Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2020, 11:42
Čas čítania 15:28
Tímea Krauszová

Nebyť ženy, ktorá im nosila 14 kilometrov v zime a v snehu jedlo, neboli by prežili, hovorí Slovák, ktorý prežil vojnu (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Vďaka Slovenskému národnému povstaniu sa mu so sestrou podarilo dostať z pracovného tábora. Povstanie však potlačili a ich útrapy ešte tak skoro neskončili. V rozhovore nám pamätník Pavol povedal viac o tom, aký bol vtedy život.

29. augusta si pripomíname 76. výročie Slovenského národného povstania. Práve vtedy sa domáci odboj postavil proti vstupu nemeckých vojsk na naše územie, čím dal najavo svoj postoj k nemeckému nacizmu a jeho predstaviteľom.

Vojnu, ale aj následky SNP  na vlastnej koži prežil aj 90-ročný Pavol Eli Vago. Tento energický muž dnes žije v Izraeli, no ako židovské dieťa z Čadce počas vojny zažil hrôzy nacizmu. Spolu so sestrou sa dlhé mesiace schovávali pred ľuďmi a dva roky strávili v pracovnom tábore. Napokon sa pridal aj k povstaniu.

Pavol Eli Vago
Pavol Eli Vago Zdroj: Post Bellum Slovakia

V roku 1942 sa rodina vtedy 12-ročného Pavla dozvedela o deportáciách. „Moji rodičia vedeli, že nás nič dobré na mieste, kam by nás vagóny pre dobytok odvliekli, nečaká,“ povedal nám na úvod.

S Pavlom sme sa spojili vďaka občianskemu združeniu Post Bellum SK, ktoré vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia.

Pavol Eli Vago sa narodil v roku 1930 v Bytčici pri Žiline. S rodičmi a o dva roky staršou sestrou žil šesť rokov v Čadci, neskôr vo Vrútkach, kde mal jeho starý otec hotel. Podľa jeho slov mal spočiatku veľmi šťastné detstvo. Len niekoľko rokov po presťahovaní sa však prepukla druhá svetová vojna, ktorá poznačila jeho život.
Odporúčané
94-ročná Dalma Špitzerová: Rodinu jej zavraždili nacisti, prežila pracovný tábor. Aj tak zajatým nemeckým deťom ponúkla jedlo 94-ročná Dalma Špitzerová: Rodinu jej zavraždili nacisti, prežila pracovný tábor. Aj tak zajatým nemeckým deťom ponúkla jedlo 2. októbra 2019, 11:38

Koľko ste mali rokov, keď ste si začali uvedomovať, že je vojna?

Keď som mal začať prvú triedu na základnej škole, už som pociťoval zlú atmosféru, správali sa ku mne hrubo.

Ako sa vás spočiatku dotýkala vojna? Kedy vám začala ovplyvňovať život?

V tom čase nebol rozhlas, všetky nové vyhlásenia sa bubnovali na ulici. Zacítil som, že sa situácia zhoršuje, keď postupne vyhlásili viac a viac vecí, ktoré boli zrazu pre Židov protizákonné.

Napríklad aké?

Vyhodili nás zo štátnej školy. Židia však založili židovskú školu, bola len jedna trieda. Mal som to veľmi rád, vtedy som už bol dobrý žiak. Museli sme odovzdávať šperky a obrazy do mestského domu, vzali nám všetky cennosti.

Jediné, čoho sme sa báli, bolo, že nás udajú. Ničoho iného, len ľudí.

Aké ďalšie obmedzenia platili?

Začalo sa to tým, že Židia nesmeli byť vonku po deviatej hodine. O deň na to už ani po ôsmej hodine, neskôr po siedmej hodine. Každý deň prišlo niečo nové. Židia nesmú chodiť na chodníku, aby nezavadzali kresťanským občanom. Museli sme ísť po strede cesty.

Pokračovalo to ďalej, až kým prišlo na žltú hviezdu, ktorou sme museli byť označení. Hrozne sme sa hanbili, preto sme si krčili kabáty, aby to nebolo vidieť. Ale všetci aj tak vedeli, že sme Židia.

Na snímke Pavol a jeho sestra Esti v roku 1932.
Na snímke Pavol a jeho sestra Esti v roku 1932. Zdroj: archív respondenta

Ako reagovali na situáciu vaši rodičia? Vedeli, čo sa deje, pripravovali sa možný útek?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88115 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vnímal mladý Pavol prvé transporty Židov a čo o nich vedel
  • Ako reagoval, keď zistil, že jeho otec od nich odišiel
  • Kadiaľ sa so svojou sestrou túlali po slovenských lesoch a horách
  • Ako sa im podarilo prežiť, čo jedli a ako sa dostali až do pracovného tábora
  • Ako sa Pavol zapojil do podzemného hnutia
  • Prečo sa dostal z lágru vďaka SNP
Domov
Zdieľať
Diskusia