Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2020, 14:45
Čas čítania 4:49
Dominik Vetrák

Toto si o Boratovi (možno) nevedel. Polícia prišla na natáčanie 37-krát a kvôli filmu sa rozviedla aj Pamela Anderson

FILMY A SERIÁLY BORAT SACHA BARON COHEN
Uložiť Uložené

Ako sa podarilo tvorcom Borata film dokončiť, vyhnúť sa žalobám, a prečo museli Sachu Barona Cohena častokrát dostať z natáčania do iného štátu?

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan je mockumentary (dokument robiaci si srandu z tém a ľudí, o ktorých pojednáva), v ktorom hlavný herecký predstaviteľ Sacha Baron Cohen vystupuje ako novinár z Kazachstanu menom Borat Sagdiyev. 

Robí rozhovory s ľuďmi, ktorí naozaj veria, že ide o novinára z ďalekej krajiny nepoznajúceho americké zvyky, zákony a žijúceho v úplne inej kultúre. 

Odporúčané
Černochov na uliciach bombardovali lietadlami. Masaker v Tulse chceli Američania vymazať z histórie Černochov na uliciach bombardovali lietadlami. Masaker v Tulse chceli Američania vymazať z histórie 21. októbra 2020, 9:36

Keď pred 14 rokmi film vyšiel, nikto nemohol uveriť, že ide o skutočné zábery a že to všetko nie je zinscenované. Samozrejme, Sacha Baron Cohen, ktorý Borata stvárnil, produkoval, napísal aj vymyslel, sa na niektorých kúskoch dohodol s ich aktérmi, ale inak šlo o autentický pohľad na obyvateľov USA. 

Niektoré scény boli nadmieru bizarné, až neuveriteľné. Borat otvoril oči mnohým ľuďom a kultúram, ktoré začali vnímať obyvateľstvo USA v inej rovine. Divák sa na filme mohol kráľovsky pobaviť, no Cohen okrem toho odkryl aj nie príliš pekné kúty USA a zobrazil ich neempatických, hlúpych a nenávistných obyvateľov.

Ako to teda celé urobil? Zaujímavý je hneď úvod, kedy sa Borat lúči so svojou rodnou dedinkou v Kazachstane a chystá sa na cestu po USA. Scény sa v skutočnosti natáčali v rumunskej dedinke Glod. Jej obyvatelia netušili, o čo v skutočnosti ide a každý z nich dostal len 6 dolárov (niektorí mali dostať až 100 dolárov). 

„Na zdravotne postihnutých ľuďoch sa v USA nesmejeme.“ 
O pár sekúnd neskôr sa učiteľ Pat Haggerty smeje a dáva Boratovi high-five.  

Produkčný tím mal spísaný scenár a osnovu toho, s kým chcú urobiť rozhovor a ako má približne prebiehať. Množstvo scén a otázok však bolo improvizovaných samotným Cohenom a zo scenára sa veľa nevyužilo. Prenieslo sa to aj na udalosti po premiére filmu. Ten sa, samozrejme, nepáčil ani samotnému Kazachstanu, na ktorý vrhol nepekné svetlo. 

Odporúčané
Sacha Cohen stvoril Ali G-ho a Borata, pri niektorých filmoch nosil nepriestrelnú vestu. Toto mu manželka pašovala v nohavičkách Sacha Cohen stvoril Ali G-ho a Borata, pri niektorých filmoch nosil nepriestrelnú vestu. Toto mu manželka pašovala v nohavičkách 13. októbra 2021, 9:30

Tamojší prezident sa natoľko rozzúril, že odletel do USA, aby sa sťažoval ich prezidentovi. Cohen to využil, prestrojil sa za Borata a počas toho, ako bol kazašský prezident v Bielom dome, urobil pred kazašskou ambasádou tlačovú konferenciu, kde si opäť robil srandu a tvrdil, že prezident prišiel do USA jeho film propagovať.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90164 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľkokrát na Cohena a štáb Borata zavolali políciu
  • Ako to v skutočnosti bolo s únosom Pamely Anderson
  • Koľko stálo natočenie filmu, koľko zarobil v kinách, a prečo tak veľmi naštval Kazachstan a ich prezidenta
  • Ktoré najlepšie scény sa vystrihli, vrátane natáčania porna 
  • Že tvorcovia film zostrihali z viac ako 400 hodín natočených záberov
Späť
Zdieľať
Diskusia