Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2020, 16:30
Čas čítania 2:40
Viktor Kniš

Komentár: Aj Česi potrebujú premiéra, ktorý by im pripomínal „nepokazme si to“

NEWS ČESKO KOMENTÁRE
Uložiť Uložené

Pracovná skupina českého ministerstva zdravotníctva je nejednotná v názore na rúška, Andrej Babiš odkazuje WHO aby mlčala, a tak si Česi celé leto užívali voľnosť opatrení. Návrat k ním je bolestivý a chaotický.

Keď sa pandémia v marci začínala, myslel som si, že si budem môcť vybrať, či situáciu prečkám na Slovensku alebo v Prahe. Rozhodli za mňa letiská, lebo ma korona vrátila predčasne z rok vopred plánovanej dovolenky. Po piatich mesiacoch už zvyknutý nosiť rúško vo verejnej doprave, obchodoch a v každom interiéri, som vrátil v auguste do Prahy. V českej metropole teraz chýbajú dve základné veci – turisti a rúška. Hádajte, čoho bolo menej.

Česko dnes oznámilo, že má prírastok viac ako 1400 nakazených za jediný deň. Niektorí Slováci sú prekvapení a pýtajú sa, ako je to možné a čo to tí naši bratři predvádzajú. Odpoveď je pritom takmer až banálna a môže byť ponaučením pre každého Slováka. V Česku v posledných týždňoch nedodržiavali ani benevolentné odporúčania, iniciatívne si rúško v interiéri bez „príkazov“ nasadil len málokto.

Ministerstvo zdravotníctva uvoľnilo takmer všetky opatrenia ešte počas leta. V auguste ešte nemuseli Česi nosiť rúška v nadzemnej verejnej doprave ani v obchodoch. A ani ich nenosili. Často som bol jediný s prekrytými dýchacími cestami a dočkal som sa aj menej príjemných pohľadov – akoby som pôsobil ako nakazený.

Odporúčané
Prehľad pravidiel a opatrení, ktoré platia od 1. septembra: Kde nosiť a nenosiť rúško a ako to bude s povinnou karanténou? Prehľad pravidiel a opatrení, ktoré platia od 1. septembra: Kde nosiť a nenosiť rúško a ako to bude s povinnou karanténou? 1. septembra 2020, 11:17

Električkám sa snažím vyhýbať, keď už však musím nastúpiť, radšej zavadziam v priestore pri dverách, kde sa na zastávke vymení vzduch. Raz mi jeden neznámy (asi) Čech zaklopal na okno a ukázal na hlavu, asi mi chcel naznačiť, že som blázon. Jediné, čo mi vtedy napadlo bolo, čo asi túto krajinu čaká.

 
Je skoro isté, že viac ako samotná nedisciplinovanosť zohráva úlohu spôsob komunikácie politických elít, ktoré efekt rúšok výrazne zľahčujú.

Vláda v tandeme s hygienikmi počas leta uvoľnila všetko, čo mohla, opätovné zavádzanie nosenia rúšok je bolestivé, chaotické a pravdepodobne obzvlášť oneskorené. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch pôsobí neuveriteľne submisívne pred premiérom aj národom aj v porovnaní so slovenským ministrom Marekom Krajčím. Vojtěch raz vyhlási, že zavedie rúška, potom ide k premiérovi Babišovi na koberček a následne ruší, čo zaviedol a zavádza, čo zrušil.

Andreja Babiša podľa dlhodobého prístupu viac zaujíma popularita, v Česku sa zároveň blížia voľby, čo môže mať vplyv na jeho rozhodovanie aj spôsob komunikácie. Tu si požičiam jeden z titulkov článkov od českej redakcie Refresheru: WHO by měla mlčet, kritizuje Babiš stanovisko instituce, v němž označila českou koronavirovou situaci za znepokojivou. 

Odporúčané
KOMENTÁR: Ako začínajúca novinárka viem, že nedostanem rešpekt. Musí mi stačiť kvet a bozky od predsedu KOMENTÁR: Ako začínajúca novinárka viem, že nedostanem rešpekt. Musí mi stačiť kvet a bozky od predsedu 8. marca 2024, 15:15

Kým na Slovensku premiér, minister zdravotníctva, konzílium odborníkov, pandemická komisia aj ústredný krízový štáb majú jasno v tom, že rúška bránia šíreniu nákazy, pracovná skupina ministerstva zdravotníctva v Česku je podľa koordinátora Rastislava Maďara rozdelená na dve skupiny s opačnými názormi.

„Aj v našej skupine sú ľudia, ktorí hovoria: Je to dobrovoľné, kto ide do MHD, tak súhlasí s tým, že sa exponuje (pozn. red. vystaví nebezpečenstvu). Na druhej strane ale niektorí ľudia musia ísť do MHD, pretože nemajú auto, musia ísť do práce a netúžia po tom, aby ich niekto vystavoval svojim sekrétom. Potom sú kolegovia, ktorí patria medzi veľkých zástancov rúšok, snažíme sa vydiskutovať fakty pre a proti a rozhodnúť,“ povedal epidemiológ Maďar ešte v júni 2020 pre Seznam Zprávy. Dnes si Rastislav Maďar myslí, že na zavedenie rúšok je už neskoro a keď sa prejaví začiatok školského roka, bude horšie. Povedal to pre novinky.cz.

Rozpor medzi oborníkmi v Česku je citeľný, spomenúť môžeme aj komunistu onkológa Žaloudíka a jeho rozhovor o tom, ako „Roušky škodí, nebojím se Covidu, ale kroků vlády. V zarouškované společnosti žít nechci.“ Faktami nepodložené názory tohto člena Senátu mimochodom zdieľali aj slovenskí raperi. 

Kým na Slovensku počúvame o organizovaných akciách polície, ktorá kontroluje disciplinovanosť a rozdáva 1000-eurové pokuty, v Česku aj po povinnom zavedení rúšok vo všetkých interiéroch (od 10. septembra) mnohí nevedia, že interiér je aj chodba nákupného centra. 

Odporúčané
Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) 9. februára 2024, 17:00

Efekt opätovného zavedenia rúšok sa neprejaví zo dňa na deň, môže to trvať až 2 alebo 3 týždne, kým sa naši susedia dozvedia, či a aký to má zmysel. Na Slovensku sa ukazuje, že je to ten najefektívnejší nástroj a jeho používanie komplikujú len nasilu protisystémoví jedinci vrátane extrémistov, ktorí si myslia, že sa môžu otráviť vlastným CO2. Zabudli pritom, že rúška nie sú vynálezom 21. storočia a lekári v nich pracujú desiatky rokov. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia