Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti American Councils for International Education Slovakia
29. septembra 2020, 12:26
Čas čítania 4:25
Sponzorovaný obsah

Stredoškoláčka Eva o štúdiu v USA: Život na typickej high school je neopísateľný

Stredoškoláčka Eva o štúdiu v USA: Život na typickej high school je neopísateľný
Zdroj: American Councils for International Education Slovakia
ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Využi program FLEX a vyskúšaj si rok štúdia v USA zadarmo aj ty.

Ešte nezačali ani rozmýšľať nad maturitou a už majú za sebou rok štúdia v USA. Veľký americký sen, ktorý snívajú mnohí z nás, si títo študenti splnili už počas strednej školy. Vďaka programu FLEX zadarmo vycestovali na rok do Spojených štátov a vyskúšali si, aké je štúdium na strednej škole za veľkou mlákou.

Eva a Kristína vďaka programu FLEX vycestovali a študovali minulý rok na stredných školách v USA. Vyskúšali si život amerického študenta na vlastnej koži a podelili sa s nami o ich zážitky.

Prví absolventi programu FLEX zo Slovenska
Prví absolventi programu FLEX zo Slovenska Zdroj: American Councils for International Education Slovakia

Aký bol ich rok na strednej škole v USA? 

Dievčatám, ktoré absolvovali štúdium na strednej škole v USA, najviac učarovalo to, že si mohli vyberať z rôznych predmetov. Evka sa počas svojho štúdia naučila pracovať s analógovým fotoaparátom, vyvolávať fotky v čiernej komore a ako súčasť atletického tímu súťažila v prekážkovom behu. 

„Moja celá americká škola bola a aj je jeden z mojich najväčších nezabudnuteľných zážitkov. Život na typickej high school, ktorú možno mnohí poznajú z filmov, je neopísateľný. Treba ho zažiť!“

Mne sa najviac vryla do pamäte jedna z hodín telesnej výchovy. Po začatí hodiny sme sa všetci presunuli k nášmu školskému bazénu, kde nás čakal inštruktor kajaku. Pre mňa to bolo neuveriteľné učiť sa kajakovať počas obyčajnej telesnej výchovy. Moji americký spolužiaci mi však potvrdili, že to pre nich nie je nič neobyčajné,“  opisuje svoje najlepšie zážitky zo štúdia v USA Eva Lehocká.

Stredoškoláci využili zadarmo štúdium v USA a ich zážitky ťa presvedčia, prečo by si to mal skúsiť tiež
Zdroj: Kristína Stieranková

„Škola v USA sa mi nesmierne páčila. Skvelá vec na škole v Amerike je to, že si môžete voliť predmety. Ja som si zvolila 4 akademické a ostatné 3 boli: umenie/fotografovanie, klavír a balet.“

Predmet, ktorý sa mi páčil najviac boli forenzné vedy. Dozvedela som sa viac o vyšetrovaní, preberali sme zaujímavé prípady a robili praktické veci (napríklad sme vyrábali falošnú krv, natáčali vlastn‎ý kriminálny prípad a tak ďalej),“ spomína na štúdium v USA absolventka Kristína Stieranková.

Život amerických tínedžerov 

S programom FLEX, ktorý financuje americké Ministerstvo zahraničných vecí, si život amerického tínedžera vyskúšalo prvých 10 stredoškolákov zo Slovenska. Autentický zážitok z pobytu mali študenti aj vďaka tomu, že bol každý z nich počas nasledujúceho roka umiestnený u jednej z hostiteľských rodín. Spoznali americkú kultúru na vlastnej koži, odišli bohatí na zážitky, s nenahraditeľnými skúsenosťami.

„Bolo veľmi zaujímavé vidieť ako oslavuje Vianoce moja hosťovská rodina. Štedrý večer sme strávili so zvyškom rodiny a mali spoločnú večeru. 25. decembra sme si ráno rozdali darčeky, mali typické raňajky, pozerali vianočné filmy, a potom šli na vianočnú párty, kde sme vyrábali vianočné ozdoby. Obdobie Vianoc bolo jedno z najlepších,“ spomína na rok s hosťovskou rodinou Kristína Stieranková. 

Zaži život študenta v USA a prihlás sa aj ty. Môžeš tak urobiť do 15. októbra. 

 

Stredoškoláci využili zadarmo štúdium v USA a ich zážitky ťa presvedčia, prečo by si to mal skúsiť tiež
Zdroj: Eva Lehocká

„Mala som obrovské šťastie na moju hostiteľskú rodinu. Mali sme medzi sebou naozaj blízky vzťah a vďaka nim som veľa cestovala. Najlepším zážitkom bola naša spoločná rodinná dovolenka v Mexiku. Strávili sme tam nádherný týždeň plný exotických zážitkov. Cítila som sa byť naozaj súčasťou ich rodiny,“ opisuje svoju americkú rodinu Eva Lehocká. 

Ročné štúdium na strednej škole v USA zadarmo

Všetci veľmi dobre vieme, že už len samotná letenka do USA nie je najlacnejšia. Každý, kto niekedy túžil navštíviť kontinent za veľkou mlákou, si je vedomý toho, že takýto výlet vyžaduje nemalé úspory. Študenti stredných škôl 1. a 2. ročníka však majú možnosť do USA vycestovať na rok zadarmo. 

