Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. októbra 2020, 19:43
Čas čítania 0:50
Daniel Mikolášik

Ako vyzerá internet v Severnej Kórei? Jednoduchý dizajn, ale aj sociálna sieť podobná starému Facebooku

ZAUJÍMAVOSTI SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Internet v ľudovodemokratickej republike je veľmi obmedzený, tamojší ľud môže navštíviť len 28 rôznych webov.

Experti z oblasti kybernetickej bezpečnosti na serveri GitHub v týchto dňoch zverejnili, ako sa im podarilo odhaliť všetky registrované domény na utajovanom severokórejskom internete, na ktorý mali doteraz prístup len obyvatelia Severnej Kórei. Celoplošná sieť je tam ostro kontrolovaná a žiadna „internetová sloboda“ v krajine neexistuje.

Ako informuje portál IFL Science, internet v ľudovodemokratickej republike je veľmi obmedzený, tamojší ľud môže navštíviť len 28 rôznych webov. Ku rozšifrovaniu internetových domén registrovaných pod skratkou .kp dopomohla technická chyba na strane severokórejskej vlády, konkrétne vďaka konfiguračnej chybe serverov z roku 2016.

Odporúčané
Trhajú trávu a zametajú cesty. Ako vyzerá bežný život ľudí Severnej Kórey a ako sa v krajine formoval systém plný strachu a teroru? Trhajú trávu a zametajú cesty. Ako vyzerá bežný život ľudí Severnej Kórey a ako sa v krajine formoval systém plný strachu a teroru? 12. mája 2018, 23:02

„19. septembra 2016 približne o 22:00 bol jeden zo severokórejských NS záznamov najvyššej úrovne omylom nakonfigurovaný tak, aby umožňoval globálne prenosy zón DNS. To umožnilo komukoľvek, kto vykonal požiadavku „AXFR“ (zónový prenos) na nameserver „ns2.kptc.kp“, aby získal kópiu údajov DNS najvyššej úrovne v krajine,“ tvrdia experti na GitHube.

Vďaka uniknutým webovým adresám sa na ne môžeš pripojiť aj ty a pozrieť si, ako stroho a jednoducho vyzerajú. Dizajn stránok je podobný tým, aké poznáme zo začiatku 21. storočia, kedy bol internet oproti dnešku ešte len v plienkach. Ich načítanie však trvá aj niekoľko desiatok sekúnd.

Medzi dostupnými stránkami nájdeš napríklad vzdelávacie weby, filmový web, web o varení, weby spravodajských agentúr, web na kúpu leteniek, web s turistickými tipmi či dokonca niečo ako severokórejskú sociálnu sieť, ktorá sa v preklade do slovenčiny volá „Priateľ“.

Všetky dostupné domény v rámci obmedzeného internetu v KĽDR
airkoryo.com.kp.
cooks.org.kp.
friend.com.kp.
gnu.rep.kp.
kass.org.kp.
kcna.kp.
kiyctc.com.kp.
knic.com.kp.
koredufund.org.kp.
korelcfund.org.kp.
korfilm.com.kp.
ma.gov.kp.
masikryong.com.kp.
naenara.com.kp.
nta.gov.kp.
portal.net.kp.
rcc.net.kp.
rep.kp.
rodong.rep.kp.
ryongnamsan.edu.kp.
sdprk.org.kp.
silibank.net.kp.
star-co.net.kp.
star-di.net.kp.
star.co.kp.
star.edu.kp.
star.net.kp.
vok.rep.kp.
Späť
Zdieľať
Diskusia