Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2020, 12:43
Čas čítania 0:54
Tímea Krauszová

Biela noc zrušená: Festival umenia sa tento rok nekoná, môže za to pandémia koronavírusu

NEWS
Uložiť Uložené

Ďalšia umelecká obeť koronavírusu.

Koronavírus na Slovensku si vyžiadal ďalšiu kultúrnu obeť. Biela noc sa tento rok v Bratislave ani v Košiciach neuskutoční. V rámci príprav sa najskôr uvažovalo o zmene formátu, napokon však padlo finálne rozhodnutie a túto jeseň sa teda na Bielu noc tešiť nemôžeme.

Pôvodne zvažovali sprísnený a čisto slovenský program

Organizátori najskôr zrušili pôvodne plánovaný medzinárodný program a vytvorilo čisto slovenský formát festivalu. Boli nútení zrušiť interaktívne a dotykové diela, koncerty a aj afterku. Veľkú časť preniesli do exteriérov, kritické miesta by boli ohradené a všetko monitorované kamerou. Viaceré diela pripravovali tak, aby ich bolo možné sledovať z diaľku alebo aby boli umiestnené v ohradených miestach. Napokon však museli festival ako taký zrušiť.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BIELA NOC (@bielanoc) on

„Posledné týždne sme trávili stretnutiami s hygienikmi a epidemiológmi, kde sme podrobne prebrali každé jedno dielo a lokáciu. Avšak napriek všetkým detailným opatreniam a nastaveniam v momentálnej situácii, kedy sú denné čísla nových prípadov nakazených vyššie ako tie z vrcholu prvej vlny a opatrenia sa sprísňujú každým dňom, sme nadobudli presvedčenie, že nie je správne a v tejto chvíli ani možné do mesta prilákať tisíce našich návštevníkov a návštevníčok,“ povedala Zuzana Pacáková, riaditeľka festivalu.

Organizátori momentálne pracujú na realizácii symbolického konceptu diel z pôvodného programu v Bratislave a Košiciach začiatkom októbra, o ktorom budú priebežne informovať. V prípade výrazného zlepšenia pandemickej situácie do konca roka sa pokúsia festival zrealizovať v neskoršom termíne.

Odporúčané
V nemeckej rieke našli 500 ľudských kostí. Sériový vrah s prezývkou Mäsiar z Hannoveru v nej pochovával obete V nemeckej rieke našli 500 ľudských kostí. Sériový vrah s prezývkou Mäsiar z Hannoveru v nej pochovával obete 14. septembra 2020, 10:14
Domov
Zdieľať
Diskusia