom testovaní antigénovými testami sa zachytáva okolo 50 % pozitívnych, ktorí majú najväčší potenciál byť infekční. A nezachytáva okolo 50 % pozitívnych, z ktorých nejaká časť môže byť infekčná. Nie zajtra, ani o 2 dni, ale hneď v čase testu,“ uviedol Čekan. Premiér Matovič tvrdil opak. 

17:48 – Český premiér Andrej Babiš v rozhovore pre Rádio Z oznámil, že v Česku bude musieť byť predĺžený núdzový stav. (sme)

17:36 Minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej konferencii skonštatoval, že sa situácia  nemocniciach stabilizovala a testovanie sa zdá byť účinným spôsobom, ako bojovať s koronavírusom: 

„Po dnešnom celom dni strávenom v regióne Orava chcem všetkým poďakovať za účasť a aj prejavy vďaky. Takýmto spôsobom môžeme za dva až tri týždne spoločne poraziť krivku a potom si môžeme spoločne užiť Vianoce.
Situácia v nemocniciach je v tomto regióne dobrá a stabilizovaná, vyťažených je zhruba 50 % kapacít. Je možné, že po skončení lockdownu budú kapacity plné a pripravujeme sa aj na to,“ povedal Krajčí. 

17:23 – V Rakúsku zaznamenali rekord v počte nakazených koronavírusom za 24 hodín. Testy odhalili až 3614 infikovaných.

17:12 –  Od soboty platí zákaz vychádzania, polícia už dnes na Facebooku avizovala, že bude kontrolovať dodržiavanie tohto opatrenia. Pokuty sa môžu vyšplhať až do výšky 1659 eur. 

Pravidlá sú pomerne rozsiahle a zložité, čo teda presne môžeš robiť a za čo už hrozia pokuty? Pokúsili sme sa zostaviť čo najpraktickejší zoznam. 

Odporúčané
Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie? Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie? 23. októbra 2020, 17:31

17:05 – Podľa slov Jaroslava Naďa v súčasnosti neevidujú žiadne problémy a testovanie prebieha hladko. Posilnili aj odberné tímy, keďže sa im počas dňa prihlásili ďalší zdravotníci. 


Keďže záujem o testovanie neutícha, prosia občanov, ktorí nebývajú v okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Bardejov, aby zvážili, či je naozaj nutné, aby boli pretestovaní. „Ak bude pokračovať trend, že z iných okresov budú chodiť ľudia, budeme preferovať tých, ktorí bývajú v daných okresoch, aby došlo primárne k ich pretestovaniu," vysvetlil Naď. (tasr)

16:55 – O 18.00 h sa uskutoční tlačová konferencia predsedu vlády SR Igora Matoviča, podpredsedu vlády a ministra financií Eduarda Hegera, ministra vnútra SR Romana Mikulca a prezidenta HaZZ Pavla Mikulášeka. (tasr)

16:40Dnes do 14-tej hodiny otestovali 31 231 osôb, z ktorých bolo 1 076 infekčných, informoval minister obrany Jaroslav Naď.


„Celkovo sme od piatku otestovali 93 136 ľudí, z ktorých 3 301 je infekčných. Celkový percentuálny podiel je teda 3,54 %,“ uvádza Naď na Facebooku. 

16:35V rámci plošného testovania v okrese Bardejov odhalili 15 pozitívne testovaných klientov Bardejovských kúpeľov. Podľa ekonomicko-obchodnej riaditeľky Tamary Šatankovej tam v piatok mali ubytovaných približne 500 klientov. (tasr)

16:23Minister práce Milan Krajniak tvrdí, že záujem Slovákov o celoplošné testovanie je väčší, ako včera. „Sme v polovici pilotnej časti testovania a môžem povedať, že som hrdý ako sa celá akcia podarila za tak krátky čas tak dobre zorganizovať. Dnes to vyzerá, že záujem je ešte väčší než včera,“ uvádza Krajniak. 

Z viacerých odberných miest prichádzajú signály, že sa tam prišli testovať aj masy ľudí z iných okresov Slovenska, aby si zabezpečili na celý týždeň certifikát s negatívnym výsledkom. Práve ten umožňuje Slovákom voľnejší pohyb. 

16:14 – Už aj náš kolega má certfikát s negatívnym výsledkom. V tomto článku si môžeš prečítať, ako testovanie prebiehalo. 

