Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2020, 16:48
Čas čítania 8:28
Viktor Kniš

Matovičova vláda vedie krajinu už pol roka. Tieto kauzy musela vysvetľovať

Matovičova vláda vedie krajinu už pol roka. Tieto kauzy musela vysvetľovať
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
POLITIKA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér Igor Matovič dostal do rúk protikorupčný mandát a s ním aj krajinu, ktorá mala rozbehnutý svoj najväčší ekonomický a zdravotnícky zápas. Prvé kauzy jeho vlády by sa však ukázali aj bez pandémie.

21. marca 2020 vymenovala Zuzana Čaputová v prezidentskom paláci vládu Igora Matoviča, zloženú zo strán OĽaNO, Sme Rodina, Sloboda a Solidarita a Za ľudí.

S protikorupčným mandátom a ústavnou väčšinou v parlamente sa vládni partneri pustili do práce, ktorú spomaľovala koronavírusová pandémia. Dnes je to presne 6 mesiacov, počas ktorých stojí v čele krajiny premiér Igor Matovič.

Odporúčané
Kauza Fatima: Ako si údajne mafia a súdy na Slovensku pomáhali, aby podnikateľa s pištoľou v ruke obrali o luxusnú nehnuteľnosť Kauza Fatima: Ako si údajne mafia a súdy na Slovensku pomáhali, aby podnikateľa s pištoľou v ruke obrali o luxusnú nehnuteľnosť 20. septembra 2020, 12:28

 Igor Matovič časť riadenia krajiny premiestnil na Facebook, kde mieša súkromné príspevky s pracovnými. Na svojej stene oznamuje dôležité zmeny, zároveň si fotí ponožky, keď sa vyzuje počas rokovania vlády alebo tenisky na stretnutí s bieloruským veľvyslancom. Aj keď premiér na sociálnej sieti pôsobí, že sa mu páči, ako vytáča občanov nespokojných s jeho verejnou prezentáciou, Slovensko má po prvom polroku jeho vlády aj niekoľko väčších problémov. 

Už sme zažili aj prvé odvolávanie predsedu vlády a predsedu NR SR  v parlamente, urážanie práce novinárov, klamstvá v priamom prenose aj neschopnosť vysvetliť niektoré personálne nominácie. 

Igor Matovič v pondelok, už tradične v statuse, zhodnotil svoj prvý polrok vo vláde. Nespomenul však ani jednu negatívnu vec. „Rozsah zločinov, ktoré spáchali Fico s Pellegrinim a ich mafiou, je obludný. Odhady hovoria o rozkradnutých 30 miliardách EUR za 12 rokov ich vlád. Suma, ktorú, ak by sme rozdelili medzi deti, ktoré sa počas ich vlád narodili, mohlo mať každé zo 600-tisíc detí do vienka 50-tisíc. Alebo každý dôchodca na rok o 200 eur mesačne celých 12 rokov vyšší dôchodok,“ vyčíslil Matovič údajné zlodejstvá vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké sľuby v súvislosti s diplomovými prácami nesplnila súčasná vláda ako sa snažili vyviniť, keď novinári ich plaigáty objavili
  • Ako klamala Petra Krištúfková, ktorá bola na dovolenke s Marianom Kočnerom
  • S akými problematickými nomináciami bojuje ministerstvo vnútra 
  • Aké sľuby Matovičova vláda nesplnila a urobila presný opak
  • Kto je advokát Miškovič, ktorý podpísal stotisícové zmluvy s ľuďmi Igora Matoviča

Politológ Erik Láštic vidí ako najproblematickejšie kauzy, ktoré sa týkajú nejasných nominácií na dôležité pozície. 

„Kauzou médiá zvyknú označiť čokoľvek, od individuálneho úradníckeho pochybenia až po únos štátu organizovaným zločinom. Z tohto pohľadu je treba nejakým spôsobom nastaviť mierku. Zatiaľ sa zdá, že sa vláda (ako každá pred ňou) nevyhla kontroverzným nomináciám, či sporným rozhodnutiam, ale to patrí k vládnutiu. V konečnom dôsledku bude pre jej "úspešnosť" dôležité to, ako naplní (osobitne OĽANO) svoj hlavný sľub, a to je "vyčistenie chlieva",“ odpovedá Erik Láštic na otázku o tom, čo je podľa neho najväčším problémom súčasnej vlády. 

Diplomovky Matoviča, Kollára a Grölinga

Prvá kauza podvodne získanej vysokoškolskej práce tejto vlády patrila poslankyni Petre Krištúfkovej. Tú však veľmi rýchlo zatienil predseda parlamentu.

