Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2020, 18:11
Čas čítania 0:43
Viktor Kniš

Veľká štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie ukázala, že liek Remdesivir nepomáha pacientom prekonať Covid-19

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Liek, ktorý podávajú dlhodobo aj slovenským pacientom v domienke, že má účinok aj na dĺžku hospitalizácie, pravdepodobne nefunguje.

Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že podávanie lieku Remdesivir pacientom s Covid-19 nemá žiadny vplyv na to, akú majú šancu na prežitie, prípadne, ako dlho budú hospitalizovaní v prípade ľahších priebehov.

O štúdii informuje CNN, pôvodne na ňu upozornil denník Financial Times. Samotní americkí výrobcovia lieku pôvodne vyvíjaného ako antimalarikum tvrdia, že súčasné výsledky klinických testov nie sú v súlade s predchádzajúcimi výsledkami. 

Na Slovensku podali prvýkrát Remdesivir ešte v júli a používajú ho do dnešného dňa, viacerí lekári pritom tvrdia, že mal na zdravotný stav pacientov aj v kritických prípadoch pozitívny účinok. Ešte pred týždňom uzavrela Európska komisia dohodu s americkou farmaceutickou spoločnosťou Gilead na kúpu 500-tisíc dávok lieku, ktorý by následne mala distribuovať do krajín EÚ vrátane Slovenska. 

Odporúčané
Igor Matovič zdieľal nenávistný status svojho hejtera, meno nevycenzuroval. Mohol ho vystaviť kyberšikane Igor Matovič zdieľal nenávistný status svojho hejtera, meno nevycenzuroval. Mohol ho vystaviť kyberšikane 17. októbra 2020, 9:11

„Štúdia, ktorá sa uskutočnla v 30 krajinách, sa zameriavala na vplyv liečby a ďalších úmrtí pacientov, na nutnosť zavedenia pľúcnej ventilácie a na dĺžku hospitalizácie pacientov,“ uviedla WHO s tým, že na štúdii pracovali 6 mesiacov a do úvahy zobrali výsledky približne 11-tisíc pacientov. 

Kompletné výsledky budú autori štúdie zverejňovať v špecializovanom časopise, v súčasnosti je však zatiaľ záver výskumu vo fáze revízie pred publikovaním.

Domov
Zdieľať
Diskusia