KORONA ONLINE: Od dnes platí zákaz vychádzania, polícia hrozí pokutou 1659 eur

16:09 V obci Hertník v Bardejovskom okrese pochádzala viac ako tretina zo všetkých doteraz testovaných na ochorenie COVID-19 z iných obcí a z okresného mesta.
V piatok tam podľa starostu obce Jozefa Semaneka otestovali 338 ľudí, z toho bolo 120 z iných obcí a z Bardejova.

16:04Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku vysvetľuje opatrenia „ľudskou rečou“ a priznáva, že ich oficiálne znenie môže byť náročnejšie na pochopenie. „Je pravda, že platných opatrení a výnimiek je dosť veľa, ale aj tak nepokrývajú úplne každú životnú situáciu. Toto je ich zjednodušená verzia alebo skôr verzia základných princípov, ktorými by sme sa mali riadiť v najbližších dňoch,“ uvádza rezort zdravotníctva na sociálnej sieti. 

16:00 – Obec Smilno v Bardejovskom okrese hlási nedostatok testov na nedeľňajšie testovanie. Dôvodom je zvýšený záujem o testovanie ľudí zo susedných okresov. Ministerstvo obrany ubezpečuje, že im testy dodajú. (tasr)

15:29 – „Uvedomujeme si, že zapaľovanie sviečok v tomto období je dôležité pre mnohých, ale musíme si uvedomiť, kde sú priority,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec pre TA3.

15:15 – Záujem ľudí o pilotnú fázu testovania na ochorenie COVID-19 neutícha podľa ministra obrany Jaroslava Naďa ani počas druhého testovacieho dňa.  Podľa jeho slov neevidujú žiadne problémy a testovanie prebieha hladko. „Posilnili sme dokonca odberové tímy, lebo sa nám v priebehu dnešného dňa nahlásili ďalší zdravotníci. Tým pádom je možné vidieť i menšie rady aj na tých možno včera plnších odberných miestach,“ povedal Naď. (tasr)

15:01 – V Domove sociálnych služieb v Sabinove zaznamenali úmrtie 60-ročnej ženy. Nakazených je 124 klientov a zamestnancov. (sme)

14:45 – Minister obrany Jaroslav Naď žiada ľudí, aby dotazníky pre dobrovoľníkov vypĺňali len tí, ktorí chcú skutočne pomôcť.

14:27 – Premiér Igor Matovič zdieľa na svojom Facebooku fotku darčekov, ktoré priniesli ľudia, ako vďaku pre hasičov počas testovania. 

 

 14:20 – Primátor mesta Bardejov, Boris Hanuščák, hodnotí prvý deň testovania v meste na svojom Facebookovom profile. „Aj napriek prvotným problémom, aj napriek čakaniu na otvorenie odberných miest, nedostatku či absencii certifikátov a zdravotníckeho personálu si dovolím tvrdiť, že sme ho zvládli excelentne,“ napísal primátor. 

14:10 – Od pondelka, 26. októbra, prejde druhý stupeň základných škôl na dištančnú výučbu. Žiaci piateho až deviateho ročníka sa tak pridajú k žiakom stredných škôl, ktorí sú zapojení do dištančného vzdelávania od polovice októbra. Na pomoc so zvládnutím prechodu budú slúžiť aj navýšené dáta mobilných operátorov. (tasr)

13:59 – V teréne je aj dnes minister práce Milan Krajniak. „ Majora Pažického si pamätám ešte z 5. pluku špeciálneho určenia. Bolo mi potešením zoznámiť sa dnes s pani kapitánkou Chasníkovou. Armáda dnes robí Slovensku česť,“ napísal na Facebooku. 

13:47 – Minister obrany Jaroslav Naď v rámci tlačovej konferencie oznámil aktuálne čísla za dnešný deň: K 12:00 h. dnešného dňa bolo otestovaných 21 942 ľudí, 750 z nich bolo infekčných. „Je to väčšie číslo ako v rovnakom čase včerajší deň," upozornil Naď. (sme)

13:34Podobný zákaz vychádzania ako na Slovensku platí aj v Česku. U nášho západného suseda zaznamenali za včerajšok zatiaľ rekordný prírastok viac ako 15-tisíc nových prípadov, napriek tomu sa dnes na pražskej náplavke konali pravidelné víkendové trhy, kde sa premleli stovky ľudí. 

