Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. septembra 2020, 21:11
Čas čítania 2:49
Marián Mauik Biel

Telekom Easy po 21 rokoch končí. Nahradí ju Predplatenka s viac dátami

TECH O2 ORANGE
Uložiť Uložené

Po paušáloch magentový operátor pozmenil aj svoje predplatené služby s dobíjaním kreditu.

Netreba dopodrobna vysvetľovať, že za mobilné služby môžeš platiť pravidelne na konci mesiaca – teda formou paušálu. Alebo vopred – kúpením kreditu, ktorý potom využiješ podľa potreby na pár dní alebo aj mesiacov. Túto predplatenú službu volal Telekom Easy ešte v dobe, keď bol EuroTel.

Teraz sa rozhodol pre zmenu, ktorá môže niektorých používateľov potešiť. Dôvodov má byť hneď niekoľko. Ako zástupcovia firmy na tlačovej konferencii v piatok povedali, po dvoch dekádach je na zmenu čas. Ale hlavne sa zmenili zvyklosti používateľov ich služby Easy počas tohtoročnej pandémie a už aj tí začali viac dátovať. V neposlednom rade, na celom slovenskom trhu mý byť až 2,4 milióna predplatených SIM kariet a o týchto zákazníkov chcú zabojovať.

Nový názov tohto produktu znie Predplatenka. Jednoducho preto, že názov za roky zľudovel. Medzi akési piliere Predplatenky patrí, že má byť úplne transparentná bez všakovakých dodatkov malým písmom. A tiež jednoducho obsluhovateľná cez Telekom aplikáciu. Tá bude vonku o pár dní. V nej si zákazník na jednom mieste pozrie zvyšný kredit aj predplatené dáta, dobije kredit, aktivuje balíky a podobne.

Telekom Easy po 21 rokoch končí. Nahradí ju Predplatenka s viac dátami
Zdroj: REFRESHER/Marián Biel

Čo je nové pri volaní

Podľa prieskumu operátora, zákazníkom predplatených služieb záleží okrem ceny hlavne na hlase. Novinkou sú neobmedzené volania na 1 číslo akéhokoľvek operátora – tento balík stojí 2,50 € na 30 dní.

Zvyšok je štandardný. Za jednu SMS sa ti z kreditu odkrojí 10 centov, za 1 minútu hovoru tiež 10 centov. S tým, že za jeden deň nezaplatíš viac ako 50 centov. Takže od šiestej správy, respektíve šiestej minúty, to máš zadarmo.

Výhodné hlavne pre takzvaných nárazových používateľov. Napríklad, stará mama si vyberie jedno číslo, na ktoré volá najčastejšie. Ak ešte so svojimi vnukmi urobí 4 polhodinové hovory, mesačne z kreditu minie 4,50 €.

Telekom Easy po 21 rokoch končí. Nahradí ju Predplatenka s viac dátami
Zdroj: REFRESHER/Marián Biel

Viac dát

Netradičnou novinkou pre predplatené karty je balík neobmedzených dát s plnou rýhlosťou (okolo 370 Mbps). Konkrétne ide o dáta na jeden deň a stoja 2 eurá. Tento balík sa dá aktivovať len cez Telekom aplikáciu.

Potom tu je 2 GB balík denný balík, ale ten až tak nedáva zmysel, logickejšie sú práve neobmedzené dáta. Pre ozaj striedmo datujúcich je tu ešte 300 MB denný balík za 50 centov, zjavne mierený na mladšie publikum. Doma si na Wi-Fi, v škole alebo práci tiež a občas si na víkendovej chate môžeš aktivovať dáta podľa potreby.

V ponuke je ešte 10-dňový balík s objemom 1 GB za 2 € a mesačné balíky. Stoja rovnako ako doteraz, teda 3, 6 alebo 8 eur. Za túto cenu už ale ponúkajú dvojnásobok dát než doteraz. Takže 1, 3 alebo 5 GB.

Pár bonusov na úvod

Aby Telekom motivoval ku kúpe Predplatenky, na začiatok pridáva pár bonusov. Okrem toho, že na karte za 5 € je kredit v hodnote 10 €, prvý mesiac máš zadarmo buď 1 GB dát alebo nekonečné volania na 1 číslo.

Okrem toho, po prvom dobití aspoň vo výške 5 € získa každý zákazník Predplatenky neobmedzené dáta každý piatok počas nasledujúcich 90 dní.

Telekom Easy po 21 rokoch končí. Nahradí ju Predplatenka s viac dátami
Zdroj: Telekom

Mimochodom, netreba zabudnúť, že všetky balíčky sa automaticky obnovujú. V aplikácii alebo cez SMS sa však dajú kedykoľvek deaktivovať. Stále bez zmeny je platnosť kreditu 12 mesiacov a aj prenášanie nespotrebovaných dát. Telekom Predplatenka sa začne predávať v prvej polovici septembra. 

Oplatí sa?

Ako vždy, záleží od každého jedného používateľa. Pri Predplatenke navyše jestvujú tucty kombinácií balíkov. Napríklad, mesačne to môžu byť fakticky neobmedzené minúty za 15 eur a k tomu 5 GB balík za 8 eur. Takže akýsi „predplatenkový paušál“ za 23 eur. Ironicky, klasický paušál T Ideál za 23 eur ponúka len 2 GB. Ale zas má okrem neobmedzených dát aj neobmedzené SMS a MMS.

Na druhú stranu ak by ti až tak šlo o dáta, tak sa omnoho viac oplatí napríklad paušál T Dáta za 21 eur, v ktorých máš 6 GB a 100 minút.

Odporúčané
Najvýhodnejší paušál na Slovensku? Porovnali sme dostupné alternatívy Najvýhodnejší paušál na Slovensku? Porovnali sme dostupné alternatívy 26. augusta 2020, 10:18

Ako si si mohol prečítať v letnom prehľade všetkých paušálov na Slovensku, s technickými obmedzeniami je aj v tomto prípade najvýhodnejšia 4ka. Ak si v pokrytí a ak ti nezáleží na rýchlosti dát, tak napríklad za 5 € máš 1 GB a 100 minút alebo SMS, za 10 € to isté, ale už 11 GB.

Orange má podobnú ponuku ako Telekom, samozrejme, nájdu sa rozdiely.

Napríklad SMS má pri predplatenej karte za 6 centov, respektíve pri Go 1 za 5 centov, minúta je za 10 centov.

Telekom Easy po 21 rokoch končí. Nahradí ju Predplatenka s viac dátami
Zdroj: Orange

Potom je na výber kopec rôznych balíkov. Pre Go 1 je to napríklad 100 minút a 100 správ za 9 € a 1 GB za 4 € či 2 GB za 6 €. Na karte Prima Dáta to sú navyše balíky 10 GB za 10 € a 100 minút za 5 €. Kombinácií je požehnane.

Karta O2 Voľnosť si z kreditu berie 10 centov za každý začatý hovor bez obmedzenia jeho dlžky a 5 centov za správu. 1 GB denný balík stojí 1 €, na mesiac to už sú 3 €. Teoreticky tak napríklad za 10 eur mesačne môžeš mať 2 GB dát (5 €), urobiť 30 aj hodinových hovorov (3 €) a poslať 60 SMS (2 €). Alebo 4 GB dát (4 x 2 €), 10 hovorov a 20 SMS.     

Telekom Easy po 21 rokoch končí. Nahradí ju Predplatenka s viac dátami
Zdroj: O2

Domov
Zdieľať
Diskusia