Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
20. septembra 2020, 17:41
Čas čítania 11:21
Adel Ghannam

Vybudoval sieť úspešných burgrární, len aby sa jej zbavil a otvoril si malé mäsiarstvo. V ňom ti ugriluje steak (Rozhovor)

Vybudoval sieť úspešných burgrární, len aby sa jej zbavil a otvoril si malé mäsiarstvo. V ňom ti ugriluje steak (Rozhovor)
Zdroj: Jakub Šuvada / Refresher.sk
GASTRO MÄSO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Roman Kóňa má mäsiarstvo, avšak napriek tomu apeluje na klimatickú zodpovednosť. Mäso od slovenských farmárov neberie, nemá s nimi dobré skúsenosti. To a viac nám prezradil popritom, ako nám ugriloval steak.

Máloktoré jedlo vyvolá v ľuďoch také emócie ako drahý steak. Kus hovädzieho mäsa z Moravy s tukovým mramorovaním vyzretého metódou dry-age je jedna zo špecializácii reštauratéra Romana Kóňu. 

Ten pred pár rokmi zanechal svoju úspešnú sieť bugrgov Regal, ktorý svojho času určil zlatý štandard toho, čo má byť kvalitný reštauračný burger a rozhodol sa ísť cestou netradičného mäsiarstva. V Mäso od Romana tak obsluhuje zákazníkov aj samotný Roman Kóňa, ktorý na počkanie pripraví mäso z pultu v kultovom Josper grile na drevenom uhlí.

Odporúčané
Patrik z burgrárne Quinsboro: Želám si, aby všetci začali podporovať kvalitné podniky a papať kvalitné suroviny (Rozhovor) Patrik z burgrárne Quinsboro: Želám si, aby všetci začali podporovať kvalitné podniky a papať kvalitné suroviny (Rozhovor) 26. augusta 2020, 12:43

 S Romanom Kóňom sme sa rozprávali o jeho podniku, slovenských zákazníkoch a farmároch ale aj o gastrobiznise ako takom. V našej konverzácii sme tiež nevynechali čoraz častejšiu diskusiu o uhlíkovej stope konzumácie mäsa a zamerali sme sa aj na americký Texas, ktorý ho inšpiroval pri príprave jedál tzv. horúcim údením, čo je ďalšia špecialita podniku. Upozornenie: Autor rozhovoru je štamgast.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo neberie mäso od slovenských farmárov
  • Ako pripraviť zákazníkovi steak
  • Čo nám Roman servíroval počas rozhovoru
  • Ako funguje v reštauráciách cenotvorba
  • Aké dedičstvo Stredoeurópanov našiel v Texase

Začnime aktuálne. Ako sa rozbieha biznis uprostred pandémie?

Dobre. My sme zatvorili po dvoch mesiacoch od otvorenia. Otvárali sme 15. januára. Najprv sme týždeň, dva nevedeli čo a ako. Potom sme začali s rozvozom po celom Slovensku, ktorý už v súčasnosti nefunguje, ale možno opäť bude. Dostali sme sa na pôvodné čísla, dokonca aj na tie, čo sme plánovali. 

 
Museli sme sa prispôsobiť a dokúpiť stoly, zväčšiť rozostupy a trochu to spraviť inak, lebo sme chceli byť otvorení viac dní, ale menej hodín. Teraz sme otvorení menej dní a viac hodín. Ale inak sa nemôžem sťažovať. Mňa naučil otec podnikateľ, že fakt nikoho nezaujíma, keď sa sťažuješ. Nehovorím, že je to ideálne, že mám na rekonštrukciu domu a nové grily, ale vzhľadom na situáciu, je to úplne v poriadku.

Roman z Mäso od Romana: Vyserte sa na koncepty (Rozhovor)
Zdroj: Jakub Šuvada / Refresher.sk

Žiadal si o podporu od štátu?

Žiadali sme o úľavu na nájomnom, ale žiadali sme pred niekoľkými týždňami a netuším ako to dopadne. Vôbec sa na to nespolieham. 

Keď porovnáš očakávania a realitu? 

 Je to asi tak, ako sme čakali. Možno viac varíme, ako predávame mäsa. Ale to sú plány, ktoré človek má pri budovaní prevádzky. To je skôr taký wishlist a nie skutočný biznisplán. Fakt nevieš, ako sa tí ľudia budú hýbať. Uvidíme, čo spraví druhá vlna. Ako nami zahýbe a či ohlásia nejaké zmeny, či budeme musieť dočasne zavrieť a podobne.


Kto je tvoj zákazník?

 Môj zákazník je človek, ktorý dokáže oceniť kvalitu. Človek, ktorý hľadá veľmi veľmi kvalitné mäso. Človek, ktorý už možno spravil veľa svojich steakov a kúpil veľa mäsa a veľakrát sa sklamal. Dá sa povedať, že je to fakt ten fajnšmeker, ktorý hľadá dobré jedlo. A to čo sa my snažíme hovoriť aj v médiach a podcastoch je - radšej jedz menej mäsa ale kvalitnejšie. U nás ľudia nekupujú desiatky kíl mäsa ale pol kila až kilo, ale kupujú kvalitu. A veľa ľudí sa k nám vracia, čo je veľmi dôležité. 

Roman z Mäso od Romana: Vyserte sa na koncepty (Rozhovor)
Zdroj: Jakub Šuvada / Refresher.sk

Kto je tvoja konkurencia? 

 My sa na to tak nepozeráme. Aj keby tu niekto o kilometer ďalej otvoril mäsiarstvo, tak to nie je pre nás konkurencia, lebo naša kapacita je promile z toho počtu ľudí, ktorí v Bratislave žijú. Trochu si lozíme do kapusty s Yeme lebo oni predávajú dry-aged steaky, trochu s bio obchodmi lebo oni predávajú bio mäso, tuto neďaleko je Starý Otec. 

Ale všeobecne, keby tu bol každé tri kilometre takýto podnik, tak si nelezieme na nervy. Možno by to bolo aj lepšie pre zákazníka, že by si vedel lepšie vybrať. A nestávalo by sa, že príde o 13:55 v sobotu zákazník, že chce tatarák. Nemusel by som mu to vysvetľovať a nemusel by sa hnevať. 

Musíš svojích zákazníkov aj vzdelávať? Keď sa spýtaš väčšiny ľudí, čo je najlepší steak, tak väčšina asi povie sviečkovica.

Určite musíme vzdelávať. Veľa ľudom vysvetľujeme, lebo tak ako sa učíme aj my, učíme sa vlastne spolu so zákazníkmi. Stále rozširujeme portfólio, najmä o špeciálne steakové rezy, čo je napríklad Teres Major. To je steak, ktorý je z podplecového úpona. Veľa zákazníkov si ale vychovávame vlastnými kurzami, ktorými od leta prešlo už asi 150 ľudí. Ani ja som pred troma - štyrmi rokmi nevedel, čo je to kvalitný steak. My tu máme takú politiku, že za steak neplatíš, keď nechutí a stalo sa to dvakrát od otvorenia. To nie je zlá štatistika.

Roman z Mäso od Romana: Vyserte sa na koncepty (Rozhovor)
Zdroj: Jakub Šuvada / Refresher.sk


Keď sa pozriem na tvoj pult, tak zistím, že tvoje mäso je z Moravy. Prečo nie je zo Slovenska? Nemáme na Slovensku kvalitné hovädzie? 

Nemám dobré skúsenosti s nákupom mäsa zo slovenských fariem a s prístupom farmárov alebo predajcov. Všeobecne na Slovensku nie je veľa malých farmárov, skôr veľké, ktoré idú na objemy. 

Alebo ti to poviem takto.  Keď som sa s Martinom Kloudom v roku 2017 dohadoval, tak odvtedy platí to, na čom sme sa dohodli. Na Slovensku sa mi to nestalo a to sa snažím podnikať so slovenskými farmármi od roku 2013. 

Keď si robil ešte Regal, tam bol český dodávateľ tiež?

Práveže to boli slovenskí dodávateľia. Usiloval som sa odoberať steakové mäso od nich, ale nedopadlo to podľa očakávania. Ja verím, že na Slovensku si dokážeme už spraviť kvalitné mäso, ale nie v takom objeme a v takej kvalite. My sa snažíme mať dodávateľov, na ktorých sa vieme spoľahnúť a nie s nimi bojovať. 

Roman z Mäso od Romana: Vyserte sa na koncepty (Rozhovor)
Zdroj: Jakub Šuvada / Refresher.sk


Ako odôvodnuješ otvorenie mäsiarstva v roku 2020 pri súčasnej klimatickej situácii?

Študoval som matematiku s ekonómiou. Aby bola štatistika jednoduchá, tak musí byť zjednodušená. Keď je veľkobitúnok a zvieratá, ktoré sú celý život chované v maštali a kŕmené sójou a zrnom, tak je tam reálny problém s metánom a oxidom uhličitým a znečistením ovzdušia a vody. 

My máme zvieratá z paše. My máme zvieratá, ktoré žijú skoro celý život na paši a potom dva, tri mesiace predtým, ako idú na bitúnok, sú dokrmované a reálne to sú tie kravy, ktoré vidíte na pasienkoch na alpských lúkach. Nemali by sme zabúdať, že to zviera je zvieraťom. Všetko mäso, čo tu predávame, je čo najbližšie k Bratislave. 

Ako mi ty vieš pripraviť steak, tak ako ja neviem, aj keby som bol vynikajúci kuchár? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88907 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako nám Roman pripravil steak
  • Akým chybám sa pri príprave mäsa vyvarovať
  • Čo Romanovi vadí v slovenskom gastropriemysle
  • Kde vidí svoj podnik o 10 rokov
Späť
Zdieľať
Diskusia