Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2020, 9:16
Čas čítania 6:12
Dominik Vetrák

Matt Damon má 50 rokov. Ako sa stal z nenápadného chlapca nečakaný oscarový víťaz a ktoré jeho filmy by si mal vidieť?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Čo všetko stihol dokázať Matt Damon za 50 rokov na tejto planéte?

Matt Damon sa narodil 8. októbra 1970. Za 50 rokov svojho života sa v Hollywoode stihol stať hercom, producentom a scenáristom. Ide o jedného z hercov, ktorí na film do kina prilákajú divákov už len tým, že v ňom hrajú. Vždy vysmiaty, vtipný, charizmatický a talentovaný Damon začínal svoju hereckú kariéru v školskom divadle. Svoj filmový debut mal v romantickej komédii Mystic Pizza. 

Odporúčané
10 zaujímavostí o Tomovi Cruiseovi. Toto si o ňom (možno) nevedel 10 zaujímavostí o Tomovi Cruiseovi. Toto si o ňom (možno) nevedel 3. júla 2020, 14:35


Nasledovalo množstvo menších rol a priemerných filmov, až sa objavil po boku Dannyho De Vita v Rainmakerovi od oscarového Francisa Forda Coppolu. V tom istom roku sa objavil vo filme Chasing Amy od Kevina Smitha a jeho dobrého kamoša Bena Afflecka, s ktorým dovtedy natočili niekoľko priemerných komédií.

S Affleckom sa poznajú už od detstva a ich priateľstvo trvá už cez 40 rokov. Affleck mal Matta rád aj preto, že jeho vtedajší kamaráti nechápali, prečo sa herectvu venuje. Damon zase spomína na to, ako ho v útlom veku Affleck zachránil pred výpraskom od oveľa väčšieho chlapca.

Navzájom sa podporovali, neskôr si zo seba aj robili srandu a niekoľkokrát si spolu zahrali aj v kvalitných filmoch. Jednou z ich najznámejších spoluprác je Good Will Hunting z roku 1997. 

Scenár k filmu začal písať Matt Damon ako záverečnú prácu na predmete písania divadelných hier na Harvarde. Namiesto jedného dejstva ale vytvoril 40-stranový scenár. Neskôr s ním zašiel za Benom Affleckom, aby ho upravili a dokončili. Snímka mala pôvodne byť o superinteligentnom chlapcovi, na ktorého si brúsy zuby vláda.

Affleck a Damon scenár dokončili v roku 1994. Následne ho predali štúdiu Castle Rock Entertainment, ktorého riaditeľ im poradil, aby úplne vylúčili thrillerový aspekt a aby sa zamerali na vzťah Willa a jeho terapeuta Seana Maguirea (Robin Williams). Mladí chlapci poslúchli, film natočili a získali dvoch Oscarov. Jedného Williams za vedľajšiu rolu a druhý práve Damon a Affleck za scenár.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89571 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo bol v scenári pre Good Will Hunting orálny sex.
  • Aký film spolu Matt Damon a Ben Affleck chystajú.
  • Ktorých jeho 10 filmov by si mal určite vidieť.
  • Prečo ho Steven Spielberg obsadil do Zachráňte vojaka Ryana a prečo bol ten dôvod nakoniec smiešny.
  • Ktorú slávnu rolu pred celým svetom utajovali až do premiéry filmu.
Domov
Zdieľať
Diskusia