Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2020, 20:29
Čas čítania 1:12
Adam Novosad

Mladík aj po 6 mesiacoch od prekonania ochorenia Covid-19 ledva vyjde po schodoch. Ničia ho silné migrény aj bolesti na hrudníku

NEWS
Uložiť Uložené

Charlie Russell dnes ľutuje, že v marci nebral situáciu vážnejšie.

V letnom období síce počty nakazených pacientov novým koronavírusom začínajú opätovne stúpať, ale miera úmrtnosti nijak závratne nestúpa. Odborníci tento trend vysvetľujú tým, že čím ďalej, tým viac sa vírus šíri medzi mladými ľuďmi, ktorí zvyčajne dokážu ochorenie Covid-19 zvládnuť bez výraznejších príznakov, alebo ho v prípade miernych symptómov za pár dní vyležať, informuje The Guardian.

Ani v prípade 27-ročného Charlieho Russella zo Spojeného kráľovstva nemala choroba rozdielny priebeh. Necelé dva týždne pretrpel mierne syndrómy a začal sa cítiť lepšie, ale potom prišli prvé náznaky toho, že organizmus nie je celkom v poriadku. Objavili sa bolesti na hrudníku, silné migrény či dýchavičnosť a únava, ktorú predtým nepoznal.

Keď mu lekár nechal urobiť test na protilátky proti novému koronavírusu, prognóza sa potvrdila. Charlie ochorenie Covid-19 prekonal, ale vírus mal na jeho telo výraznejší vplyv ako na väčšinu ľudí. Dnes sa odhaduje, že približne 600-tisíc ľudí vo svete, ktorí prekonali koronavírus, sa stretáva s dlhodobými komplikáciami.

Charlie Russell dnes konštatuje, že keby poznal, aké následky môže mať koronavírus, správal by sa v marci tohto roku oveľa zodpovednejšie. „Myslím si, že množstvo mladých ľudí – a je to ľudská nátura – si myslí, že ak sa ich niečo nedotýka priamo, tak to takmer neexistuje. Bojím sa o svojich priateľov, ktorí stále chodia do barov, stále chodia na večere a neberú to tak vážne,“ hovorí mladý pacient.

Odporúčané
Na bratislavských internátoch v Mlynskej doline hlásia prvé prípady koronavírusu Na bratislavských internátoch v Mlynskej doline hlásia prvé prípady koronavírusu 14. septembra 2020, 15:22

Kedysi pravidelne behával 5 kilometrov trikrát do týždňa, ale ani po 182 dňoch od infekcie koronavírusom nedokáže vyjsť po schodoch bez toho, aby sa nezadýchal tak ako nikdy predtým.

Odborníci tak aj naďalej skúmajú, aké dlhodobé následky môže mať koronavírus na ľudí, a samozrejme aj na mladšiu generáciu, ktorá je teraz ochoreniu vystavená častejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia