Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2020, 16:41
Čas čítania 0:56
Tímea Krauszová

Ministerka Kolíková: Tresty za marihuanu treba zmeniť, momentálne nereflektujú závažnosť činu

NEWS MARIHUANA
Uložiť Uložené

Uznala, že tresty za trávu sú drakonické.

Slovensko v posledných dňoch žije trestami za marihuanu, ktoré mnohí ľudia považujú za neprimerané. V septembri odsúdili 26-ročného a 28-ročného muža na trest odňatia slobody. Košičan Róbert dostal 12,5 roka, predtým mal podmienku. Ďalšieho muža odsúdili na 10,5 roka, prezidentka Zuzana Čaputová mu však o pár dní na to udelila milosť.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v relácii Braňa Závodského v Rádiu Expres sľúbila, že trestné sadzby nielen za marihuanu sa budú meniť. Venovať sa tomu chce vraj už budúci rok.

Odporúčané
Košičanovi našli 8 gramov marihuany, dostal 12 a pol roka basy. Predtým mal podmienku Košičanovi našli 8 gramov marihuany, dostal 12 a pol roka basy. Predtým mal podmienku 17. septembra 2020, 22:37

Ministerka je pripravená meniť trestné sadzby

V rozhovore so Závodským venovali väčšinu času aktivite NAKA a tiež justičnej reforme. V závere sa však Kolíková vyjadrila aj k trestom za držanie marihuany. Tam v prípade opakovaného trestného činu je minimálna sadzba desať rokov vo väzení – čo je neúmerné v porovnaní s trestami za znásilnenie (4 roky) či zabitie (9 rokov).

Hoci tresty sa odvíjajú aj od prípadu k prípadu, v niektorých situáciách je sudca viazaný minimálnymi trestmi. Uznala to aj ministerka spravodlivosti, ktorá povedala, že sa veci v tejto oblasti budú meniť.

„Ja som pripravená pozrieť sa na trestné činy. Trestné sadzby sú v niektorých prípadoch až drakonické a nereflektujú nebezpečnosť toho činu,“ vyhlásila Kolíková. Trestný zákon by podľa nej mal prejsť komplexným prehodnotením a netýka sa to len marihuany.

Pre „slabých páchateľov, ktorí nie sú nebezpeční pre spoločnosť,“ chce ministerka znížiť tresty. Naopak, prísnejšie by chcela trestať organizovaný zločin. Podľa jej slov sa tomu chce venovať už budúci rok.

Domov
Zdieľať
Diskusia