Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2020, 17:29
Čas čítania 0:58
Tímea Krauszová

Ruská raketa môže zaútočiť kedykoľvek a kdekoľvek. Dokáže letieť okolo sveta aj niekoľko rokov, varuje šéf britskej tajnej služby

NEWS RUSKO
Uložiť Uložené

Raketu prezývajú Skyfall.

Šéf britskej tajnej služby generálporučík Jim Hockenhull varuje pred hrozbou z Ruska. „Moskva testuje nukleárnu subsonickú raketu s plochou dráhou letu, ktorá má globálny dosah a útočila by z nepredpokladateľných smerov,“ povedal podľa Telegraph Hockenhull na tlačovom brífingu. 

Odporúčané
V nemeckej rieke našli 500 ľudských kostí. Sériový vrah s prezývkou Mäsiar z Hannoveru v nej pochovával obete V nemeckej rieke našli 500 ľudských kostí. Sériový vrah s prezývkou Mäsiar z Hannoveru v nej pochovával obete 14. septembra 2020, 10:14

Skyfall dokáže zasiahnuť cieľ aj po rokoch lietania

Raketa 9M730 Burevestnik, ktorú NATO prezýva Skyfall, by mala byť schopná letieť okolo sveta aj niekoľko rokov pred zásahom cieľa. Spájajú ju so smrťou piatich vedcov, ktorí prišli o život v auguste minulého roka pri tragickej nehode v Archangeľskej oblasti v severozápadnej časti Ruska. Pri zásahu sa uvoľnila radiácia, ktorá bola tisíckrát silnejšia než smrteľná dávka. 

Generálporučík Hockenhull hovoril o hrozbe zo strany Ruska aj pri zasadnutí aliancie Five Eyes. Ide o medzinárodnú spoluprácu tajných služieb Spojeného kráľovstva, Spojených štátov amerických, Austrálie, Kanady a Nového Zélandu. Povedal, že Rusko vo veľkom investovalo do ponoriek a ďalšieho podmorského vybavenia, vrátane plavidla bez ľudskej posádky, ktoré dokáže dopraviť jadrový náklad do pobrežných oblastí či dokonca na lietadlové lode. Zasiahnuť by mohli aj podmorské internetové káble.

Na snímke ruská jadrová ponorka K-266 Orel počas vojenskej prehliadky v rámci osláv štátneho sviatku Dňa námorníctva v ruskom Petrohrade 26. júla 2020.
Na snímke ruská jadrová ponorka K-266 Orel počas vojenskej prehliadky v rámci osláv štátneho sviatku Dňa námorníctva v ruskom Petrohrade 26. júla 2020. Zdroj: TASR/AP

Podľa špiónov je možné, že raketa Skyfall bude pripravená na vypustenie už v roku 2025 a dokázala by cieľ zasiahnuť kedykoľvek a kdekoľvek. Ruský prezident Vladimir Putin ju označil za „radikálny nový druh zbrane“, ktorá má vraj neobmedzený dosah a neobmedzené možnosti menévrovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia