Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2020, 8:44
Čas čítania 4:31
Viktor Kniš

5 argumentov, ktoré podľa senátu dokazujú nevinu Kočnera a Zsuzsovej v prípade vraždy Kuciaka

5 argumentov, ktoré podľa senátu dokazujú nevinu Kočnera a Zsuzsovej v prípade vraždy Kuciaka
NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Senát Ruženy Sabovej oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Rozsudok je neprávoplatný a až Najvyšší súd rozhodne definitívne.

3. septembra 2020 senát Špecializovaného trestného súdu v zložení predsedníčka Ružena Sabová a členovia Ivan Matel a Rastislav Stieranka rozhodol, že Marian Kočner a Alena Zsuzová sú nevinní v prípade vraždy Jána Kuciaka. Spod obžaloby oboch oslobodili, prokurátor aj obhajcovia poškodených sa však odvolali, a tak rozhodne až Najvyšší súd.

Podľa zistení médií nebol rozsudok jednohlasný. „O nevine Kočnera a Zsuzsovej rozhodli dvaja členovia senátu Ivan Matel a Rastislav Stieranka, ktorí prehlasovali predsedníčku Ruženu Sabovú,“ informoval krátko po vynesení rozsudku Denník N.

Odporúčané
Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený 3. septembra 2020, 11:46

Predsedníčka po vynesení rozsudku čítala približne hodinu aj podrobné odôvodnenie rozsudku v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice, kde opísala argumenty senátu. Postupne rozobrala najdôležitejšie dôkazy vrátane Threemy a korunných svedkov Petra Tótha a Zoltána Andruskóa. Zároveň sa senát vo svojej argumentácii oprel o zásadu, podľa ktorej musia obžalovaného oslobodiť, ak existujú o jeho vine pochybnosti.

„Nebolo preukázané, že skutok spáchali obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová,“ povedala predsedníčka senátu na záver obsiahleho odôvodnenia.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo senát neverí Threeme a ako komentoval emoji „päťdesiat čoskoro za smrť“
  • Prečo senát nezobral do úvahy slová Mariana Kočnera, ktoré povedal Petrovi Tóthovi, že „vražda jedného-dvoch novinárov by novinárov vystrašila“

  • Prečo sa sudcom Špecializovaného trestného súdu nezdal motív k vražde dostatočne silný
  • Ako komentoval senát slová Zoltána Andruskóa, ktorý je odsúdený ako sprostredkovateľ vraždy Jána a Martiny
  • Ako si senát vysvetlil dôkaz, ktorý sa týka fotografií zo sledovania, za ktoré platil Tóthovmu komandu Marian Kočner
  • Ako si v odôvodnení senát odporoval

5 argumentov, ktoré podľa senátu dokazujú nevinu Kočnera a Zsuzsovej v prípade vraždy Kuciaka
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Andruskó – dôveryhodný  alebo nie?  

Samotné odôvodnenie malo štruktúru náročnejšiu na pochopenie, niektoré dôkazy v ňom boli komentované viackrát, pravdepodobne z rôznych perspektív jednotlivých sudcov. 

Zásadný „rozpor“ si novinári všimli pri porovnávaní odôvodnenia trestu pre Tomáša Szabóa vs. oslobodenia Kočnera a Zsuzsovej. V prvej časti rozsudku, ktorý sa týka 25-ročneho trestu pre „vodiča“ Szabóa, súd uveril slovám Zoltána Andruskóa, zatiaľ čo v druhej časti, týkajúcej sa

Kočnera a Zsuzsovej, ho považoval za nedôveryhodného.

Podľa odôvodnenia proti Marianovi Kočnerovi nebol žiadny priamy dôkaz a proti Alene Zsuzsovej len výpoveď kajúcnika Zoltána Andruskóa, ktorá nemá oporu v iných dôkazoch. „Ani samotná výpoveď Andruskóa nie je vo všetkých smeroch potvrdená nepriamymi dôkazmi," povedala Sabová s tým, že existujú aj dôkazy vyvracajúce svedectvo odsúdeného sprostredkovateľa.

„Oslobodzujúca časť rozhodnutia bola nelogická a v jednotlivých častiach si odporovala,” komentoval právny zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. Prokurátor odmietol komentovať rozpory v odôvodnení rozsudku. 

Podľa Daniela Lipšica je ustálenou súdnou praxou, že výpoveď svedka je potrebné posudzovať komplexne a je nesprávne vyberať, ktorým častiam výpovedí veriť a ktorým nie, pretože na to neexistuje kritérium. V Na Telo Plus povedal, že to bude jedna z ťažiskových vecí, na ktorých postaví odvolanie. 

Myšlienku, ktorú vyslovil Kočner „vražda jedného či dvoch novinárov by novinárov vystrašila“, podľa súdu nemožno potrestať

Domov
Zdieľať
Diskusia