Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2020, 14:17
Čas čítania 2:02
Tímea Krauszová

Protinacistické plagáty vystavené na Moste SNP niekto strhol. Nalepili ich tam v rámci výstavy o tolerancii

KULTÚRA BRATISLAVA UMENIE
Uložiť Uložené

Aspoň tým dokázal, že hovoriť o tolerancii v Bratislave má svoje opodstatnenie.

Výstavu TOLERANCIA tvorí 151 plagátov umelcov z 27 krajín sveta. Na bratislavskom Moste SNP je od 16. augusta do 7. októbra vystavených 70 z nich, kurátorom slovenskej časti výstavy je Róbert Paršo.

Cieľom putovnej výstavy je spoločne cez umenie otvoriť tému tolerancie. O tom, že tejto témy ešte u nás nebolo dosť, svedčí aj to, že v priebehu prvých dní niekto strhol plagáty s protinacistickou tematikou. Nebola to prvá negatívna reakcia, ktorú výstava vyvolala.

Odporúčané
Toto sú najlepšie hotely v okolí Slovenska Toto sú najlepšie hotely v okolí Slovenska 10. júna 2020, 16:09

(Ne)Tolerancia na Slovensku je problémom

„Mám pocit, že súčasný svet je veľmi nepriateľský. Na druhej strane - vplyv grafického dizajnu vo svetovom meradle je neobmedzený a veľmi silný,“ povedal umelecký aktivista Mirko Ilić, autor nápadu na výstavu.

„Keď sme otvárali prvú výstavu plagátov v Slovinsku v marci 2017, niekto poškodil plagát, ktorý obsahoval arabské symboly. Pomyslel som si, že keď výstava dokáže vyvolať takéto silné negatívne reakcie, musí vyvolať aj protipólne pocity,“ vyjadril ďalej svoju nádej v silu umenia.

V rámci výstavy o tolerancii na Moste SNP v Bratislave visia desiatky plagátov. Tie s protinacistickou tematikou niekto ukradol
Zdroj: toleranceposters.blogspot.com

„Tešíme sa, že je o našu výstavu Tolerancia taký veľký záujem. Zdá sa, že zaujímavé sú aj samotné plagáty. Po prvých pád dňoch nám ich zmizlo niekoľko a museli sme ich nahrádzať. Veríme, že táto situácia nevznikla zo zámeru poškodiť výstavu, ale skôr z toho dôvodu, že plagáty sú vizuálne naozaj pútavé. Napriek tomu však musíme pri opakovanom poškodení výstavy túto situáciu riešiť hlásením na polícii. Keďže však chceme byť tolerantní a nechceme bojovať s predsudkami, budeme túto situáciu riešiť reparáciou, kým nám to situácia dovolí. Dúfame, že výstava zostane komplexná až do jej záveru – do 7. októbra, kedy na Moste SNP končí. Bolo by nám ľúto, ak by sme sa navzájom ochudobňovali o plnohodnotný zážitok,“ komentovala strhnuté protinacistických plagátov riaditeľka výstavy Katarína Hulíková. 

Nápad priniesť túto výstavu aj na Slovensko prišiel od slovenského grafického dizajnéra
Róberta Parša. „Výstavu som na internete sledoval už dlhšie a zdalo sa mi, že by sme ju potrebovali vzhliadnuť aj tu u nás. Isto nie je iba môj pocit, že naša spoločnosť má s toleranciou čoraz väčšie problémy. Táto kolekcia pre nás môže byť akousi výzvou k zamysleniu,“ povedal.

Počas troch rokov boli plagáty výstavy Tolerancia umiestnené na viacerých netradičných miestach. Jedným z nich bola slávna väznica Constitution Hill v Johannesburgu, kde boli uväznení Nelson Mandela či Mahatma Gandhi. V chorvátskom Dubrovníku boli plagáty umiestnené na mestských autobusoch, v Ľubľane viseli na fasádach budov. Na Slovensku sú plagáty umiestnené na Moste SNP v Bratislave, kde sa denne premelie množstvo ľudí, domácich aj cudzincov.

V rámci výstavy o tolerancii na Moste SNP v Bratislave visia desiatky plagátov. Tie s protinacistickou tematikou niekto ukradol
Zdroj: toleranceposters.blogspot.com

„Všetky plagáty majú svoje kvality, jeden je emotívnejší, iný provokatívnejší, ďalší edukatívnejší, možno umeleckejší... Po výtvarnej stránke tiež poskytujú pohľad na celú šírku prístupov - od skice až po fotografiu,“ okomentoval svoj výber kurátor výstavy Paršo. Vyzdvihol vtipný a výstižný plagát Petra Mosera zo Švajčiarska. Ten využíva notoricky známu fotografiu súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa a poukazuje ňou na bezohľadnosť mocných pri ich snahe užívať si výhody moci. 

Podľa Parša môžu takíto ľudia jednoducho odpáliť akúkoľvek debatu o tolerancii, ak im to práve nevyhovuje. „Pokúsil som sa vybrať práce uznávaných autorov a zároveň témy, ktoré možno rezonujú aj u nás. Pre širší pohľad na problematiku tolerancie som pridal zopár plagátov od autorov z iných kultúr a vzdialenejších krajín,“ dodal.

Pozri si ďalšie zábery z výstavy

 

Protinacistické plagáty vystavené na Moste SNP niekto strhol. Boli tam nalepené v rámci výstavy o tolerancii
Zdroj: Ema Lančaričová
Protinacistické plagáty vystavené na Moste SNP niekto strhol. Boli tam nalepené v rámci výstavy o tolerancii
Zdroj: Ema Lančaričová
Domov
Zdieľať
Diskusia