Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2020, 13:47
Čas čítania 8:06
Adel Ghannam

Pred 25 rokmi uniesli prezidentovho syna. Akú rolu v únose zohrala SIS a čo má s prípadom spoločné Marian Kočner?

Pred 25 rokmi uniesli prezidentovho syna. Akú rolu v únose zohrala SIS a čo má s prípadom spoločné Marian Kočner?
Zdroj: TASR - Vladimír Benko
HISTÓRIA ÚNOS
Uložiť Uložené

„Strieborný Mercedes, Hainburg, policajná stanica, stojí pred tým. A keď tam nebude stáť, už ho majú policajti v Hainburgu”. Toto je nahrávka telefonátu, ktorú odvysielalo v roku 1999 dnes už neexistujúce Rádio Twist.

Bolo štvrtkové letné ráno 31. augusta. Nikto vo Svätom Jure neočakával, že sa stane malé vinárske mestečko severovýchodne od Bratislavy dejiskom zločinu siahajúceho až na samotné špičky štátu. Býval tam však Michal Kováč mladší, syn vtedajšieho prezidenta. To, čo sa vtedy stalo, opísal vo svojej obžalobe prokurátor Michal Serbin ešte v roku 2000. Obžalobu v celom znení zverejnil o 15 rokov neskôr Denník N.

Odporúčané
Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú 24. augusta 2020, 17:06

Po 10:30 vyrazil Mercedes 190 D Michala Kováča mladšieho z jeho domu na Novej Pezinskej ulici smerom do Bratislavy. Pri poľnohospodárskom družstve ho už však čakal tím zložený podľa obžaloby z príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) a niekoľkých civilistov.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako prebiehal únos Michala Kováča ml.
  • Ako sa SIS pokúšala zahladiť stopy
  • Kto je Oskar Fegyveres
  • Čo bola kauza Technopol a ako v nej figuroval Marian Kočner
  • Prečo sa po 25 rokoch ešte nezačalo ani len hlavné pojednávanie

Ich pozornosť si Kováč mladší všimol podľa knihy Ľuby Lesnej Únos už štyristo metrov za tabuľkou označujúcou koniec Svätého Jura, keď mu vodič červeného Seatu gestikuloval, aby zastavil auto. K Seatu sa pridalo ďalšie auto s úmyslom prezidentovho syna zastaviť. Muži so zbraňou v ruke, niektorí oblečení v maskáčoch s páskami polícia, niektorí v civile, vyzývajú Kováča, aby vystúpil z auta.

Na archívnej snímke z 5. októbra 1995 tlačová konferencia Michala Kováča ml. v hoteli Astron vo Viedni. Syn slovenského prezidenta Michal Kováč mladší usporiadal 4. októbra 1995 vo viedenskom hoteli Astron tlačovú konferenciu so slovenskými aj zahraničnými novinármi.
Na archívnej snímke z 5. októbra 1995 tlačová konferencia Michala Kováča ml. v hoteli Astron vo Viedni. Syn slovenského prezidenta Michal Kováč mladší usporiadal 4. októbra 1995 vo viedenskom hoteli Astron tlačovú konferenciu so slovenskými aj zahraničnými novinármi. Zdroj: TASR - Drahotín Šulla

Keď výzvy nefungujú, nastupuje hrubá sila. Neštítia sa pritom zabuchovania dverí napriek tomu, že v nich má Michal Kováč nohy. Únoscovia ho bijú, keď sa pokúša utiecť z idúceho auta. Vyhrážajú sa mu smrťou a sľubujú, že ak bude spolupracovať, tak bude ešte v ten večer doma. Kováča nútia vypiť fľašku whisky, a potom aj ďalšiu.

Tá druhá má však už v sebe sedatíva. Počas pitia mu prikladajú na penis paralyzér, čo neskôr potvrdzuje podľa vyjadrení Serbina pre portál Aktuality.sk aj lekárska prehliadka. Michal Kováč stráca vedomie a prebúdza sa v inom štáte.

Medzitým ho skupina mužov hrajúca sa na policajtov odovzdá aj s jeho autom ďalšej skupine na Dolnozemskej ulici v Bratislave, a tí ho prevážajú cez diplomatickú zónu hraničného priechodu Berg do mestečka Hainburg, ktoré pozná každý Bratislavčan.

