Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2020, 8:09
Čas čítania 1:05
Viktor Kniš

Ďalší český rekord, za jeden deň sa koronavírusom nakazilo viac ako 1500 ľudí. V septembri pribudlo 29 obetí

NEWS ČESKO
Uložiť Uložené

V Česku síce testujú výrazne viac, zvyšuje sa však aj pomer nakazených vs. testovaných v porovnaní s prvou polovicou roka.

Situácia v Česku sa nestabilizovala ani počas uplynulých 24 hodín, kedy v krajine otestovali viac ako 18-tisíc ľudí a odhalili 1 541 pacientov s koronavírusom. Prudko stúpa aj počet aktívnych prípadov, ktorý sa blíži k 14-tisíc a zhoršenú situáciu reflektujú aj stavy v nemocniciach. Podľa stránky ministerstva zdravotníctva je momentálne v českých nemocničných zariadeniach hospitalizovaných 297 pacientov. 

Odporúčané
Bratislava: Bary a diskotéky môžu byť od pondelka otvorené len do 23:00. Mesto zavádza ďalšie protipandemické opatrenia Bratislava: Bary a diskotéky môžu byť od pondelka otvorené len do 23:00. Mesto zavádza ďalšie protipandemické opatrenia 12. septembra 2020, 20:49

Pre porovnanie, presne pred dvoma mesiacmi 13. júla v Česku registrovali 70 pacientov s potvrdeným Covid-19. Vo vážnom stave bolo 19, dnes je to 69. 

Stúpa aj počet obetí, od začiatku septembra ich pribudlo už 29.

Česko len vo štvrtok 10. septembra zaviedlo povinné nosenie rúška vo všetkých interiéroch. Počas leta u našich susedov boli opatrenia veľmi benevolentné, ochranu dýchacích ciest nemuseli mať v Českej republike ani vo verejnej nadzemnej doprave ani v obchodoch. 

Ďalší český rekord, za jeden deň sa koronavírusom nakazilo viac ako 1500 ľudí. V septembri pribudlo 29 obetí
Zdroj: MZ ČR

Slovensko bude v pondelok rozhodovať, či zaradí Česko medzi „červené krajiny“

Prípadným zaradením Českej republiky medzi takzvané červené krajiny sa bude zaoberať pondelkový ústredný krízový štáb. Informoval o tom premiér Igor Matovič po piatkovom samite krajín V4 v poľskom Lubline. Pandemická komisia navrhla zaradenie Česka medzi rizikové krajiny ešte v piatok. Zároveň vysoko neodporúča cestovať do desiatich regiónov západného suseda. 

Aktuálny zoznam rizikových regiónov Česka podľa pandemickej komisie: 
Praha, Stredočeský kraj, Juhočeský kraj, Juhomoravský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Královohradecký kraj, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Plzenský kraj

„Budeme sa musieť rozhodnúť, ako z toho von. Väzby medzi Slovenskom a Českom sú obrovské, a to ľudské, rodinné, študentské i obchodné,“  vyhlásil predseda vlády.

Tvrdí, že budú musieť riešiť otázku, ako chrániť Slovensko pred prípadným zavlečením nákazy, ale zároveň neohroziť ekonomické i spoločenské vzťahy s ČR. „Dá sa to kompromisom,“ povedal Matovič a spresnil, že sa konkrétny región označí za rizikový a verejnosť bude dôrazne vyzvaná, aby doň necestovala, ak nemusí.

Domov
Zdieľať
Diskusia