Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2020, 21:16
Čas čítania 1:00
Adam Novosad

Prezidentka Čaputová bude lietať komerčnými linkami a jazdiť na elektrických autách. Jej úrad chce dosiahnuť uhlíkovú neutralitu

NEWS SLOVENSKO ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentský úrad si stanovil ambiciózny cieľ.

Na základe rokovaní v rámci Európskej únie sa Slovensko pred časom zaviazalo k tomu, že do roku 2050 spoločne s ostatnými členskými štátmi dosiahne uhlíkovú neutralitu.

Prezidentská kancelária na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou však chce štátnu správu inšpirovať k tomu, aby na neutralite začali intenzívnejšie pracovať už teraz, a tak chce viesť krajinu príkladom.

Aj keď by sa kancelária mala stať uhlíkovo neutrálnou do roku 2050, Čaputová ju chce do tejto fázy doviesť do roku 2030. Spoločne s kolegami vypracovali plán, na základe ktorého sa ambiciózna misia môže podariť. 

 

Prezidentská kancelária je na ceste stať sa prvým uhlíkovo neutrálnym úradom Slovensko sa zaviazalo byť uhlíkovo...

Posted by Zuzana Čaputová on Monday, September 14, 2020

Prezidentka chce prejsť na elektromobilitu, a tak by limuzínu hlavy štátu mohla čoskoro poháňať elektrina, a popracovať treba aj na energetickej efektivite budov prezidentskej kancelárie. S energetickou efektivitou pomôžu prvky zelenej infraštruktúry ako zelené strechy a steny.

Štátne návštevy budú konzumovať len jedlá, ktoré vyrobia z lokálnych potravín, aby sa do paláca nemuseli dovážať suroviny cez pol sveta len kvôli jednej večeri, a rovnako tak plánuje Čaputová vysadiť minimálne 1 300 stromov ročne. Ba čo viac, chce viac cestovať komerčnými linkami a menej vládnym špeciálom, aby znižovala svoju uhlíkovú stopu.

Odporúčané
Matovič: Klusovi sme mali zobrať mobil ako malému decku a zamknúť ho niekde do skrinky, vyrobil veľký diplomatický problém Matovič: Klusovi sme mali zobrať mobil ako malému decku a zamknúť ho niekde do skrinky, vyrobil veľký diplomatický problém 14. septembra 2020, 18:26

Už v súčasnosti sa pritom prezidentská kancelária snaží uhlíkovú stopu čo najviac redukovať. V paláci nepoužívajú v plastoch balenú vodu, sústredia sa na kompostovanie a triedenie odpadu, ale aj na nákup energie z obnoviteľných zdrojov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia