Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2020, 11:25
Čas čítania 0:50
Tímea Krauszová

Obyvatelia odmietajúci nosiť rúška musia v Indonézii kopať hroby pre obete COVID-19

NEWS
Uložiť Uložené

Aj takto sa využívajú verejnoprospešné práce v Indonézii.

Minimálne osem ľudí, ktorí odmietajú nosiť rúška, muselo pomôcť pri kopaní hrobov pre obete koronavírusu v indonézskej provincii East Java. Podľa miestneho poslanca majú len troch dostupných hrobárov. „Prečo by sme nemohli do práce zapriahnuť aj týchto ľudí,“ povedal podľa Jakarta Post.

Nedodržiavali zákon, za trest musia pomáhať

Indonézia, podobne ako ďalšie rozvojové krajiny, majú pre chudobu veľký problém udržať pandémiu koronavírusu pod kontrolou. Predovšetkým to obmedzuje rozsah testovania a možnosť dohľadať všetky kontakty nakazených. Rúška sú preto účinným a pomerne lacným spôsobom, ako obmedziť šírenie vírusu.

V krajine preto platí povinnosť nosiť rúška už od apríla. Zákon prízvukovali ešte viac v letných mesiacoch, keď v júli vzrástol počet nakazených a podľa prieskumov až 70 % ľudí rúška vôbec nenosilo. Podľa zákona majú títo ľudia dostať pokuty alebo si odslúžiť niekoľko hodín verejnoprospešných prác.

Ľudia, ktorí takto povinne pomáhajú, však nepracujú s telami obetí. Miesto toho pomáhajú pri manuálnych prácach. Ku každému hrobu priradili dvoch pomocníkov: jeden z nich vykope hrob, ďalší má na starosti drevené dosky, ktorými podložia rakvy. Miestni zdravotníci pracujú s pozostatkami zosnulých v ochrannom oblečení, aby zabránili šíreniu nákazy.

Od začiatku pandémie potvrdili v Indonézii už viac ako 222-tisíc prípadov nákazy koronavírusom, približne 158-tisíc z nich sa už vyliečilo. Takmer 9-tisíc ľudí ochoreniu COVID-19 podľahlo.

Odporúčané
Separ vidí na ministerstvách cirkevných fanatikov. Proti opatreniam sa búria umelci aj poslanci, ako reaguje cirkev? Separ vidí na ministerstvách cirkevných fanatikov. Proti opatreniam sa búria umelci aj poslanci, ako reaguje cirkev? 14. septembra 2020, 19:31
Domov
Zdieľať
Diskusia