Boris Kollár argumentoval, že zhoda bola „len“ asi 25 %. Odvolával sa na register, ktorý neporovnával jeho prácu s odbornými textami na internete, len s prácami ostatných. „Boris Kollár vykradol turistické webstránky a odbornú prácu svojho školiteľa, ktoré v systéme nie sú. Ostatných cca 40 % tiež nevytvoril on. Zvyšok práce je totiž prezentácia regionálneho klimatického scenára pre Kysuce, ktorý vypočítal tím klimatológov a ktorý Kollár ukradol tiež. Skutočný plagiát je to takmer na 100 %,“ tvrdí Miroslav Beblavý. V rovnaký deň Beblavý odhalil, že plagiátom je aj bakalárska práca poslankyne Petry Krištúfkovej, ktorá kopírovala odseky a celé stránky z internetu aj s chybami.  

Odporúčané
Mal kontakty s mafiánmi, v rozhlasovej šou Fun rádia o sexe vystupoval ako odborný asistent Chlipnička. Kto je Boris Kollár? Mal kontakty s mafiánmi, v rozhlasovej šou Fun rádia o sexe vystupoval ako odborný asistent Chlipnička. Kto je Boris Kollár? 24. júna 2020, 14:16

„Možno som aj ja urobil chybu. Prácu som obhájil, zhoda je 24 %,“ povedal Boris Kollár s tým, že v čase písania práce mal veľa iných povinností a štúdium si uľahčil. Odmieta však, že by práca bola plagiátom. Ustál aj hlasovanie o vyslovení nedôvery.

Podobne ako Boris Kollár, ani minister školstva Branislav Gröhling nemal v pláne z vedúcej pozície odstupovať. Protokol o zhode svojej diplomovky s porovnávacím systémom zverejnil sám, vyplynula z neho 31 % podobnosť. „Bol by som radšej, ak by sme neriešili diplomovku spred 11 rokov, ktorú som normálne obhájil...“ obhajoval sa minister.

Problémom bola tlačová konferencia, na ktorej sa počas vysvetľovania kauzy zaplietol do svojich tvrdení o tom, či požiadal školu, aby prácu stiahla, alebo to škola spravila sama, keďže v skutočnosti nikdy nemala byť zverejnená. Po obhajobe na to nedal povolenie.

Branislav Gröhling mal šťastie v nešťastí a jeho diplomovku zatienila práca Igora Matoviča. Premiér sa nikdy netajil tým, že do nej nenapísal ani riadok.  

Matovičova vláda vedie krajinu už pol roka. Tieto kauzy musela vysvetľovať
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Igor Matovič v čase zverejnenia článku Denníka N o tom, že je jeho diplomová práca kompilát dvoch odborných prác, odlietal do Bruselu. Krádež prišiel vysvetľovať až po šiestich dňoch, na tlačovke kričal, oháňal sa detektorom lži a nadával novinárom. „Mne to je šumafuk, či som citoval, alebo nie. Pre mňa je dôležité, čo som si o tom myslel,“ povedal Igor Matovič. Tvrdil, že Denník N je médium, ktoré bojuje proti všetkým okrem Progresívneho Slovenska a predsedovi SNS Andrejovi Dankovi nadával do hlupákov. Nakoniec ustál odvolávanie v parlamente, kvôli ktorému sa spojili Ficov Smer a Hlas Petra Pellegriniho. 

Ešte 24. júna predseda vlády Igor Matovič vyhlásil, že „zrušíme bez hanby polovicu vysokých škôl, umelo vytvorené školy v Skalici, Sládkovičove a podobné bludy, ktoré deformujú systém“. Počas leta sme sa mali dočkať vysokoškolskej reformy, ktorá sa bude týkať práve akreditácií pre pochybné inštitúcie kde sa dá získať titul. Nič z toho sa zatiaľ nestalo, upozornil Miroslav Beblavý. Naopak, peniaze tečú týmto školám naďalej.

Krištúfkovej klamstvá o Kočnerovi

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88951 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký vysoký post vyrobili na mieru Petre Krištúfkovej a prečo môže Marian Kočner za to, že v ňom vydržala len 4 dni
  • Ako reagovala poslankyňa Krištúfková, keď sa prišlo na to, že klame o Marianovi Kočnerovi
  • Ako vníma spôsob komunikácie hlavných aktérov káuz politológ Erik Láštic
  • Ako vysvetlil Boris Kollár stretnutie s oligarchom Jaroslavom Haščákom
  • Prečo vláda Igora Matoviča porušila sľub, že bude vyberať dôležitých ľudí cez transparentné výberové konania a ako to hodnotí Nadácia Zastavme korupciu a Transparency International Slovensko 
  • Na ktorých úradoch a župách sa darilo počas Matovičovej vlády podozrivnému advokátovi, ktorý je obžalovaný z porušovania cudzích práv
  • Či plní podľa odborníka vláda predvolebné sľuby, resp. programové vyhlásenie najlepšie, ako to vie
Späť
Zdieľať
Diskusia