Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2020, 9:34
Čas čítania 8:44
Mario Hudák

Samčo brat dážďoviek: Môj robot Daniel Andrejko by tento rozhovor urobil rýchlejšie ako ja, keďže je robot

Samčo brat dážďoviek: Môj robot Daniel Andrejko by tento rozhovor urobil rýchlejšie ako ja, keďže je robot
Zdroj: Šimon Lupták
REFRESHER ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY ROBOTIKA UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Vlastní robotiu farmu, ľuďom ukazuje Varehove stavby, Michalovce a Čiernu nad Tisou. Najviac ho baví ho prekvapovať seba a okolie. Porozprávali sme sa s hudobníkom, improvizátorom, performerom, slam poetristom a bratom dážďoviek – Samuelom Szabom.

Keď som ho kvôli rozhovoru prvý krát kontaktoval cez messenger, po desiatich dňoch  odpísal:

„Hola hola, sorky, ja som bol teraz nonstop na turné a mám blbo mesindžer. Teraz má vyjsť kniha môjmu robotovi menom Daniel Andrejko, o ktorom bolo tiež pár článkov v novinách. On by vedel urobiť rozhovor taktiež. A ešte rýchlejšie, keďže to je robot.“

Samuel Szabó (32) ma svojim prejavom zaujal natoľko, že pri rozhovore v temnom zákutí košickej Tabačky som takmer vôbec nevnímal čo hovorí. Nie, že by som tomu nerozumel, alebo to vôbec neregistroval. Nie. Bolo to jednoducho tak, že 90 % pozornosti pohltila atmosféra, prejav a forma mladého muža, ktorý si hovorí Samčo brat dážďoviek.

 Samuel Szabó alias Samčo Brat dážďoviek. Narodil sa v roku 1988 v Košiciach, vyrastal v Družstevnej pri Honáde. Študoval v Košiciach a v Brne, momentálne žije na ceste. Enfant terrible slovenskej experimentálnej hudby, ktorý glosuje spoločenské dianie. Svojou tvorbou konštruuje alternatívny svet, vyhľadáva surreálne aspektov reality. Osobnosť košického undergroundu, majster Slovenska v slam poetry. Stály domov nemá. Prespáva buď rovno tam, kde práve koncertuje alebo jednoducho u priateľov a známych.

Samuel Szabo alias Samčo Brat Dážďoviek
Samuel Szabo alias Samčo Brat Dážďoviek Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Slová napriek tomu plynuli prirodzene a hladko. Atmosféra, keď sa niekde náhodou ocitnete a okamžite s tým splyniete. Úplne spontánne si to začnete užívať. Sedeli sme pri počmáranom čiernom stolíku v útrobách terasy za malým barom.

Hnedo-modrý  Samčo sa pozeral pred seba. Potom hore, dole alebo nabok. Takto to striedal. Nikdy nie na mňa. Prekladal si jednu nohu cez druhú, rozväzoval a zaväzoval poloturistickú tenisku, škrabal pouzlené dredy, poťahoval briadku. Okrem slov vydával všelijaké iné zvuky.

Po každej odpovedi rýchlo a nahlas usrkol z remeselného piva. V polovici rozhovoru mu zazvonil mobil: „Čauky mňauky, hej už som v Tabačke, dávam rozhovor pre Refresher. Okej, okej, tak čau čau ...“  Pokračovali sme ďalej.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto je Samčo brat dážďoviek, kde sa vyskytuje a čo robí

  • Prečo ho baví urbanistický bizár aj kresťanský internet

  • Čo je podľa neho top ohyzdná architektúra na východe

  • Ako sa na Slovensku dá robiť Slam Poetry

  • Ako založil farmu umelej (ne)inteligencie

Kde začína tvoj osobný rodokmeň?

Moja rodná nemocnica je v mestskej časti Košice Juh. Vyrastal a žil som na sídlisku KVP, čo bolo vtedy druhé najmodernejšie panelákové sídlisko. Keď som mal sedem presťahovali sme sa do Družstevnej pri Hornáde. Do škôl som chodil v Košiciach. Potom, kedysi dávno, som sa presťahoval do Brna.

Vystupuješ, píšeš, cestuješ. Viac pozoruješ alebo tvoríš?

Skôr to druhé. Pozorovanie je totiž súčasť cestovania a tvorby súčasne, nedá sa z toho nijako vylúčiť. A keď človek pozoruje, zároveň aj tvorí. Zároveň musí za tým pozorovaním väčšinou niekde docestovať.

Ešte študuješ?

Nie, neštudujem už šesť rokov. Začal som študovať rovno dve vysoké školy, ani jednu som nedokončil.

Čím sa teraz zaoberáš najviac?

Dajme tomu, že vystupovaním. No neviem či sa to dá takto zovšeobecniť, pretože väčšinou vždy skúšam niečo nové. Tvorbu vnímam ako druh prieskumu. Rovnako ako cestovanie. Skúšam, kde všade sa dá dostať a čo sa s tým - a s čím - dá robiť.

Odporúčané
Trojuholník smrti na východe: Koľko ľudí ešte musí zomrieť a kto si vypije toxický koktejl arzénu a PCB látok až do dna? Trojuholník smrti na východe: Koľko ľudí ešte musí zomrieť a kto si vypije toxický koktejl arzénu a PCB látok až do dna? 25. septembra 2020, 11:30

Kedy ti najlepšie plynie čas?

To záleží od naladenia. Pre mňa je to vtedy, keď viem prekvapiť sám seba alebo moje okolie. Napríklad sa mi môže stať, že na pódium vytiahnem päť ľudí s ktorými som nikdy nehral a vznikne z toho veľmi zaujímavá vec. No a sme z toho všetci prekvapení. Som dosť zameraný na spontánnosť a proces tvorby. Na niečo čo vzniká priamo na mieste. Alebo to priamo na mieste uvidím.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89343 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké hudobné nástroje ovláda a na čo hrá v kapele Pentagramček

  • Prečo v Košiciach radil fanúšikom, aby investovali do bizóna

  • Prečo ľuďom ukazuje Varehove stavby, Čiernu nad Tisou a Veľké Slemence

  • Čo miluje na Michalovciach

  • Čomu sa venujú jeho roboty Daniel Andrejko, Svätý Teodor, generátor motivačných citátov a generátor volebných programov

Späť
Zdieľať
Diskusia