KORONA ONLINE: Od dnes platí zákaz vychádzania, polícia hrozí pokutou 1659 eur
Zdroj: TASR/AP

KORONA ONLINE: Od dnes platí zákaz vychádzania, polícia hrozí pokutou 1659 eur
Zdroj: TASR/AP

13:21 – V Dolnom Kubíne sa v piatok otestovalo počas prvého dňa pilotného testovania približne 40 percent ľudí. Podľa primátora Jána Prílepka sa to podarilo zvládnuť vďaka vojenskému a zdravotníckemu personálu aj dobrovoľníkom priamo na odberných miestach.


„Ďakujem za trpezlivosť aj Dolnokubínčanom, ktorí sa prišli testovať. Dnes od rána sa pripravovali odberné miesta, všetky sú posilnené. Dokonca v kultúrnom stredisku pri veľkej zhromažďovacej ploche sme zriadili ešte jedno odberné miesto. V tejto chvíli sú tu zriadené tri odberné miesta. A ak tu ráno stál rad cez celé námestie, tak v tejto chvíli to ide úplne plynule," povedal Prílepok.

KORONA ONLINE: Od dnes platí zákaz vychádzania, polícia hrozí pokutou 1659 eur
Zdroj: TASR – Maroš Černý

13:10 – Viac ako dve tretiny ľudí starších ako desať rokov otestovali zatiaľ v obci Kurov v Bardejovskom okrese na ochorenie COVID-19. Ako uviedla starostka obce Mária Špirková, je možné, že nebude dosť testov.


„Začali sme o 8.00 h a oproti včerajšku je to výrazne a oveľa lepšie. Dnes prišli ďalší štyria zdravotníci, takže ich je päť, ide to plynule, ľudia nestoja v dlhých radoch, materiálu zatiaľ máme dosť,“ povedala Špirková.

13:02 – Na základe výsledkov plošného testovania v okrese Bardejov od pondelka  zatvoria na desať dní materskú školu na Ulici Pod Vinbargom. Rovnako po konzultácii s hygienikmi dôjde k úprave režimu mestského úradu. O záveroch sobotňajšieho rokovania krízového štábu informoval hovorca mesta Štefan Hij.


Ako povedal, odberné miesta začali v sobotu ráno v meste fungovať bez problémov.
„O ďalších opatreniach budeme bližšie informovať v nedeľu po získaní informácií, na základe ktorých budeme môcť prijímať ďalšie aktuálne opatrenia,“ povedal Hij.

12:56 – Futbalový klub ŠK Slovan Bratislava informoval, že po testovaní na koronavírus sa v jeho tíme objavilo 14 pozitívnych prípadov. (sme)

12:50 – Hlavný hygienik bol osobne skontrolovať priebeh testovania v Bardejove. „Kontrolami v teréne Úrad verejného zdravotníctva SR napomáha tomu, aby plošné testovanie prebehlo z hygienckého hľadiska bez problémov,“ uvádza ÚVZ na Facebooku.

12:28 –  Z celkového počtu 61 905 testovaných osôb v rámci piatkového (23. 10.) prvého dňa pilotného testovania na ochorenie COVID-19 prišlo najviac ľudí v rámci okresu Bardejov. Najvyšší podiel pozitívnych testov zaznamenali odberné tímy v okrese Tvrdošín - 5,15 percenta. Testovať sa tam prišlo celkovo 10.166 osôb, infekčných bolo 524 obyvateľov. Na sociálnej sieti o tom informuje minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). (tasr)

12:09 – Marek Krajčí aj dnes opäť pomáha pri odboroch počas plošného testovania na ochorenie COVID-19 na Orave v Tvrdošíne. 

„Necestujte prosíme zo susedných okresov. Tento víkend totiž potrebujeme pokryť najväčšie ohniská nákazy - Oravu a Bardejov,“ vyzýva aj ministerstvo zdravotnícva. Slováci hromadne cestujú do okresov, kde sa cestuje, aby získali certifikát s negatívnym výsledkom a mohli sa voľbe pohybovať napriek zákazu vychádzania. 

12:01 – Milan Kňažko, ktorý nedávno prekonal koronavírus, vyzýva Slovákov vo videu v spolupráci so stránkou somzodpovedny.sk, aby sa zúčastnili plošného testovania. 

„Dnes máme veľkú šancu, aby sme prejavili svoju zodpovednosť, svoj dobrý vzťah k svojim blízkym. Sme blízko k tomu, aby sme mohli byť na seba hrdí, že sme takí zodpovední, tolerantní, ústretoví a dobroprajní,“ odkazuje známy herec. 

11:54 – Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí je dnes, v sobotu 24. októbra, na pracovnom výjazde v Trstenej a Tvrdošíne, tlačovú konferenciu bude mať o 17:00. Na nej by sme sa mali dozvedieť aj aktuálne počty pozitívne testovaných v rámci dnešnej akcie. 

Marek Krajčí včera sám pomáhal pri testovaní na Základnej škole na Komenského ulici 23 v Bardejove.

KORONA ONLINE: Od dnes platí zákaz vychádzania, polícia hrozí pokutou 1659 eur
Zdroj: TASR - Milan Kapusta

11:36 – Testovanie v obci Smilno v Bardejovskom okrese využívajú aj ľudia zo susedných okresov. V piatok mali zdravotníci k dispozícii 650 testov. Podľa starostu Vladimíra Barana je možné, že ich bude málo.

„V našej obci to prebieha veľmi dobre, ľudia chodia ochotne. Dokonca aj z cudzích okresov, ako Svidník a Stropkov. Využívajú možnosť, že sa môžu dať zadarmo otestovať. Mám obavy, že ak to pôjde takouto rýchlosťou, tak budú dochádzať testy," uviedol Baran a doplnil, že v obci majú približne 700 obyvateľov. Starších ako desať rokov je asi 550 a približne 250 z nich už test absolvovalo.

11:24 Aj minister obrany Jaroslav Naď potvrdil, že sa chodia testovať na Oravu ľudia z iných okresov. „Situáciu máme pod kontrolou, priebeh je absolútne hladký, no už teraz sme mali napríklad v obci, ktorá má 200 obyvateľov vyše 400 záujemcov o testovanie. Počkajte prosím na ďalší víkend,“ uvádza Jaroslav Naď na Facebooku. 

„Necestujte prosím zo susedných okresov! Tento víkend totiž potrebujeme pokryť najväčšie ohniská nákazy - Oravu a Bardejov,“ apeluje minister obrany. 

11:09 Polícia na Facebooku upozorňuje, že bude kontrolovať dodržiavanie opatrení vrátane zákazu vychádzania. Hrozí pokuta viac ako 1000 eur. 

„Polícia bude naďalej kontrolovať dodržiavanie prijatých opatrení vládou SR, od dnes vrátane zákazu vychádzania tak, ako to robili policajti doposiaľ.

Sankcie taktiež zostávajú vo výške ako doposiaľ, v blokovom konaní do 1000,- eur a v správnom konaní do 1659,- eur,“ píše polícia. 

11:00 100 príslušníkov HaZZ (z toho 50 zdravotníckych záchranárov) pokračuje v odoberaní vzoriek a testovaní občanov aj počas dnešného dňa. „Sú súčasťou 50 odberových tímov, z ktorých niekoľko dnes navštívi minister vnútra Roman Mikulec. S prezidentom hasičov Pavlom Mikuláškom sa stretnú o cca. 11.30 hod. na odberovom mieste v Zázrivej, minister vnútra neskôr navštívi hasičov v Dolnom Kubíne a Námestove,“ informuje na Facebooku Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

10:50 – Riaditeľka Linky dôvery Nezábudka Monika Martinezová nám prezradila, že takto nevhodne komunikované opatrenia sú záťažou na psychiku klientov, ktorým sa venujú poradcovia Nezábudky.

„Viacerí volajúci sa sťažujú nie na opatrenia ako také, ale skôr na to, ako sú komunikované ľuďom. Máme klientelu, ktorá má psychické ťažkosti a omnoho horšie znášajú, keď v opatreniach nie je poriadok a nevyznajú sa v nich. Čiže skôr, než samotné opatrenia, ľudí znepokojuje to, že sú každý deň inak prezentované.

