Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2020, 16:37
Čas čítania 3:22
Matej Krajčovič

Fortnite vs. Apple. O čo ide v spore o milióny dolárov?

TECH FORTNITE
Uložiť Uložené

Epic Games porušili pravidlá, s ktorými dobrovoľne súhlasili. Keď Apple zareagoval, podali naň žalobu.

Fortnite je stále jednou z najobľúbenejších hier vôbec a Apple lídrom na poli smartfónov, aspoň čo sa týka prestíže a ziskov. Napriek tomu však dnes Fortnine v obchode AppStore pre iOS nenájdeš a titul dokonca zmizol už aj z Androidov. 

Vo vzduchu lietajú straty vo výške niekoľkých miliónov dolárov mesačne a obe strany sa oháňajú súdnymi spormi. 

Čo sa vlastne stalo a ktorá strana sporu je v práve? Ak spoznáš všetky fakty, mohlo by byť pomerne ľahké rozhodnúť sa. 

Epic s Fortnite porušil pravidlá

Pamätáš si ešte, ako sa kedysi kupovali hry alebo akýkoľvek softvér? Každý výrobca ho ponúkal buď ako krabicovky v sieti kamenných obchodov, prípadne cez vlastné internetové stránky.

Keď prišiel prvý iPhone, všetko sa zmenilo. Apple vytvoril AppStore, kde nájdeš prakticky všetky hry pre iOS na jednom mieste. Je to pohodlné pre teba aj tisícky neznámych vývojárov, ktorí tak jednoducho dostanú svoj produkt medzi tie najpopulárnejšie apky a okamžite začínajú zarábať. Ako sa vraví, win-win pre každého. 

Apple systém spravuje a má jednu zásadnú podmienku: z každej platby v AppStore si berie 30 %. Ak si teda kúpiš hru na mobil za 10 eur, tri eurá idú do Cupertina, sedem vývojárovi do vrecka.

Pravidlo sa týka aj tzv. in-app nákupov: predplatného tvojho obľúbeného denníka, prémiového účtu na Tinderi alebo skinov do hry Fortnite. Keďže nákup urobíš cez iPhone, 30 % ide Applu. 

Fortnite vs. Apple. O čo ide v spore o milióny dolárov a na koho stranu sa prikloníš?
Zdroj: Fortnite.com

Podľa kritikov je Apple s takmer tretinovým odkrajovaním si z koláča príliš nenažraný, no faktom je, že 30 % je v odvetví zaužívaný štandard. Rovnaký objem si odkrajuje aj Google a obchody pre Xbox či PlayStation údajne ešte viac. Epic navyše len za rok 2018 vďaka Applu a jeho platforme iOS zarobil približne pol miliardy dolárov

Domov
Zdieľať
Diskusia