Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2020, 9:36
Čas čítania 5:56
Denisa Bodková

Ivanu hnevalo, že chcú sprísniť zákon o potratoch, tak prehovorila o svojej interrupcii, ktorú podstúpila, keď mala 17 (Rozhovor)

Ivanu hnevalo, že chcú sprísniť zákon o potratoch, tak prehovorila o svojej interrupcii, ktorú podstúpila, keď mala 17 (Rozhovor)
Zdroj: Viera Šedá
REFRESHER INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA
Uložiť Uložené

„Myslela som si, že také niečo, ako nechcené tehotenstvo sa ma netýka. Mýlila som sa."

Ivana v 17-tich rokoch podstúpila umelé prerušenie tehotenstva, teda interrupciu. Po jednej párty skončila u chlapca, ktorého veľmi ani nepoznala a otehotnela. 

 
Prešla si popotratovou depresiou, dlho sa o tom s nikým nerozprávala. Tento rok sa rozhodla svoj príbeh prerozprávať dokonca verejne a stať sa súčasťou dokumentu Moja voľba, ktorý vychádza v októbri a jeho cieľom je upozorniť na dôležitosť témy sexuálnych a reprodukčných práv na Slovensku.

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií počet potratov v roku 2019 medziročne klesol. Zdravotnícke zariadenia zaznamenali v roku 2019 spolu 7 153 umelých potratov. Oproti predchádzajúcemu roku sa ich počet znížil o 197. (zdroj: http://www.nczisk.sk)

Ivana, ty si nedávno na sociálnych sieťach verejne vystúpila s vlastným príbehom o interrupcii. Prečo?

Rozmýšľala som nad tým už dlhšie, no nemala som to v sebe dlho vyriešené. Mala som problém o tom rozprávať aj s ľuďmi, no hnevalo ma, že sa v parlamente opäť pokúšajú sprísniť zákon o interrupcii. Začiatkom tohto roka sa mi to podarilo v sebe vyriešiť natoľko, že som si povedala, že idem so svojím príbehom von. 

Jedného dňa som prišla za kamarátkou Šárkou, ktorá je súčasne aj mojou učiteľou burlesque. Šárka má podcast a na svojom Instagrame preberá aj ženské témy. Oslovila som ju, či by nechcela spraviť na túto tému podcast, pretože som chcela, aby sa cez môj príbeh ľudia o interrupcii dozvedeli čo najviac. O tom, aký to má priebeh, ako sa cíti žena, ktorá podstúpi interrupciu, že to nie je jednoduchý proces. Je to psychicky aj fyzicky veľmi náročné. 

Ivana v 17-tich podstúpila interrupciu. Prehovorila o nej v dokumente, ktorý upozorňuje na reprodukčné práva (Rozhovor)
Zdroj: Viera Šedá


Kedy si podstúpila interrupciu? 

Keď som mala 17 rokov. Teraz mám 23.

Bola som druháčka na strednej, naši boli rozvedení, mama mala finančné problémy a nevedela som si predstaviť, ako by rodičia okrem mňa vedeli uživiť ešte aj moje dieťa.


Prepokladám, že si sa rozhodla pre umelé prerušenie tehotenstva kvôli veku. Je to tak?

V podstate áno, otehotnela som, samozrejme, nechcene. Išla som do klubu, tam som stretla chlapca a potom sme u neho mali nechránený sex. Vtedy som neriešila, kedy mám plodné dni a podobne. Myslela som si, že také niečo, ako nechcené tehotenstvo sa ma netýka.

Že veď “on” si dá pozor a podobne. To je aj jasný obraz toho, ako potrebujeme na školách dôslednú sexuálnu výchovu, nie len to, že nám na jednej hodine povedia, ako sa majú používať vložky. 

Odporúčané
Príbehy Sloveniek, ktoré šli na potrat: Pravidelne som brala antikoncepciu a použili sme aj kondóm, no aj napriek tomu sa to stalo Príbehy Sloveniek, ktoré šli na potrat: Pravidelne som brala antikoncepciu a použili sme aj kondóm, no aj napriek tomu sa to stalo 14. júna 2020, 12:26


Myslíš, že by mala byť sexuálna výchova na Slovensku povinná aj kvôli tejto téme?

Áno, ale sexuálna výchova nie je len o sexe. Je o vzťahoch, o bezpečnosti, o citoch. Každý si hneď predstaví, že to je talk o tom, ako máš používať kondóm a aké polohy existujú, ale nie. 


Kedy si zistila, že si tehotná?

Prvý mesiac som to vôbec nevedela. Postupne prišli príznaky a už som postupne tušila, že sa niečo deje. Spravila som si test, ktorý bol pozitívny. Zistila som to teda v ôsmom týždni a keď som podstúpila interrupciu, bol to desiaty týždeň. Musela som to, samozrejme, povedať aj mame.


Bolo ťažké to povedať mame?

Chcelo to veľkú odvahu, lebo som vedela, že to bude veľmi prežívať. My sme sa predtým spolu o sexe nikdy nebavili a jej to dokonca povedala najskôr moja teta, ktorá sa o tom dozvedela od sesternice, ktorej som to povedala ako prvej. Rodičia sú rozvedení, a tak mama volala otcovi, ku ktorému som potom išla. Musela som mu to opísať, to bolo fakt hrozné. 

Určite som sa s ním chcela o tom porozprávať, ale on ma hneď nazval ku*vou a že to určite nie je jeho.


Kam potom viedli tvoje kroky, priamo na kliniku?

Na interrupcii som bola na jednej súkromnej klinike v Bratislave.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88892 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stála interrupcia na súkromnej klinike
  • Ako na situáciu reagoval chalan, s ktorým otehotnela
  • Čo si myslí o sprísňovaní zákona o interrupciách
  • Čo je cieľom dokumentu, ktorého je súčasťou
  • Aké boli reakcie ľudí
Späť
Zdieľať
Diskusia