 

Takýto stav u nich vyvoláva stres, úzkosť a v poslednom čase máme aj klientov, ktorí pod vplyvom stále sa meniacich opatrení chytajú panické záchvaty. Informácií je príliš veľa, nevedia si ich správne vyhodnotiť a sú nimi zahltení,“ povedala v rozhovore pre Refresher

Odporúčané
Linka dôvery: Koronavírus riešia poradcovia skoro v každom rozhovore, ľudí trápia existenčné problémy (Rozhovor) Linka dôvery: Koronavírus riešia poradcovia skoro v každom rozhovore, ľudí trápia existenčné problémy (Rozhovor) 23. októbra 2020, 9:30

10:39 – V nemocniciach je hospitalizovaných 920 pacientov s COVID-19 alebo s podozrením naň, z nich potvrdené ochorenie má 765 ľudí. Na JIS je 66 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 62 ľudí.

10:29 – Premiér Igor Matovič na Facebooku zdieľal fotky, ako pomáha testovaním v Tvrdošíne. Keďže nemá zdravotnícke vzdelanie, pomáha ako administratívny pracovník. Asistuje pri odoberaní vzoriek.

KORONA ONLINE: Od dnes platí zákaz vychádzania, pokračuje celoplošné testovanie. S testovaním pomáha aj Matovič
Zdroj: OĽaNO/FB

10:21 – Pozitívne testovaných za posledných 24 hodín bolo 1526 žien a 1364 mužov v Prešovskom kraji (750), v Žilinskom (659), v Košickom (315), v Trenčianskom (301), v Nitrianskom (282), v Banskobystrickom (231), v Trnavskom (201) a v Bratislavskom kraji (151).

10:10Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku zverejnilo iné čísla, ako NCZI na oficiálnom webe. Podľa rezortu zdravotníctva sa koronavírusom nakazilo až 2890 ľudí.

10:00 – Na Slovensku pribudlo ďalších skoro 1000 nakazených koronavírusom, do štatistík zapísali aj 25 ďalších obetí. Za posledných 24 hodín spravili viac ako 13-tisíc testov. 

KORONA ONLINE: Od dnes platí zákaz vychádzania, pokračuje celoplošné testovanie. S testovaním pomáha aj Matovič
Zdroj: NCZI

9:51 – Aj takto sa čaká v rade na testovanie na Orave. Viac v našom reporte už dnes popoludní.

KORONA ONLINE: Od dnes platí zákaz vychádzania, pokračuje celoplošné testovanie. S testovaním pomáha aj Matovič
Zdroj: Refresher

9:40Druhý deň pilotnej fázy plošného testovania sa vo všetkých troch okresných mestách na Orave začal podľa plánu. Odberné miestnosti v Dolnom Kubíne, Námestove i Tvrdošíne sa v sobotu otvorili o 08.00 h.


„Všetky odberné miesta v Námestove by podľa mojich informácií mali fungovať. Tie, ktoré sme v piatok zlúčili, fungujú v rovnakom režime, no majú viac personálu, takže môžu aj viac testovať," povedal prednosta námestovského mestského úradu Dušan Jendrašík. (tasr)

KORONA ONLINE: Od dnes platí zákaz vychádzania, pokračuje celoplošné testovanie. S testovaním pomáha aj Matovič
Zdroj: TASR - Milan Kapusta

9:28 – Jeden z vojakov  v Záskalí v miestnej časti Dolného Kubína povedal, že sa včera boli testovať aj viacerí ľudia, ktorí sa priznali, že nepochádzajú z troch okresov, kde aktuálne prebieha testovanie.  „Prišli aj z iných okresov, bolo to vidno na evidenčných číslach áut, ale väčšinou sa len pýtali, či sa môžu otestovať, lebo tu pracujú. Niektorí sa rovno postavili aj do radu.“ (sme) 

9:21 – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak v rámci pilotného testovania obyvateľov SR na COVID-19 navštívi spolu s poslankyňou Annou Andrejuvovou (OĽANO) mesto Bardejov a niektoré obce v tomto okrese. (aktuality.sk)

9:12 – Vyskúšali sme potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko stoja jednotlivé potravinové donášky
  • Ktoré služby ti dovezú potraviny a drogériu do troch hodín od objednávky
  • V ktorom online obchode sa budeš cítiť rovnako ako na kamennej predajni
  • Čo si v prípade krízy vieš objednať cez aplikácie Bistro, Wolt alebo Bolt Food
Odporúčané
Vyskúšali sme potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov? Vyskúšali sme potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov? 23. októbra 2020, 14:30

9:06 – Poľský prezident Andrzej Duda mal pozitívny test na koronavírus. Pravdepodobne sa nakazil od člena ochranky. (Denník N, rmf24)

9:01 – Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu.