Prečo však tento zločin vôbec niekto spáchal, a prečo na synovi prezidenta republiky? Aby sme pochopili, čo viedlo k únosu Michala Kováča ml., musíme pochopiť situáciu na slovenskej politickej scéne uprostred 90-tych rokov. 

V roku 1995 bolo to, čo dnes voláme mečiarizmus, v plnom prúde. Predseda vlády Vladimír Mečiar požíval takmer absolútnu moc, do všetkých štátnych podnikov nominoval svoje kádre a privatizácia štátneho majetku sa zdala byť nezastaviteľná a bezbrehá. 

Odporúčané
10 mafiánskych vrážd v Bratislave: Takto vyzerajú v súčasnosti popraviská podsvetia 10 mafiánskych vrážd v Bratislave: Takto vyzerajú v súčasnosti popraviská podsvetia 2. júla 2020, 9:23

Jeden z mála, čo sa vtedajšiemu predsedovi vlády vzoprel, bol prezident Michal Kováč. Jeho prejav o stave republiky z marca 1994 už raz vládu Mečiara položil a potom, čo Ivana Lexu z HZDS odmietol vymenovať najprv za ministra privatizácie a neskôr za riaditeľa SIS, začal hľadať Mečiar spôsoby, ako ho odvolať. To sa mu však nedarilo. Čo ak by však prezident musel odstúpiť?

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa prechádza vlajkoslávou na plochu štadióna Spartaku 18. júla 1998 počas nominačného snemu HZDS v Trnave
Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa prechádza vlajkoslávou na plochu štadióna Spartaku 18. júla 1998 počas nominačného snemu HZDS v Trnave Zdroj: Vladimír Benko/TASR

Vráťme sa preto opäť do Hainburgu, kde únoscovia zobrali prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. „Strieborný Mercedes, Hainburg, policajná stanica, stojí pred tým. A keď tam nebude stáť, už ho majú policajti v Hainburgu”. Toto sú slová z telefónnej nahrávky, ktorú odvysielalo v roku 1999 dnes už neexistujúce Rádio Twist.

Podľa vtedajšieho ministra vnútra Ladislava Pittnera hlasy na nahrávke patrili bývalému šéfovi SIS Ivanovi Lexovi a mečiarovskému privatizérovi Karolovi Martinkovi. Podľa obžaloby Lexu usvedčuje z organizácie únosu.

 
Únos podľa obžaloby Ivan Lexa zosnoval spolu s vtedajším riaditeľom kontrarozviedky Jaroslavom Svěchotom, ktorý zomrel v roku 2004.

Spolu vraj vytvorili organizovanú skupinu, ktorá mala za cieľ jediné: dostať Kováča mladšieho do Rakúska a spustiť tak proces, ktorý by sa končil rezignáciou hlavy štátu. Tá mala nastať potom, čo by prezidentovho syna zatkli pre medzinárodný zatykač súvisiaci s kauzou Technopol, ktorú si netreba mýliť s neskoršou kauzou Technopol Servis odhalenú Jánom Kuciakom.

Na oboch kauzách je však zaujímavé to, že ich spája okrem samotného Technopolu aj iný spoločný menovateľ. Marian Kočner.

Odporúčané
Vražda expolicajta vraj stála niekoľko miliónov korún. Černák ukázal prstom na SIS a Mečiara Vražda expolicajta vraj stála niekoľko miliónov korún. Černák ukázal prstom na SIS a Mečiara 29. apríla 2021, 9:30

Technopol

Kauza Technopol pojednávala o podvode, v ktorom mala holandská spoločnosť Intercommerce zinkasovať od slovenského Technopolu 2,3 milióna dolárov za textil, ktorý nikdy nedorazil. Práve s textilom obchodoval v 90-tych rokoch podľa vlastných slov aj Marian Kočner.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88177 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa SIS pokúšala zahladiť stopy
  • Kto je Oskar Fegyveres a prečo je v celom prípade dôležitý
  • Čo bola kauza Technopol a ako v nej figuroval Marian Kočner
  • Prečo po 25 rokoch ešte nezačalo ani len hlavné pojednávanie
Domov
Zdieľať
Diskusia