Stredoškoláci využili zadarmo štúdium v USA a ich zážitky ťa presvedčia, prečo by si to mal skúsiť tiež
Zdroj: Eva Lehocká

Možno by sa niekto bál, že si musí na štúdium v USA pripraviť aj tak nejaké vreckové. Eva Lehocká, absolventka programu FLEX, odkazuje, že jej mesačné štipendium vždy vystačilo na jedlo, ale aj mnohé osobné veci. „Toto vreckové mi stále vystačilo a dokonca som ani nepotrebovala peniaze navyše od mojich rodičov,“ dopĺňa.

Štipendijný program FLEX študentom hradí väčšinu nákladov na ročné štúdium, a to konkrétne:
- spiatočnú letenku (vrátane cesty z miesta bydliska na letisko)
- mesačné štipendium určené na účasť na spoločenských aktivitách a nákup základných osobných potrieb (napr. hygienické potreby)
- umiestnenie vo vybranej a preverenej hostiteľskej rodine na dobu jedného školského roka
- štúdium na americkej strednej škole
- prípravné školenie pred odjazdom do USA a po návrate na Slovensko
- programové aktivity v mieste pobytu v USA 
- zdravotné poistenie (nezahŕňa zubnú starostlivosť a starostlivosť spojenú s už existujúcim chronickým ochorením 

Nepotrebuješ dokonalú angličtinu 

Možno si hovoríš, že to nie je pre teba, lebo ty až tak dobre angličtinu neovládaš. Na to, aby si sa mohol zúčastniť štipendijného programu, stačí mať angličtinu na komunikatívnej úrovni. Znalosť angličtiny je dôležitým, no nie jediným kritériom výberu uchádzačov. Takže sa netreba báť a ak si začal uvažovať, odporúčame ti prihlásiť sa, za vyskúšanie nič nedáš a o rok môžeš byť v USA.

 

Eva Lehocká so svojou hostiteľskou rodinou
Eva Lehocká so svojou hostiteľskou rodinou Zdroj: Eva Lehocká
Kritériá pre prihlásenia na štipendium sú nasledovné:
- máš slovenské občianstvo
- narodil si sa medzi 15. 7. 2003 - 15. 7. 2006 

-  v čase podania prihlášky študuješ v 1. alebo 2. ročníku strednej školy (alebo ekvivalent na 8-ročných 
gymnáziach). V prípade 5-ročných gymnázií môžu o štipendium žiadať aj študenti 3. ročníka. 

-  máš dobrý priemer a angličtinu na komunikatívnej úrovni 

-  spĺňaš podmienky na získanie víz typu J1 (za posledných 5 rokov si strávil v USA menej ako 90 dní) 


„Výberové konanie a úlohy neboli vôbec náročné a určite ich zvládne každý. Keďže FLEX program nie je zameraný na znalosť angličtiny, určite by som odporučila každému, aby to aspoň skúsil.  Všetkým, ktorí sa prihlásia radím, aby boli vždy sami sebou a aby v seba verili,“ spomína na svoje výberové konanie absolventka Kristína Stieranková.  

Aké boli ich pocity po roku na strednej škole v Spojených štátoch? 

„Počas môjho pobytu v Amerike som sa stala viac samostatnou a dospelejšou. Snažím sa nerobiť predsudky a byť otvorená názorom iných. Chcem stále spoznávať nové kultúry a cestovať po svete.“

„Po návrate máme ako FLEX absolventi nesmierne veľa príležitostí. FLEX program sa o nás naďalej zaujíma a pomáha sa nám rozvíjať,“ sumarizuje svoje pocity po návrate z USA Kristína Stieranková.

Eva nám na otázku, čo sa v jej živote zmenilo po návrate z USA povedala, že sa jej viac otvorili oči. „Bolo trošku ťažké  vrátiť sa do bežného života na Slovensku, ale aspoň viem, že v mojej budúcnosti môžem dosiahnuť oveľa viac. Taký môj bežný pohľad na veci sa zmenil a začala som si vo všetkom viac veriť. Amerika ma teda ovplyvnila naozaj len v dobrom,“ vysvetľuje.  

Stredoškoláci využili zadarmo štúdium v USA a ich zážitky ťa presvedčia, prečo by si to mal skúsiť tiež
Zdroj: Kristína Stieranková

Už o rok môžeš byť na škole v USA 

Future Leaders Exchange program, teda program FLEX, momentálne existuje už 27 rokov a za túto dobu sa ho stihlo zúčastniť viac ako 28 000 stredoškolákov z rôznych krajín. V roku 2018 bola do programu zaradená aj Slovenská republika a prvých 10 stredoškolákov si tak vyskúšalo rok štúdia na škole v USA.

Štipendium je otvorené aj pre študentov so zdravotným postihnutím a môžu sa oň uchádzať všetci študenti, ktorí splnia kritéria. Výberové konanie pozostáva z niekoľkých kôl, ktorých súčasťou sú testy z anglického jazyka, napísanie esejí, a tiež krátky pohovor. Testovanie prebieha v Bratislave a Košiciach. Na štipendium sa môžeš do 15. 10. prihlásiť na tomto odkaze

Domov
Zdieľať
Diskusia