„Toto si dohodla Vláda vo vedľajšej miestnosti,“ uviedol pre Refresher s tým, že tomu sám nerozumie. Refresher sa s touto otázkou obrátil aj na Ministerstvo vnútra, odpoveď sme zatiaľ neobdržali. Denník N informoval, že tým vláda mohla vyriešiť problematickú ústavnú otázku 24-hodinového lockdownu.

Odporúčané
Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu 23. októbra 2020, 13:15

8:56 – Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku informuje, čo robiť, ak má testovaný negatívny výsledok. „Negatívny výsledok antigénového testu je dobrá správa, ale nie je to záruka, že nie ste infikovaný koronavírusom. Antigénové testy dokážu zachytávať väčšinu ľudí, u ktorých sa už infekcia prejavila vo väčšej miere. K tomu väčšinou dochádza po niekoľkých dňoch od nakazenia.


Práve kvôli tomu sa robí viac kôl testovaní a prosíme vás o ďalšiu účasť, aj keď ste mali prvý test negatívny. Zároveň stále dodržiavajte základné protiepidemiologické opatrenia: rúška, odstupy, ruky, minimalizovať kontakty a zostať čo najviac doma,“ uvádza rezort zdravotníctva.

8:49 – Takto dopadol prvý deň testovania: 

Tvrdošín: 10 166 testov, 524 pozitívnych
Dolný Kubín: 14 523 testov, 338 pozitívnych
Námestovo: 17 681 testov, 829 pozitívnych
Bardejov: 19 535 testov, 534 pozitívnych

8:40 – Keďže na Slovensku začal platiť zákaz vychádzania, Orava sa vyprázdnila, akoby z nej odišiel život. Ľudia zatiaľ chodia iba na testovanie, pred odberovými miestnosťami sa tvoria rady už od siedmej, resp. pol ôsmej ráno. Niektorí sa na rad nedostali včera, a tak museli prísť  opätovne. Dnes prinesieme aj našu reportáž z testovania v Tvrdošíne. 

8:35 – V Českej republike  potvrdili za piatok rekordných 15 252 nových prípadov nákazy koronavírusom. Prvýkrát od začiatku pandémie prekonal počet infikovaných  hranicu 15-tisíc.
 

České laboratóriá spravili 45 990 testov. V krajine zomrelo ďalších 74 ľudí a celkovo tak  v krajine registrujú už  1 971 obetí koronavírusu. Z 5 044 pacientov v nemocniciach je 751  vo vážnom stave. Informuje o tom Ministerstvo zdravotníctva Českej republiky.

8:20 – Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie? Prečítaj si náš podrobný prehľad. 

Odporúčané
Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie? Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie? 23. októbra 2020, 17:31

8:14 – Dnes bude s testovaním populácie na Orave pomáhať aj Igor Matovič. S Prof. MUDr. Evou Horváthovou dorazil do odberného tímu v Tvdošíne.

KORONA ONLINE: Od dnes platí zákaz vychádzania, pokračuje celoplošné testovanie. S testovaním pomáha aj Matovič
Zdroj: Igor Matovič/FB

8:10 Igor Matovič zhodnotil prvý deň testovania ako „úžasný výkon“. 

„Dnes bolo v 4 okresoch urobených 61 905 testov. Z toho bolo identifikovaných 2 225 infekčných ľudí na Covid-19! To je 3,59% z testovaných,“ napísal premiér. 
 

8:05 – O slovenskom celoplošnom testovaní píše aj známy zahraničný portál Wall Street Journal. 

KORONA ONLINE: Od dnes platí zákaz vychádzania, pokračuje celoplošné testovanie. S testovaním pomáha aj Matovič
Zdroj: reprofoto

8:00 – Práve sa otvorili všetky odberné miestnosti. Kým včera ešte mali niektoré problém so zdrojmi – zdravotníkmi, administratívnymi pracovníkmi a ochrannými pomôckami, dnes by už malo byť všetko v poriadku. Včera sa prišlo otestovať viac ako 60-tisíc ľudí. 

7:55 – Aj dnes pokračuje pilotná časť testovania na Orave a v Bardejove. Zoznamy odberných miest:

  • Pre okres Tvrdošín TU
  • Pre okres Námestovo TU
  • Pre okres Dolný Kubín TU 
  • Pre okres Bardejov TU 
Späť
Zdieľať
Diskusia