Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2020, 16:27
Čas čítania 3:49
Dominik Vetrák

Kiná v USA nenaštartoval ani Tenet. Spoločne s Mulan budú stáť štúdiá desiatky až stovky miliónov dolárov

FILMY A SERIÁLY TENET
Uložiť Uložené

Tohtotýždňový Box Office ti veľa dôvodov na úsmev nedodá.

Tenet konečne premiéroval v USA. Najdôležitejší trh pre zárobky všetkých hollywoodskych štúdií sa nenechal zahanbiť. Deadline informuje, že Tenet v rámci 11 dní v Kanade a otváracieho víkendu v USA zarobil dokopy 20,2 milióna dolárov. Na jednej strane hovoríme o najslabšom otváracom víkende pre film od Christophera Nolana od roku 2006 (The Prestige zarobilo počas otváracieho víkendu 14,8 milióna dolárov). 

Otváracie víkendy Nolanových filmov v USA:

The Dark Knight Rises – 160.8 milióna dolárov
The Dark Knight – 158.4 milióna dolárov
Inception – 62.7 milióna dolárov
Dunkirk – 50.5 milióna dolárov
Batman Begins – 48.7 milióna dolárov
Interstellar – 47.5 milióna dolárov
Insomnia – 20.9 milióna dolárov
Tenet – 20.0 milióna dolárov
The Prestige – 14.8 milióna dolárov
Memento – 235,488 dolárov
Following – 1,636 dolárov

Na strane druhej musíme brať v úvahu viaceré faktory. Prvým je, samozrejme, neutíchajúca kríza spôsobená koronavírusom. V USA je otvorených len niečo vyše 60% kín a aj tie sa môžu naplniť len do 25-40% kapacity. Ľudia sa tam stále boja chodiť do kín, nákaza neustupuje a chvíľu potrvá, kým sa zbavia strachu.

Odporúčané
10 najočakávanejších seriálov a filmov, ktoré v septembri uvidíš len na Netflixe, HBO a iných streamovacích službách 10 najočakávanejších seriálov a filmov, ktoré v septembri uvidíš len na Netflixe, HBO a iných streamovacích službách 3. septembra 2020, 18:55

Ďalším faktorom je, že Tenet je dve a pol hodiny dlhý sci-fi film bez akejkoľvek hereckej superhviezdy. Blockbuster za viac ako 200 miliónov dolárov láka na plagátoch hlavne Johnom Davidom Washingtonom. Ten je síce skvelý herec, no okrem BlacKkKlansman ho ľudia v kinách nevideli. Robert Pattinson je vynikajúci herec, ktorý konečne dostáva pozornosť a ponuky, aké si v Hollywoode zaslúži, no veľkou hviezdou bude až po Batmanovi.

 

A podobne je na tom aj zvyšok hereckého osadenstva, ktoré samo o sebe ľudí do kín nepriláka. Celé to tak stálo na Nolanovom mene a prísľube originálneho, špionážneho sci-fi. To Nolan aj doručil, keď jedných sklamal a druhých nadchol. Nikto však nemôže tvrdiť, že nejde o audiovizuálny dezert pre všetkých milovníkov kina a filmov. Na Tenet sa rozhodne oplatí ísť do kina a aj keď sa nájdu negatívne odozvy, väčšinou sú diváci spokojní. 

Tržbám Tenetu škodí aj fakt, že najväčšie kino-teritóriá v USA sú stále zatvorené. Los Angeles a New York údajne plánujú kiná otvoriť až koncom septembra. Čiastočne „zatvorené“ je aj San Francisco. Deadline informuje, že 8 z 10 amerických, v ktorých Dunkirk (predošlý Nolanov film) zarobil najviac, stále nie sú otvorené. Zabudnúť nemôžeme ani na to, že snímka premiérovala počas Labor Day Weekend.

Domov
Zdieľať
Diskusia