Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2020, 21:44
Čas čítania 1:55
Tímea Krauszová

Za 10 rokov sme nedosiahli nič, čo by zabránilo zničeniu našej planéty, tvrdí správa OSN

NEWS OSN ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Veľké množstvo verejných peňazí sa investuje do vecí, ktoré biodiverzite ubližujú.

Správa o stave životného prostredia a prírody, ktorú vydala Organizácia spojených národov, priniesla zdrvujúce výsledky. Ľudstvu sa nepodarilo naplniť ani jedno jediné predsavzatie za posledných desať rokov, ktoré by spomalilo, v ideálnom prípade úplne zastavilo ničenie divočiny a ekosystémov, informuje britský Guardian.

Odporúčané
7 značiek tenisiek, ktoré dbajú na životné prostredie a na štýle im to neuberá 7 značiek tenisiek, ktoré dbajú na životné prostredie a na štýle im to neuberá 31. júla 2020, 15:23

Už dvadsať rokov bezúspešne zachraňujeme planétu

Od znečistenia až po ochranu koralov, nepodarilo sa nám dosiahnuť ani jeden z 20 tzv. Cieľov z Aichi, na ktorých sa členské štáty OSN zhodli v roku 2010. Dohovor o biologickej diverzite sa pritom členským štátom nepodarilo dodržať už druhýkrát po sebe. V podstate sa nám už dvadsať rokov jednoducho nedarí zachrániť planétu, ktorá nám doslova umiera pred očami.

Správa Global Biodiversity Outlook 5 hovorí, že síce v niektorých oblastiach sme zaznamenali posun vpred, vo všeobecnosti naďalej prichádzame o prirodzené prostredia pre živé organizmy, veľké množstvo druhov je stále v ohrození a hrozí im vyhynutie v dôsledku ľudskej činnosti a vládne dotácie na projekty, ktoré majú negatívny dopad na životné prostredie, naďalej fungujú a sú vyplácané. Celkovo ide o sumu vyše 400-miliárd eur.

Dažďový prales v brazílskej Altamire. 2019
Dažďový prales v brazílskej Altamire. 2019 Zdroj: TASR/AP

Ciele z Aichi majú 20 bodov, ktoré sa ďalej delia na 60 konkrétnych častí. Z tých sme úplne dosiahli len sedem, v ďalšícj 38 oblastiach sme zaznamenali pozitívnu zmenu a v 13 sme sa nikam neposunuli. Pre dva elementy zatiaľ nepoznáme výsledky. Najväčšou prehrou je nesplnenie cieľa na zníženie odlesňovania, ktoré v najväčšej miere prispieva k strate biodiverzity.

Odporúčané
Dnešným dňom sme ako ľudstvo vyčerpali všetky obnoviteľné zdroje a žijeme na ekologický dlh Dnešným dňom sme ako ľudstvo vyčerpali všetky obnoviteľné zdroje a žijeme na ekologický dlh 22. augusta 2020, 8:34

Štáty investujú do aktivít, ktoré ničia Zem

Pol bilióna dolárov sa podľa správy investuje do vládnych dotácií na aktivity, ktoré len podrývajú snahu zachrániť Zem. Ide o poľnohospodárstvo, fosílne palivá a rybárstvo, ktoré sú podľa jedného z autorov správy Davida Coopera kritickými.

Stále vidíme, že veľké množstvo verejných peňazí sa investuje do vecí, ktoré biodiverzite ubližujú, namiesto aktivít, ktoré by jej pomohli,“ povedal.

Lietadlová loď MV Wakashio, z ktorej na koraly unikalo palivo v auguste 2020. pri ostrove Maurícius
Lietadlová loď MV Wakashio, z ktorej na koraly unikalo palivo v auguste 2020. pri ostrove Maurícius Zdroj: TASR/AP

Celkovo sa nám však podarilo naplniť šesť cieľov. Medzi ne patrí aj ochrana ohrození druhov a oblastí. 44 % životne dôležitých oblastí biodiverzity je teraz chránených, čo je oproti roku 2000 posun vpred (v tom čase to bolo len 29 % oblastí). 

OSN však varuje, že príroda chátra a ak sa nám nepodarí napraviť to, ohrozujeme tým aj ciele Parížskeho dohovoru o klimatickej kríze a nedosiahneme ani ciele pre udržateľný rozvoj. Tie by sme mali naplniť v roku 2030.

Pearl and Hermes Atoll na Havaji, 2017.
Pearl and Hermes Atoll na Havaji, 2017. Zdroj: TASR/AP

Šéfka oddelenia OSN pre biodiverzitu Elizabeth Maruma Mrema povedala, že ľudstvo je na križovatke a rozhoduje sa, akým spôsobom okúsia budúce generácie prírodu. „Živé systémy planéty Zem sú neustále oslabované. Čím viac bude ľudstvo vykorisťovať prírodné zdroje neudržateľným spôsobom, tým viac ničíme náš vlastný blahobyt, našu bezpečnosť a prosperitu.“

Ide už o tretiu správu za posledný týždeň, ktorá upozorňuje na zdevastovaný stav, v akom sa naša planéta nachádza. Správa o stave planéty 2020, ktorú zverejnila organizácia Svetový fond na ochranu prírody (WWF) konštatuje, že sme v priemere prišli o 68 % biodiverzity od roku 1970.

Odporúčané
Správa o stave planéty 2020 hovorí o katastrofickom stave Zeme: Ničenie prírody má priamy vplyv aj na životy ľudí Správa o stave planéty 2020 hovorí o katastrofickom stave Zeme: Ničenie prírody má priamy vplyv aj na životy ľudí 10. septembra 2020, 16:03
Domov
Zdieľať
Diskusia