Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2020, 18:40
Čas čítania 5:21
Martin Mičuda

Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová

Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA
TECH AUTOMOBILOVÉ TESTY PORSCHE
Uložiť Uložené

Aké je dlho-očakávané elektrické Porsche?

Presne pred rokom Porsche začalo písať novú kapitolu. Po koncepte Mission E z roku 2015 a niekoľkých iných modelov nám totiž nemecký výrobca prémiových športových vozidiel predstavil svoj prvý sériový elektromobil. Príchod modelu Taycan sprevádzali veľké očakávania, a ako naznačili už papierové údaje, o revolúciu nejde len v radoch Porsche, ale aj medzi elektromobilmi celkovo.

Taycan môžeme považovať za prvý sériovo vyrábaný, čisto elektrický športový automobil na svete. Refresher ti exkluzívne prináša dojmy z autentického testu verzie Taycan 4S Performance Plus.

Exteriér

Aj keď je Taycan čistý elektromobil, stále je to Porsche so svojou charakteristickou a charizmatickou identitou. Nemá žiadne zbytočné výstrelky, na aké sme si v poslednom čase medzi elektrickými autami zvykli. Keď sa však na Taycan pozrieš, niektoré prvky ti dajú na prvý pohľad najavo, že je to elektrické auto.

Odporúčané
400 koní, ultra-luxus a kontroverzný dizajn. Je nová 7-čka najlepšia limuzína na našom trhu? 400 koní, ultra-luxus a kontroverzný dizajn. Je nová 7-čka najlepšia limuzína na našom trhu? 29. júna 2020, 14:21

Dizajn vychádza z konceptu Mission E. Už v roku 2015 totiž štúdia naznačila, že 4-dverová sériovka bude špička dizajnu a realita to aj potvrdila. Taycan vyzerá veľmi moderne, miestami až futuristicky, a vytvára okolo seba auru niečoho špeciálneho. Keďže nemá spaľovací motor, predná kapota je posadená nízko. Auto meria celkovo na výšku len 1 378 milimetrov.

Vyskúšali sme úžasný Taycan, ktorým Porsche dokazuje, že aj elektromobil môže byť naozaj športový
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA

Okrem toho, že Taycan atleticky a aerodynamicky vyzerá, potvrdzuje to aj číslami – koeficient aerodynamického odporu vzduchu má hodnotu len 0,22, čo je rekord v rámci modelov Porsche. Vďačí za to nielen tvaru karosérie a zakrytému podvozku, ale aj efektne zapusteným kľučkám, ktoré sa vysunú automaticky po odomknutí, respektíve priložení ruky.

Dizajnovo čisté sú aj viečka s konektormi na nabíjanie. Sú na oboch stranách za prednou nápravou, otvárajú sa automaticky po priložení ruky na naznačené výstupky.  Pekné sú aj čelné Matrix-LED svetlomety – grafika tradičnej štvorice svietiacich prvkov denného svietenia vyzerá dobre a adaptívna svetelná technika funguje v noci perfektne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia